George Clooneynak lebénult a fél arca tinédzserkorában

Hajszálon múlt csak, hogy a mostani fizimiskájával ismerhetjük.

A színészlegenda nemrég Jimmy Kimmel talkshow-jában szerepelt, ahol az egyik geg részeként a műsorvezető régi fotókat húzott elő az íróasztala mögül – egyrészt nosztalgiázás céljából, másrészt pedig azért, hogy a televíziós szórakoztatóműsorok kifinomult humorára jellemző módon a közönség kinevethesse a fényűző karriert befutott sztár gyerekkori képeit.

Kimmel azonban rossz lóra tett Clooney-val, amikor ugyanis épp hatalmas hahotázás közepette a férfiról 13 éves korában készült osztályképet mutogatta, Clooney gyorsan a kezébe vette az irányítást, és a beszélgetést egy rövid időre teljesen más mederbe terelte. „Várj, szeretnék rámutatni valamire, ugyanis tudom, hogy most az jön, hogy kinevettek, és viccet csináltok belőle: a fotózáskor épp Bell-parézisem volt, az arcom fele teljesen lebénult” – mondta Clooney, mire a képzett műsorvezető és a fizetett nevetgélői is egycsapásra visszavettek a nagy viháncolásból. A színész ezután még szemléltette is, miről beszél: a fotón előbb az arca egyik, majd másik felét takarta le, ezáltal rávilágítva, hogy a nagyon mulatságosnak vélt arckifejezése valójában nem egy jópofa tinikori grimasz, hanem arcbénulás következménye volt. „Na most viccelődj, vicces ember!” – vetette oda mosolyogva a műsorvezetőnek. Ezzel a helyzettel azonban a tapasztalt komikus nem tudott túl sok mindent kezdeni, ezért kissé sótlanul így folytatta: „Tudod mit, George, nem is akartam viccelődni, te viszont tényleg mindenki hangulatát lehúztad most ezzel”.

Persze, az ilyen műsorok nem kockáztathatják meg, hogy egy hajszálra is eltávolodjanak az üres és semmitmondó vihorászástól, ezért Kimmel a kellemetlen kitérő után gyorsan koccintásra emelte poharát, hogy ezáltal bizonyítsa: szent a béke, hiszen az ő műsorában természetesen kizárólag vidámságnak és végtelen lazaságnak van helye! Úgy tűnik tehát, hogy a televíziózás őshazájában (emiatt pedig a világ többi, az USA nyomában loholó részén is) a mai napig kitüntetett helye van a gúnyolódásnak, a mások kinézetén, beszédhibáján vagy bármilyen más, az átlagostól eltérő tulajdonságán való élcelődésnek – hogy a rasszista, hímsoviniszta vagy épp homofób „poénokról” ne is beszéljünk.

De tulajdonképpen mi is az a Bell-parézis?

Mi, a Nők Lapjánál szeretünk ennél összetettebb módon tekinteni a világra, és igyekszünk annak fényes és árnyas oldalait is kellő hangsúllyal bemutatni. Mivel a fent említett talkshowban semmi mást nem tudhattunk meg a Bell-parézisről azon kívül, hogy George Clooney (aki saját bevallása szerint feleségével, Amallal valamit nagyon elszúrt a gyereknevelésben) is megküzdött vele, utánanéztünk, mi is ez a rejtélyes betegség.

A perifériás típusú arcidegbénulás oka az agyidegek valamilyen okból létrejött működészavara. Az arcidegbénulás leggyakoribb típusa az ismeretlen eredetű Bell-féle bénulás. Ez a fajta elváltozás legtöbbször teljesen egészséges emberen, minden előzetes fájdalom, egyéb tünet nélkül, hirtelen alakul ki (a hátterében meghűlést, illetve a vírusos-eredetet valószínűsítenek) – írja a HáziPatika. Egyes adatok szerint 100 000 emberből 23-at érint élete során legalább egyszer ez a betegség. A felismerése nem szokott problémát jelenteni, mivel szabad szemmel is látható az arc érintett felének teljes vagy csupán a szájszélre lokalizálódó bénulása.

A Bell-féle parézis kialakulása előtt egy-két nappal fájdalom jelentkezhet a fül környékén, majd az arcizmok bénulása hirtelen következik be.

Előfordul, hogy a beteg az arcidegbénulás oldalán a hangokat kellemetlenül erősnek hallja, továbbá, hogy az ízeket a nyelv érintett felén nem érzi vagy, hogy a beteg oldalon a könny és nyálképződés csökken vagy megszűnik. A Bell-féle arcidegbénulás az esetek 80 százalékában fokozatosan meggyógyul, a gyógyulás ideje rendszerint nem haladja meg a két hónapot, George Clooneynak azonban saját bevallása szerint ennél azért egy kicsivel több időbe telt, mire teljesen tünetmentessé vált. Larry Kingnek adott interjújában 2006-ban a CNN-en úgy nyilatkozott:„Körülbelül kilenc hónap alatt múlt el. A középiskola első évében volt, ami nem épp megfelelő időszak arra, hogy az ember fél arca lebénuljon. (Ugyanakkor) valószínűleg jó dolog, hogy ez történt velem, hiszen arra kényszerített, hogy megtanuljak nevetni magamon, és szerintem ez fontos része a hírnévnek” – foglalta össze a sztár.

Kiemelt kép: George Clooney 2019. május 15-én, Londonban – Fotó: Jeff Spicer/WireImage via Getty Images