Komoly egészségi gondokat okozhat, ha összetörik a szívünket

Nem biztos, hogy túldramatizálja a helyzetet, aki azt mondja, hogy „megszakad a szíve”.

A Stanford Egyetem kutatói azt találták, hogy a szerelmes emberek agya extrém nagy mennyiségű dopamint termel (emiatt érzik boldognak magukat), a dopamin és az általa kifejtett jutalomérzés azonban befolyásolja, hogy hogyan élik meg a fájdalmat. A takotsubo kardiomiopátia, más néven megtört szív szindróma, egy általában rövid ideig tartó szívbetegség, amelyet intenzív érzelmi vagy fizikai stressz vált ki, például a szakítás. A megtört szív szindróma során a szívünk valójában nem törik össze, de megváltozik a formája: hosszúkásabb lesz.

„A betegeknek nagyjából 90 százaléka nő. A nők valószínűleg érzelmesebbek, és emiatt nagyobb hajlamuk van a takotsubo-szindrómára – magyarázta Dr. Jelena Gadhri a BBC-nek. – A megtört szív szindrómában szenvedő betegek agyában a limbikus rendszer alacsonyabb szintű összekapcsoltságot mutat. Úgy tűnik, hogy a betegek nehezen képesek kontrollálni a testük fiziológiai válaszreakcióit az extrém stresszel vagy nagy érzelmi fájdalommal járó helyzetekben”. Sokáig aluldiagnosztizált (és alulbecsült) betegség volt a Takotsubo kardiomiopátia, manapság már azonban egyre többször ismerik fel és kezelik a megfelelő módon ezt az állapotot. Dr. Jelena Gadhri szerint a nem túl távoli jövőben már gyógyítani is tudjuk majd ezt a betegséget.

Az agyban az anterior cinguláris kéreg reagál a fizikai és érzelmi fájdalomérzetre egyaránt. Amikor pszichológusok arról faggatták egy kísérletben részt vevő alanyok csoportját, hogy egy szakítás után általuk érzett érzelmi fájdalom milyen fizikai fájdalom mértékéhez hasonlítható számukra, rendre azt a választ kapták, hogy a szakítás ahhoz hasonlóan fáj, mint ha az ember fájdalomcsillapítás nélkül szülne, de volt, aki a kemoterápiás kezeléshez hasonlította a szakítás során és azt követően átélt fájdalmát.

A takotsubo kardiomiopátiát először a kilencvenes években, Japánban írták le, azután, hogy betegek szívinfarktushoz hasonló tünetekre panaszkodtak, ugyanakkor a vizsgálatok nem találták ilyesminek nyomát a szervezetükben. Akkor a betegek többségének néhány napon belül szerencsére elmúltak a tünetei, azóta azonban kiderült, hogy a megtört szív szindróma életveszélyes is lehet, ritka esetben halált is okozhat.

„Agykutatásokból tudjuk, hogy sok minden történhet az agyban, ami pszichológiailag megkárosíthatja az embert, amiatt, hogy az agy valamire extrém intenzív módon reagál – magyarázza Dr. Guy Winch. – Amikor az emberek órákat töltenek azzal, hogy olyan fotókat nézegetnek, amelyek fájdalmat okoznak nekik, azt azért csinálják, mert belül hatalmas késztetést éreznek erre. És ha valaki nem tudja, hogy ez egy helytelen késztetés a részéről, és újra és újra enged neki, azzal folyamatosan csak még nagyobb fájdalmat okoz saját magának, elnyújtja a szívfájdalomból való kigyógyulás idejét, mindent csak nehezebbé tesz a saját maga számára”.

Mindig van segítség!

Amennyiben nehezünkre esik kievickélni egy nehéz helyzetből, ne féljünk segítséget kérni! Az alábbi telefonszámokat ingyenesen tárcsázhatjuk:

Ha pedig szívinfarktus szerű tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Kiemelt kép: portishead1/Getty Images