Ebolához hasonló tüneteket okozó vírus kezdett terjedni

Már több áldozatot is követelt, a fertőzöttek száma pedig egyre csak nő.

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem a The Last of Usból is ismert zombigombáktól kell tartanunk, amik állítólag mindössze három lépéssel járnak mögöttünk. Egyenlítői-Guinea vezetősége megerősítette, hogy már kilenc ember halálát okozta az országban egy az ebolához hasonló tünetekkel járó, rendkívül fertőző betegség, a Marburg-vírus. A hatóságok ezen kívül további 16 gyanús esetet vizsgálnak – írja az Independent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a történteket hivatalosan is a betegség első járványának nyilvánította, valamint a szervezet egészségügyi szakértőket és védőfelszereléseket is küldött a helyszínre, hogy ezzel segítsenek az ország tisztviselőinek a járvány megállításában. Ezzel Egyenlítői-Guinea lett az elmúlt három év során a harmadik olyan nyugat-afrikai ország, amely Marburg-vészhelyzetet jelentett: 2021-ben Guineában mutatták ki a vírust, tavaly pedig Ghánában tört ki egy nagyobb járvány. A 2004-es angolai járvány kitörésekor a vírus 252 embert fertőzött meg, akiknek 90 százaléka életét is vesztette a betegség következtében.

Ghánában tavaly ketten is belehaltak a fertőzés következtében kialakult betegségbe: előbb egy 26 éves férfi, aki június 26-án jelentkezett be egy kórházba, ő egy nappal később meghalt; és egy 51 éves férfi, aki június 28-án ment kórházba, és még aznap meghalt. Az áldozatok nem ismerték egymást.

Mit tudni a Marburg-vírusról?

A Marburg-vírus egy olyan vérzéses lázat okozó vírus, amely az ebolát okozó vírussal egy családba tartozik. A vírus feltehetőleg úgy terjedhetett az emberre, hogy valaki a kórokozót hordozó Rousettus denevérkolóniák által lakott bányába vagy barlangba látogatott. Egy megfertőződött személy könnyedén átadhatja a fertőzést embertársainak (véren és más testnedveken keresztül), illetve

a fertőzött személy testnedveivel szennyezett felületekkel való közvetlen érintkezés útján. A betegség a levegőben nem terjed.

A WHO szerint a vírus átlagosan a fertőzöttek felét öli meg, de a legveszélyesebb törzsek akár a fertőzöttek 88 százalékát is elpusztíthatják, így a vírus az egyik leghalálosabb kórokozó a Földön. Európában az elmúlt 40 év során mindössze egy ember halt bele a betegségbe. A Marburg-vírust először 1967-ben írták le, miután abban az évben a németországi Marburg és Frankfurt városokban, valamint a szerb fővárosban, Belgrádban is megjelent és járványt okozott. Azóta Kenyából, Dél-Afrikából, Ugandából és Zimbabwéból is jelentettek már Marburg-vírussal kapcsolatos járványkitöréseket.

Mik a fertőzés tünetei?

A Marburg-vírus okozta betegség lappangási ideje két és 21 nap között változik, de a tünetek a WHO szerint hirtelen kezdődnek, a betegség magas lázzal, erős fejfájással és rossz közérzettel kezdődik, de az izomfájdalmak és görcsös fájdalmak szintén gyakoriak. A halálos kimenetelű esetekben a halál általában a betegség megjelenése után nyolc-kilenc nappal következik be. A ghánai áldozatoknál a fent említetteken kívül hasmenés, hányinger és hányás is jelentkezett.

A vírus ellen egyelőre nincs kifejlesztett vakcina, ugyanakkor gyógyszerekkel és immunterápiával gyógyítható a betegség. A betegek túlélési esélyeit ezeken kívül az is javíthatja, ha szájon át vagy intravénásan folyadékkal hidratálják őket, továbbá az oxigénszint fenntartása is segíthet. A Gavi, a vakcinákhoz való hozzáférést segítő nemzetközi szervezet szerint az afrikai embereknek a járvány visszaszorítása érdekében kerülniük kell a bozóthús fogyasztását, az orvosoknak és a családoknak pedig óvatosnak kell lenniük, amikor egy fertőzött személy holttestével érintkeznek, mivel a test a halál bekövetkezte után is fertőző maradhat.

Kiemelt kép: doble-d/Getty Images