A férfiakat sem kíméli: kínzó fogyókúrájáról vallott a világsztár

A mainstream és független filmszerepeket egyaránt vállaló, a nagyközönség által az Alkonyat-sorozatból megismert Robert Pattinson nemrégiben egy interjúban világított rá, hogy a férfiak milyen küzdelmeken mennek keresztül nap, mint nap, hogy megfeleljenek a társadalom alattomos testnormáinak.

Arról, hogy a nőkre és a női testképre milyen káros hatással vannak a magazinok és az online világ által közvetített elérhetetlen testideálok, már sokat olvastunk és mi is írtunk, például ebben a korábbi cikkünkben. Arról viszont, hogy a film, a divat és a reklámok világa a férfiak testét is éppen így használja, már lényegesen kevesebb szó esik. Pedig hétköznapi emberek és sztárok egyaránt a megfelelés erős kényszerével küzdenek.

Krumpli két hétig

A Matt Reeves 2022-es filmjében Batmant alakító színész az ES Magazine-nak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a médiából és az online világból érkező üzenetek férfiak és fiúk tömegeihez jutnak el, és keltenek bennük szégyenérzést, kisebbségi érzést, és különféle versenyhelyzetekbe sodorják: túlzott sportra vagy egészségtelen diétákra kényszerítve őket.

„Ez egész egyszerűen őrültség! – mondta, majd hozzátette, hogy nagyon könnyen bele lehet kerülni egy rossz spirálba, legyen szó túlzott edzésről, vagy akár a kalóriabevitelen való aggodalmaskodásról. Ez rendkívül addiktív, és nem is igazán veszed észre, hogy mennyire alattomos, addig, amíg nem túl késő” – fogalmazott. 

Pattinson esete kicsit más, mint a legtöbb A-listás sztáré, mert alapesetben tőle nem a minél maszkulinabb, kigyúrt külsőt várták el. Ellenkezőleg. Elmondása szerint egy időben gyakorlatilag minden létező diétát és étkezési hóbortot kipróbált, hogy megtarthassa vékony, kicsit nyúzott-űzött imázsát, eközben pedig jó néhányszor elvetette a sulykot. Eleinte inkább a kíváncsiság hajtotta, tesztelni akarta, hogy vajon működnek-e ezek a sokszor egészen elvetemült ötletek. „Egyszer két hétig csak krumplit ettem, méregtelenítésként” – mondta.

„Tényleg, csak főtt krumplit ettem két hétig, némi Himalája sóval.

Nevezhetjük persze tisztítókúrának, de tény, hogy nagyon erősen fogyaszt.” – emlékezett vissza. Állítása szerint egyszer a ketogén diétával is próbálkozott, ott viszont elbukott, amikor kiderült, hogy a sör nem engedélyezett ebben a diétában. 

A színészt egyébként az utóbbi időben többen is méltatták azért, mert szembe mert menni a Batman-sorozat korábbi sztereotípiáival, és nem hitte el, hogy túlságosan vékony ahhoz, hogy ő lehessen a következő denevérember. Pattinson új elvárással találta szembe magát ugyanis, amikor elkezdett a szerepre készülni. A szuperhősfilmek jellemzően extra szűk jelmezbe bújtatott, tökéletesre és kolosszálisra gyúrt férfitesteket mutatnak be még a mellékszerepekben is, de Pattinson nem volt hajlandó elfogadni, hogy túlzásba vitt edzéssel és testalkatának totális átformálásával kellene készülnie a szerepre.

A GQ magazinnak úgy fogalmazott, hogy „Szerintem, ha állandóan edzel, akkor a probléma része vagy. Precedenst teremtesz, pláne ismert emberként. Gondolj csak bele: a 70-es években senki sem csinálta ezt, és mégis jól néztek ki. De még korábban, James Dean sem gyötörte ezzel magát, és hát azért rá se lehet azt mondani  hogy össze lett volna esve.”

Kiállni magunkért

Pattinson arról is beszélt, hogy az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések korában nemcsak pozitív visszajelzést, de kritikát is jócskán generáltak, sokan számon kérték rajta kijelentéseit. Még edzője is neki szegezte a kérdést, hogy mégis miért beszél ilyeneket, miért csinál rossz reklámot a fitnesznek. Pedig szó sincs rossz reklámról. A 37. évét taposó Pattinson nyilván ügyel formájára és egészségére és rendszeresen edz is. Annyit határozott csak el, hogy erőnek erejével nem akarja teljesen átalakítani a testét.

Úgy tűnik, hogy kijelentései szakmán belül is pozitív visszhangra találnak. Korábban Will Poulter (többek közt a Narnia krónikái, a Családi ügyek és a Fehér éjszakák színésze) is elismerését fejezte ki Pattinson bátor nyilatkozatáéért és bevallotta, hogy cseppet sem nem volt örömteli élmény számára az az extrém tömegnövelés, amit A Galaxis őrzőiben játszott szerepe miatt kellet kiviteleznie. A brit színész a The Independentnek adott interjújában részletesen felvázolta egy ilyen teljes és gyors testi átalakulás káros hatásait, miközben kitért arra is, hogy ez milyen áldozatokat követelt ez mind a fizikai, mind a mentális egészségére nézve.

„A legfontosabb a mentális és fizikai egészség, az esztétikai célok csak másodlagosak lehetnek

– mondta a színész, majd hozzátette: – különben a végén valami olyasmit reklámozol, ami egészségtelen és irreális. Pláne akkor, ha – mint a nézők millióinak – nincs meg az anyagi háttered, hogy ebben szakértők segítsenek. Mi, színészek ebből a szempontból nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, de senkinek sem ajánlanám, hogy azt tegye, amit én tettem, hogy felkészüljön egy-egy munkára.”

Úgy tűnik, szépen lassan tényleg megváltozik az, ahogyan az elmúlt évtizedekben szépségről, férfias és nőies tulajdonságokról gondolkodtunk, és talán leáldozóban van a testszégyenítésnek, az irreális elvárásoknak és annak, hogy egészségünket külső megjelenésünk oltárán áldozzuk fel. Bár a folyamat bizonyára hosszú évtizedeket vesz majd igénybe, az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok, amik még a szuperhőst játszó színészeket is hús-vér, aggodalmakkal teli embernek mutatják, bizonyára gyorsítják majd azt. 

Kiemelt kép: Robert Pattinson attends  a The Batman New York-i premierjén tavaly márciusban. Cindy Ord/WireImage, Getty Images; Facebook kép: Cindy Ord/WireImage, Getty Images