Sikkes, bohókás, önazonos: ettől lehengerlő a ma 77 éves Diane Keaton stílusa

A Kaliforniában, Diane Hall néven született, ragyogó tehetségű színésznő nemcsak emlékezetes filmszerepeivel, de egyedi és fineszes stílusával is letette a névjegyét Hollywoodban.

Filmes sikereit felsorolni is nehéz, de a Keresztapa-trilógia, az Annie Hall, a Minden végzet nehéz vagy ép az Elvált nők klubja mindenképpen a kiemelendők közé tartozik, mint ahogy az is, hogy a színésznő abba a nagyon szűk (bár manapság egyre bővülő) hollywoodi elitklubba tartozik, aminek tagjai nemcsak méltósággal, de humorral és kellő öniróniával is tudják kezelni az idő múlását.

A színésznőről korábbi évfordulója kapcsán már összegyűjtöttünk néhány izgalmas érdekességet: cikkünkből például kiderült, hogy az eredetileg Douglas néven született, a színésznőnél pár évvel fiatalabb Michael Keaton azért választotta a Keaton művésznevet, mert rajongott a hetvenes években már sztár Diane-ért, vagy hogy Diane Keaton nemcsak színésznőként, de rendezőként is sikeres, és ő rendezte például a Twin Peaks című tévésorozat egyik epizódját, illetve néhány zenei videót is. Most nagyszerű stílusa előtt tisztelgünk azzal, hogy összegyűjtjük annak legfontosabb összetevőit. Bátran lehet utánozni! 

Milyen is a Keaton-look?

Keaton ötven éve tündököl a pályán, és ezalatt az idő alatt sok izgalmas, és túlzás nélkül ikonikus szettet láthattunk tőle: az Annie Hall főszerepében viselt nadrágos, mellényes nyakkendős összeállításokat azok is másolják, akik esetleg nem is látták a filmet, az Elvált nők klubjában hozott decens szettjeit pedig több mint 25 éve imádjuk. A színésznőnek ma is sokféle izgalmas arca van, 77 évesen is imád öltözködni, és arról, hogy mit visel manapság, Instagramján is rendszeresen posztol. Mi pedig csak tátjuk a szánkat: hogy van az, hogy Keaton bármit vesz is fel (legyen az egy egyszerű farmer és garbó összeállítás, vagy épp boszorkányos ruha és bakancs), a szett egyből összetéveszthetetlenül keatonos lesz? Keaton megjelenésének legfontosabb titkait gyűjtöttük össze, csupa olyasmit, amit mi magunk is beépíthetünk az öltözködésünkbe. 

1. Férfias és nőies elemek

Keaton kissé androgün megjelenésének egyik legjellegzetesebb sajátossága, hogy öltözködésében mesterien és nagyon jó arányérzékkel keveri a nőies és a férfias elemeket. Ennek legismertebb példája a fentebb már említett, Annie Hall-béli outfitje, ugyanakkor évtizedekkel később, ma is gyakran látjuk „férfias” szabású nadrágban, zakóban vagy kabátban, amit ma is valamilyen bohókás, nőies elemmel lágyít meg. Nyakkendő? Jó, de legyen akkor pöttyös, csíkos, kockás! Ballonkabát? Rendben, de akkor jöjjön egy kis fémes árnyalat. Zakó? Bármikor jöhet, de egészítsük ki valamilyen kendővel, ha szeretnénk ellesni a színésznőtől a nőiesen férfias öltözködés alapjait. 

2. Csak semmi színorgia!

Napestig pörgethetjük Keaton Instagramját, vagy kereshetünk vissza korábbi szettjei között, aligha fogjuk őt tarka színekbe öltözve látni: Keaton megjelenésének másik fontos jellegzetessége ugyanis, hogy mértéktartóan bánik a színekkel. Ruháinak döntő többsége fekete, fehér vagy valamilyen földszín, ez pedig egységessé, elegánssá és jól kombinálhatóvá teszi a szettjeit, ráadásul ezek a színek soha nem mennek ki a divatból. (Végül is ez a kapszulagarddrób egyik alapja – erről itt írtunk bővebben.)Hogy hogyan lehet néhány színnel is izgalmasan öltözni, nos, azt megint csak érdekes ellesni tőle: amilyen szerény a színekkel, olyan bátor a mintákkal, szabásvonalakkal és soha nem mulasztja el, hogy a decens szettet valamilyen izgalmas elemmel dobja fel.

