Három lépésre vagyunk attól, hogy a zombigombák legyőzzenek minket

Kiderült, hogy a The Last of Us sorozatbeli gombafaj nagyon is létezik, és cseppet sem veszélytelen...

Az HBO The Last of Us című sorozata alapvetően sci-fi, az epizódok kapcsán azonban sokakban felmerült, hogy mégis mennyi esélye lehet annak, hogy az embereket egy cordyceps nevű gombafaj támadja meg. A Daily Mail szakértőket kérdezett meg erről, akik nem sok jóval kecsegtettek – egész pontosan úgy fogalmaztak, hogy amennyiben három alapvető változás történne a természetben, a rémálom valósággá válhat.

A The Last of Us egy apokaliptikus világ történetét meséli el, ahol egy az elmét irányító gomba a klímaváltozás miatt a hangyákról az emberekre ugrik át. Norman van Rhijn, az angliai Manchester Egyetem kutatója a Daily Mailnek elmondta, hogy a cselekmény nem is olyan erőltetett, mint amilyennek sokan gondolják. „Az első jelenetben, amikor a tudósokat látjuk beszélni a gombafajtáról és arról, hogy minden meg fog változni, azt mondanám, hogy az majdnem 100 százalékban igaz. (A sorozat) tudományos bizonyítékokból merített ihletet, és csak egy kicsit tette szenzációhajhásszá azokat” – fogalmazott a kutató. João Araújo, a New York-i Botanikus Kert kutatója elmondta, hogy körülbelül 35 ophiocordyceps gomba ismert arról, hogy valóban zombivá változtat olyan rovarfajokat, amelyek jellemzően az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban és Afrika egyes részein találhatók. A The Last of Us erre építve ébresztett sokakban félelmeket, van Rhijn szerint azonban

a mi életünkben ez a tragédia nem valószínű, hogy bekövetkezik majd, „de soha ne mondjuk, hogy soha

– tette hozzá. – (Ugyanakkor) rengeteg akadályt kell leküzdenie egy ilyen gombának ahhoz, hogy megfertőzze az embereket”. Ezek közé az akadályok közé tartozik a hőmérséklet, valamint testünk és immunrendszerünk jelenlegi felépítése – amennyiben ezek a tényezők nem változnak meg jelentős mértékben a közeljövőben, kevés esély van a katasztrófa bekövetkezésére.

Milyenek a mostani „zombigombák”?

A cordyceps a hangyák testébe az izmaikon keresztül szivárog be, de a mi szervezetünkbe a spóráknak a tüdőn keresztül kellene bejutniuk. „Fiziológiai szempontból a szervezetünkbe a gombák a légzőrendszeren keresztül jutnak be, bár vannak olyan esetek, amikor ez sebeken keresztül is megtörténhet. Ezen az úton egy hangya nem tudja átadni nekünk a gombát, így a gombának más stratégiát kellene fejlesztenie ahhoz, hogy beszivárogjon a szervezetünkbe” – magyarázta van Rhijn, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a teljes immunitásunknak is meg kellene változnia ahhoz, hogy a lakosságot zombigomba-fertőzés érje. „Vagy az adott gombával szembeni immunitásunk teljes összeomlásának kell bekövetkeznie, vagy a gombának valamilyen stratégiát kell kifejlesztenie arra, hogy ne ismerje fel szervezetünk” – hangsúlyozta. Ezen kívül pedig a hangyákénál magasabb testhőmérsékletünk is véd a súlyos gombás fertőzésektől, a gombák ugyanis képtelenek ilyen melegben szaporodni.

A tudósok egyelőre úgy tartják, hogy a hangyákat támadó parazita alapvetően a rovarok agya körül kezd el gombasejteket növeszteni, ezáltal megzavarja az idegrendszert, végeredményben pedig átveszi az irányítást az izmok fölött. A cordyceps azonban a hiedelmekkel ellentétben nem változtatja a hangyákat gonosz szörnyetegekké, hanem Araújo megfogalmazásában egyszerűen csak olyanná teszi a mozgásukat, mintha részegek lennének. „A zombi hangyák, amikor megfertőződnek, csak egy békés és hűvös helyet akarnak, hogy platformot biztosítsanak a gomba növekedésének. Ez az utolsó céljuk az életben: találni egy jó helyet, ahol a parazita fejlődhet. Nincs agresszió, a fertőzött hangyák nem támadnak, csak nagyon furcsán viselkednek, mint a részegek” – foglalta össze.

Bár a szakértők szerint ez a zombigomba nem fog egyhamar embereket fertőzni, más, jelenleg a világban élő gombák valós fenyegetést jelentenek ránk nézvést. 2022 októberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy listán 19 olyan gombafajt említett, amelyek nagy veszélyt jelent a közegészségügyre. „Vannak olyan fajok, mint például a candida auris, amelyek nagyon gyorsan terjednek, körülbelül 10-15 évvel ezelőtt jelentek meg, de már az egész világon elterjedtek, és hihetetlenül nehéz kezelni az általuk okozott fertőzést, a megfertőződött emberek fele-harmada bele is hal ebbe. Egy másik példa a völgylázat okozó gomba, amely egészséges embereket is megfertőzhet” – mondta van Rhijn. A völgyláz tízszer halálosabb, mint az influenza, és a coccidioides nevű gomba okozza. A völgyláz ebben a hónapban került a címlapokra az USA-szerte megugró esetszámok miatt. Tudósok szerint a megnövekedett fertőzésszámok az éghajlatváltozás számlájára írhatók – akár csak a zombiapokalipszis a The Last of Usban.

Kiemelt kép: The Last of Us jelenetkép / HBO Max / Warner