Szeretnél kicsattanni a jókedvtől? Így turbózd fel a hormonjaidat!

Köztudott, hogy hormonjaink alapjaiban határozzák meg szervezetünk működését – ezek az anyagok izgalmas biokémiai folyamatokkal szabályozzák anyagcserénket, kiválasztásunkat, szexuális aktivitásunkat, de még hangulatunkat is. De vajon szabályozhatjuk-e mi magunk a hormonháztartásunkat?

Szakértők szerint nagyon is! Ideje tehát félretenni a rosszkedvet és a hangulatjavító tablettákat is: természetes módszerekkel is a legjobbat hozhatjuk ki magunkból.  

Hol a boldogság mostanában?

Hiába tombol a nyár és hiába van itt a szabadságolások szezonja, lelombozó, ami körülöttünk történik – a háború híre és az infláció közvetlen tapasztalata sokunk rosszkedvéért felel. De azért nem vagyunk eszköz nélkül! Ha a külső körülményekre nincs is hatásunk, arra, hogy épp lélekkel vészeljük át az időszakot, már nagyon is.

A jó közérzetért felelős hormonokról egyre többet tudunk: az úgynevezett boldogsághormonok komplex módon járulnak hozzá jókedvünkhöz. A dopamin többek közt a jó közérzetért és elégedettségért felel, a szerotonin segít szabályozni a hangulatot és az alvást, az ölelőhormonnak is becézett oxitocin kezeskedik róla, hogy kötődjünk és szeretve érezzük magunkat, az endorfinok pedig a szervezet természetes fájdalomcsillapítóiként a stressz és a szorongás csökkentésében lehetnek  segítségünkre. Hogy mit tehetünk, hogy ezek a csodahormonok zavartalanul végezzék a dolgukat? (Azt előre eláruljuk, hogy nem a csokimajszolás a válasz!) Mutatjuk!

 • Menjünk sokat a szabadba! Szerotoninszintünk növelésének legjobb módja, ha sokat vagyunk kinn, lehetőleg a napon. Az egyébként joggal kárhoztatott UV-sugárzás bizonyítottan serkenti a szerotonintermelést, de nem árt az óvatosság. 10 és 16 óra között lehetőleg ne tegyük ki magunkat közvetlen napfénynek, és a szabadban mindig viseljünk magas faktorszámú fényvédőt! 
 • Mozogjunk, amennyit csak lehet! Nemcsak alakunk vagy épp fittségünk miatt

  érdemes minden életkorban aktívnak maradni.

  A testmozgás mentálisan és lelkileg is jó hatással van ránk, hiszen nemcsak endorfin szabadul fel, de emelkedik a dopamin és a szerotonin szintje is. Még több hasznot lehet lefölözni, ha az ember csapatosan sportol: egy 2017-es tanulmány szerint a csoportosan végzett sporttevékenység még előnyösebb hormonális szempontból.

 • Nevessünk bátran! Ki ne hallotta volna már, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer? Ha konkrét gyógyító hatással nem is rendelkezik egy kiadós kacagás, segíthet enyhíteni a stresszt, a szorongást, de még a fájdalomérzetet is. Ha szeretteinkkel nevetünk, pluszban némi oxitocint is lekönyvelhetünk a bevételi oldalon. 
 • Főzzünk együtt és együnk finomat! A finom étel elfogyasztásakor endorfin és dopamin szabadul fel, a közös program pedig az oxitocin szintjének kedvez.
 • Zenéljünk! A zene több boldogsághormonodnak is lökést adhat, nemcsak, ha hallgatod, de akkor is, ha te magad énekelsz, vagy zenélsz valamilyen hangszeren. 
 • Meditáljunk! A meditáció hormonoktól függetlenül is áldásos hatású, hiszen az elme lecsendesítése önmagában csökkenteni tudja a szorongást. Tanulmányok azonban azt is igazolják, hogy a meditációkor jelentősen megnövekszik a dopamin szintje is.
 • Érintsünk! A fizikai érintés, az ölelés, a csók és a szex az egyik legjobb oxitocintermelést fokozó kombináció, ami nem mellesleg kellemes időtöltésnek sem utolsó. De nem muszáj párkapcsolat, vagy alkalmi kaland sem ennek a hormonnak a termeléséhez: egy baráti ölelés, vagy

  házikedvencünk dögönyözése szintén jó hatással bír. 

 • Aludjunk jól! A minőségi alvás sok szempontból gyakorol áldásos hatást a szervezetünkre. Ha minden este elegendő időt : 7-9 órát tudunk szánni az alvásra, dopanimegyensúlyunk nagyon hálás lesz érte.
 • Kezeljük a stresszt! Normális, ha időnként stresszt élünk át, a pozitív stressz pedig akár serkenteni is tudja a teljesítményünket. A hosszú távú nyomás azonban a dopamin és a szerotonin termelésére is negatívan hat, ezért érdemes utánanézni a stresszlevezetés különféle módjainak is. (A stressz leküzdésére nemrég összeszedtünk hét tippet.)

Kiemelt kép: Getty Images