Rod Stewart 11 éves kisfia komoly krízist élt át

A pánikroham gyerekeknél is előfordulhat. De mi ilyenkor a teendő?

Rod Stewart legkisebb gyermeke, Aiden hirtelen elkékült és eszméletét vesztette, miközben a Young Hoops nevű focicsapat játékosaként játszott a közelmúltban – írja a FourFourTwo.

„Azt hittük, hogy a fiam szívrohamot kapott. Elkékült, és elveszítette az eszméletét (arra az időre), amíg meg nem nyugodott. Ijesztő volt, kiderült, hogy pánikrohama volt – emlékezett vissza a szörnyű esetre a focirajongó apuka. – Jól akart teljesíteni, fel akarta hozni a Hoopsot Skóciában az apja kedvéért”.

A 77 éves Stewart azt nem mondta el, hogy pontosan mikor történt az eset, de az kiderült beszámolójából, hogy ugyanazon a meccsen egy másik játékoshoz is mentőt kellett hívni. „Egy másik fiú hanyatt esett és beverte a fejét… ő még mindig nem tért magához. Amióta futballt nézek, ez volt az első alkalom, hogy kétszer is mentőt kellett hívni egy meccsre” – tette hozzá.

Stewartnak egyébként nyolc gyereke van: jelenlegi feleségével, Penny Lancasterrel két közös fiút nevelnek: a 17 éves Alastairt és a 11 éves Aident. Volt feleségével, Rachel Hunterrel két közös gyermekük született: a most 30 éves Renee és a 28 éves Liam; még korábbi feleségével, Alana Stewarttal a 43 éves Kimberly és a 42 éves Sean szülei; volt barátnőjével, Kelly Emberggel egy közös lánya van, a 35 éves Ruby; valamint az énekesnek van egy most 59 éves lánya is, Sarah, akit ő és volt barátnője, Susannah Boffey tinédzserkorukban adtak örökbe.

Rod Stewart 2021-ben a People magazinnak mondta el, hogyan igyekszik minden egyes gyermekével más és más szülői magatartást felvenni. „Egyszerre kell több különböző apaszerepet felvennem a gyerekeim eltérő életkora miatt. Mindegyikőjükre olyan egyénként kell tekintenem, akinek egyéni problémái vannak. Az egyik fiam például elkezdett randizni, ezért szexleckét adtam neki, egyszerűen csak elmondtam, hogy mit kell és mit nem szabad tennie, de nem is volt rá szüksége. Azt mondta, hogy »Apa, van internetem. Mindent tudok«” – fejtette ki a sztár.

A pánikrohamról röviden

Napjainkban a pánikroham egy egyáltalán nem ritka egészségi problémának számít, statisztikailag majdnem tíz százalék esélye van rá bárkinek, hogy legalább egyszer átéljen ilyesmit életében. Sztárok is, többek között például Andie MacDowell és Reese Witherspoon is vallott már a sajtónak súlyos pánikrohamaival kapcsolatban. És bizony gyerekeknél is előfordulhat.

Ha gyermek kap pánikrohamot, mindig tartsuk észben, hogy ez NEM hiszti, nem tudatosan történik.

Éppen ezért fontos, hogy soha ne büntessünk ki egy gyereket, ha pénikrohamot kapot, semmiképpen se nevessük ki, tegyük nevetség tárgyává. Mindneképpen érdemes elvinni már egyetlen roham után is házi gyermekorvoshoz a gyereket, hiszen ki kell zárni a szervi okokat. Ha ilyen nincs, érdemes gyermekpszichiátriai kivizsgálást kérni – minél hamarabb részesül megfelelő terápiában a gyerek, annál kisebb valószínűséggel lesznek később súlyos tünetei.

A pánikroham definíciója szerint egy váratlanul kezdődő, viszonylag gyors lefolyású (általában maximum 20 perc időtartamú) szorongásos rohamot jelent – olvasható a HáziPatika oldalán. A leggyakoribb tünetei között szerepel a remegés, a fulladás, a légszomj, a szédülés, hányinger, izzadás, émelygés, hidegrázás, hasi fájdalom, mellkasi fájdalom, bizonytalanság-érzés, gyors szívverés, ájulásérzés, sírás, erős szívdobogásérzés, reszketés, kipirulás, hasi feszülés, zsibbadás a végtagokban, zsibbadás az arcon, a test idegenként való megélése, rémület, rettegés, halálfélelem, félelem a megőrüléstől és a félelem a kontrollvesztéstől – tehát

egy külső szemlélőnek valóban nem nehéz összetévesztenie ezt a szívrohammal.

Amíg azonban a szívrohamnak elsősorban szervi okai vannak, a pánikrohamot általában pszichés terhelés okozza, de igen gyakran összefügghet szervi megbetegedéssel is – így mindkét bajt ajánlott nagyon komolyan venni. Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha egy személy egy hónap alatt legalább négy pánikrohamot él át.

A pánikrohamok kezelésére többféle technika ismert (orvosok a diagnosztizált pánikbetegek számára gyógyszeres terápiát is felírhatnak súlyos esetekben) – mi korábban itt írtunk 5 olyan, egyszerű módszerről, ami segíthet rajtunk, ha pánikroham tör ránk.

Kiemelt kép: Sir Rod Stewart 2022. november 24-én, Londonban – Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for The Birley Clubs