Kvíz: „Mi vagyunk a Grund!” – Mennyi mindenre emlékszel A Pál utcai fiúkból?

A világirodalom egyik legkedveltebb ifjúsági regényén nem fog az idő vasfoga.

A kötelező olvasmányok keveseket tettek boldoggá gyerekként – egyrészt egyszerűen túl fiatalok voltunk a mondanivaló megértéséhez, másrészt önmagában már a „kötelező” szó is borzongással töltött el bennünket. Sokunk életében erős kivételt képzett ez alól az 1878. január 12-én született Molnár Ferenc 1907-es ifjúsági regénye, A Pál utcai fiúk. A történet józsefvárosi kiskamaszok szemén keresztül ismertette meg velünk, mint jelent az összetartás, a barátság, az árulás, a harc és a szabadság.

A grundért folytatott küzdelem örök érvényű igazságok jelképévé vált, mondanivalója pedig éppoly érvényes hazánkban ma is, mint bármely más országban – arról nem is beszélve, hogy számtalan nyelvre lefordították, több országban pedig a kötelező vagy ajánlott iskolai olvasmányok listáján is szerepel (például Japánban). 

Lássuk, mennyi mindenre emlékszel a legendás Nemecsek Ernő kalandjaiból!

Mennyi mindenre emlékszel a Pál utcai fiúkból?

Gyerekként (is) imádtuk, de vajon mennyi minden maradt meg belőle az emlékezetedben? Katt a piros gombra, és védd meg a saját grundodat! ;)

Kiemelt kép: A Gogol utca-Visegrádi utca sarkán kialakított grund. Az első magyar-amerikai koprodukciós film, A Pál utcai fiúk szereplői (Fortepan / Bojár Sándor)
Tesztfotó: Anthony Kemp brit gyerekszereplő Nemecsek Ernő szerepében, az első magyar-amerikai koprodukciós film, A Pál utcai fiúk forgatásán (Fortepan / Szalay Zoltán)