Íme a bizonyíték arra, hogy szuperképességek márpedig léteznek

Ahogyan a mondás is tartja; az igazi hősök köztünk járnak, és nem viselnek köpenyt.

Különleges képességekkel rendelkező embereket – akik a rendőrség munkáját segítik, bűntényeket oldanak meg és sittre küldik a rosszfiúkat – láttunk már nem egyszer – legalábbis a mozivásznon és képregényekben. Pedig a fikció valójában nem is áll annyira távol a valóságtól, hiszen létezik egy tudományosan is igazolt rejtett képesség, aminek a kutatók is csodájára járnak, és ami a lakosság mindössze 2–3%-át érinti világszerte. Legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A prozopagnózia – vagyis az arcvakság – az arcfelismerési képesség hiányát jelenti. Az érintettek olykor a saját arcukat sem ismerik fel a fényképeken, ennél súlyosabb esetben pedig az is előfordult már, hogy tévedésből valaki más gyerekét vitték haza az óvodából. Az 59 éves Brad Pitt tavaly nyilatkozott arról, hogy ő is érintett lehet a neurológiai betegségben, és elmagyarázta, hogy bár hivatalosan nem diagnosztizálták arcvaksággal, mégis rendkívül nehezen tudja felismerni az embereket, ami számos kellemetlen szituációt okozott már az életében. „Nagyon sokan utálnak, mert azt gondolják, hogy nem tisztelem őket, egoista és beképzelt vagyok.

Pedig nem direkt csinálom, ez számomra is kellemetlen. Szégyellem, mert emlékezni szeretnék, de egyszerűen képtelen vagyok új arcokat memorizálni”

– nyilatkozta a színész tavaly.

Richard Russel, a Gettysburg Kollégium pszichológia professzora eredetileg az arcvakság kérdéskörét tanulmányozta 2009-ben, a vizsgálatok önkéntesei közül pedig olyanokkal is találkozott ekkor, akik épp az ellenkezőjét állították magukról – vagyis mindenre, azaz a legapróbb arcrészletre is emlékeznek. Russel négy embert tesztelt, akik azt állították, hogy a szokásosnál lényeges jobb arcfelismerő képességekkel rendelkeznek – a kivételes képesség pedig minden esetben beigazolódott. Az átlagosnál jobb arcfelismerő képességekkel rendelkezők nem számítottak újdonságnak a tudományban, de Russel kutatásainak köszönhetően

2009 óta hivatalosan is szuperfelismerőként definiálják azokat, akik sosem felejtenek el egyetlen emberi arcot sem.

És hogy mi áll e furcsa képesség hátterében? Jó kérdés. A tudomány jelenlegi állása szerint egyesek egyszerűen így születnek, és az sem kizárt, hogy a genetika, valamint az agykéregben található idegsejtek mennyisége is szerepet játszik.

Egyszerre átok és áldás

Yenny Seo gyermekként gyakran meglepte azzal az édesanyját, hogy rámutatott egy idegenre a boltban, megjegyezve, hogy ugyanez a személy pár héttel korábban egyszer már elsétált mellettük az utcán. Hasonlóképpen, amikor együtt néztek filmet, Seo gyakran felismerte azokat a statisztákat, akik szintén csak futólag tűntek fel más, korábban látott filmekben. Seo rendkívüli arcfelismerő képessége gyerekkorában szórakoztatta, felnőttként azonban kellemetlen szituációk forrásává vált. „Amikor elkezdtem az egyetemet, rengeteg olyan emberrel találkoztam, akikre vizuálisan emlékeztem. Szembejöttek az utcán, a boltban és a buszmegállóban, és emlékeztem arra is, hogy láttam-e őket fényképről korábban. Szinte mintha ismertem volna őket;

arcról tudtam, hogy ki kinek a testvére, kikkel barátkoztak, és kikel jártak évekkel ezelőtt.

Eléggé hátborzongató lett volna, ha mindezt hangosan kimondom, hiszen számukra én csak egy idegen voltam, akit akkor láttak életükben először. Inkább visszafogtam magam, és csak annyit mondtam: »Örülök, hogy megismerhetlek«” – mesélte Seo a The Guardian tavalyi interjújában.

Fotó: Getty Images

Az átlagember csak korlátozott számú arcra képes emlékezni, míg a szuperfelismerők a számítógépes arcfelismerő szoftvereknél is pontosabbak. Seo esetében például az arcmaszk sem okozott gondot, a koronavírus-járvány idején is tudta, kik „rejtőznek” a maszk mögött. Egyszer, amikor részmunkaidőben dolgozott ruházati eladóként, egy rendszeresen visszatérő tolvajt is sikerült azonosítania a bolti kamera rossz minőségű, szemcsés felvételei alapján.   

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt évtized kutatási eredményeire a biztonsági- és bűnüldöző szervek is felfigyeltek; a londoni rendőrség például egy szuperfelismerőkből álló különleges csapatot is működtet, akik CCTV-felvételek alapján nyomoznak bűncselekmények elkövetői után. (Ez a csapat volt az, akik segítettek kivizsgálni egy volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal, valamint lánya, Julija novicsokkal történő megmérgezésének körülményeit). Néhány évvel ezelőtt a queenslandi rendőrség is elkezdte a szuperfelismerők toborzását, és egyre több olyan magánügynökség- és nyomozó iroda nyílik, amelyek szuperfelismerők szolgáltatásait kínálják.

A szuperfelismerők munkájának köszönhetően tehát rengeteg bűnöző került rács mögé az évek során, és számtalan eltűnt, bajba keveredett ember felkutatásában és azonosításában jártak sikerrel.

A témával foglalkozó kutatók szerint a legtöbb embernek fogalma sincs a bennük rejlő lehetőségekről (ahogyan Yenny Seo sem volt tudatában, mígnem el nem olvasott a témáról egy internetes cikket), pedig becslések szerint világszerte több millióan rendelkezhetnek ezzel a csodálatos képességgel.

És honnan tudhatod, ha te is érintett vagy?

Sokszor előfordult már veled, hogy felismertél egy idegent, aki mellett évekkel ezelőtt, futólag elhaladtál az utcán? Ha igen, akkor lehet, hogy te is birtokában vagy ennek a fantasztikus képességnek. Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) arckutató laboratóriuma kifejlesztett egy hivatalos online tesztet, amely segíthet felmérni a képességeidet. A teszt azzal a céllal jött létre, hogy a kutatók jobban megismerhessék e titokzatos képesség hátterében zajló pszichológiai mechanizmusokat. A kitöltés mindössze 20 percet vesz igénybe, és teljesen ingyenes. Ha szeretnéd, hogy az egyetem felvegye veled a kapcsolatot, azt a kérdéssor kitöltése után jelezheted. Ha te is kíváncsi vagy, a tesztet angol nyelven ezen a linken érheted el: facetest.psy.unsw.edu.au

Kiemelt kép: Getty Images