3. A kor az csak egy szám

Közhely, sőt sokszor üres frázisnak érezzük, de Keaton megjelenése tényleg azt mutatja, hogy nem éveink számához, hanem saját ízlésünkhöz érdemes öltözködni. Keaton a glitterről, sztreccs holmikról, miniszoknyáról és hajlakkról szóló nyolcvanas években sem úgy öltözött, ahogy a korszellem és fiatal életkora diktálta volna, ezért nem meglepő, hogy negyven évvel később se abból indul ki, mit szoktak felvenni mások az ő korában. Annak, hogy megjelenése a nyolcvan felé is tökéletesen passzol hozzá, egyszerűen az a titka, hogy jó minőségű, egyszerű darabokat hord, de mindig olyat választ, amiben igazán jól érzi magát, és fütyül arra, hogy épp mi az aktuális divat.

4. Oversize és testre simuló

A színésznő arányérzékét nemcsak nőies és férfias elemek, de oversize darabok és testre simuló holmik ügyes keverése is jól jellemzi, ez pedig olyan divattanács, amit bárki, bármilyen életkorban megfogadhat: szűkebb nadrághoz bővebb blúz vagy pulóver dukál, bő szoknyához vagy farmerhez viszont bátran viseljünk testre simuló felsőt. Ha erre az egyszerű apróságra odafigyelünk, egy egyszerű farmer-garbó kombinációban is olyan sikkesek lehetünk, mint a színésznő.

5. Nem a márka vagy az ár mondja meg, ki vagy

Keaton nyilván megtehetné, hogy kizárólag a legnevesebb divatházak holmijait viselje, de bár biztosan lapul a szekrényében néhány luxusdarab (már csak azért is, mert lehengerlő stílusa miatt többek között a Gucci is kollaborált vele), szettjei sosem hivalkodók, és a színésznő maximum gegből visel olyasmit, amiről méterekről ordít valamelyik divattervező stílusa. Amit felvesz, az mindig inkább rá, mint valamelyik ismert tervezőre jellemző! Ebben segítségére van az is, hogy szívesen vásárol vintage holmikat, kifejezetten szeret használt ruhák közt böngészni, és ő maga is rendszeresen támogatja ruhaadományokkal a különböző charity shopokat. Kezeket fel, aki szívesen belefutna egy Keaton által már „előszeretett” zakóba?

+ 1. Kiegészítők mindenek felett!

Keaton szofisztikált megjelenésére az általa hihetetlen jó érzékkel megválasztott kiegészítők teszik fel a koronát. Egyszerű, kevés színből álló összeállításai talán kevésbé lennének izgalmasak, ha nem egészülnének ki a színésznő által rajongásig szeretett kalapokkal, kesztyűkkel, különféle fazonú szemüvegekkel, óriási övekkel (amelyeket mostanában még gyakrabban választ boszorkányos szettjeihez), vagy épp kifejezetten extravagáns, dekadens, cyberpunkos cipőkkel.

Mit mondhatnánk? 

Keaton sikkje azon kevés dolog közé tartozik, amiken az elmúlt évtizedekben nem fogott az idő, a színésznő stílusa ma is pontosan olyan aktuális, mint ötven évvel ezelőtt, és úgy tűnik, emögött nemcsak pozitív életszemlélete áll, de az is, hogy öltözködésében is mer kísérletezni, akár hibázni is. Ahogy ő fogalmaz:

„Elvégre mi is a tökéletesség? Szerintem a kreativitás halála.” 

Bízunk benne, hogy még sok-sok izgalmas és inspiráló, tökéletesen tökéletlen szettel örvendezti meg a rajongókat: Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Keaton egy színházi elismerés átvételekor, 2022 augusztusában. Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic