Óriásit nőtt a népszerűsége külföldön ennek a magyar kutyafajtának

Még egy dolog, amire büszkék lehetünk.

Az egyes kutyafajták iránti kereslet az elmúlt években, különösen a világjárvány idején, elképesztően megnőtt. Az elmúlt években rengetegen döntöttünk úgy, hogy új kutyusokat fogadunk otthonunkba: a Kennel Club adatai szerint a kutyatartás közel nyolc százalékkal ugrott meg a világjárvány idején. Az új családtagok egy nagy hányada mentett kutyus, itthon és világszerte is egyre többen vannak ugyanis, akik nem egy-egy meghatározott fajtára utaznak, hanem elsődleges céljuk, hogy egy-egy nehezebb sorsú kutyának adjanak esélyt egy jobb életre.  

Azok viszont, akik törzskönyvezett kutyára vágynak, 221 különböző fajta közül választhatnak, számos keresztezés mellett, így bőven van mit átgondolniuk, mielőtt kiválasztják családjuk legújabb jövevényét. Érdemes bújni az internetet és a szakirodalmat is, hogy tényleg megtalálhassunk a hozzánk és habitusunkhoz leginkább illő ebet (még akkor is, ha egyes kutyatások, azaz kutatások szerint a fajta mégsem határozza meg annyira a kutya személyiségét, mint gondoltuk).

A különböző kutyafajták népszerűségét illetően változnak a divatok. A www.money.co.uk árösszehasonlító oldal nemrégiben megvizsgálta, hogy 1997 óta mely fajták népszerűsége nőtt meg ugrásszerűen az Egyesült Királyságban. A kutatásból kiderül, hogyan változott az ízlés: az 1997-ben kedvelt nagytestű kutyafajtákat 2012-ben megelőzték a kistestűek, amelyek azóta is a legnépszerűbbek. Míg az olyan vadászkutyák, mint a retrieverek és a spánielek továbbra is a legnépszerűbb kutyafajták közé tartoznak, a bulldogok és az uszkárok is gyorsan felzárkóznak: az irántuk való kereslet 267 százalékkal nőtt az elmúlt 25 évben.

Íme az egyre népszerűbbé váló fajták, amelyek népszerűsége a legnagyobb mértékben nőtt:

1. Francia bulldog

Nem kétséges, hogy ez a top kutya, ha a növekvő népszerűségről van szó. Míg Nagy-Britanniában 1997-ben mindössze 185 francia bulldogot regisztráltak a gazdáik, most már több mint 40 000-et – ez pedig elképesztő, 21 125 százalékos növekedés.

2. Magyar vizsla

A magyar vizsla áll a képzeletbeli dobogó következő fokán a növekvő népszerűség rangsorában, hiszen a regisztrációk száma 1997 óta 1807 százalékkal nőtt. A vizslát eredetileg arra tenyésztették ki, hogy a sólyomvadászok zsákmányát visszavigye a gazdáinak, ma különösen kedvelt a sportos életmódot kedvelő gazdik körében.

3. Mopsz

A cuki (bár túltenyésztése miatt meglehetősen érzékeny) mopsz esetében az elmúlt 25 évben 1007 százalékkal ugrott meg a regisztrációk száma. Érdekesség, hogy az első példányokról már időszámításunk előtt 400-ból is származik említés, ezért ez az egyik legősibb fajta, amelyik a listán szerepel.

4. Tacskó

A miniatűr sima szőrű tacskók soha nem voltak még ilyen népszerűek: a regisztrált példányok száma 25 év alatt 882 százalékkal nőtt. A fajtát eredetileg a borzok és más odúlakó állatok üldözésére és kiűzésére tenyésztették ki.

Futottak még

A boston terrierek esetében 889%-os növekedés volt megfigyelhető 1997 és 2020 között. A drótszőrű vizsla mellett a bordeaux-i dog egy másik fajta, amelynek népszerűsége sokat nőtt. Ezeknél a kutyáknál a regisztrációk száma összesen 669%-kal emelkedett. A regisztrációk száma az 1998-as 195-ről 2011-re 2895-re nőtt, majd 2020-ra egy 1500-as átlagra stabilizálódott.

Akiknek csökkent a népszerűségük…

A West Highland White Terrier, közkedvelt nevén Westie népszerűsége csökkent a legnagyobb mértékben, 91%-kal. 1997-ben még jelentős számú ilyen kutyát tartottak nyilván (16 148), de ez a szám azóta 1480-ra csökkent. 2020-ban a Bichon Frise fajta regisztrációi a valaha volt legalacsonyabb szintre, mindössze 400-ra csökkentek. Ha ezt összehasonlítjuk az 1997-es adatokkal (2612), akkor 85%-os visszaesés tapasztalható ennél a kutyánál, amelyet eredetileg cirkuszi idomításra tenyésztettek ki. 

Az ember legjobb barátjaként ismert német juhászkutyát évszázadok óta a hűség megtestesítőjeként ismerik. Ennek a fajtának a népszerűsége azonban az elmúlt két évtized során 71%-kal csökkent. Az 1997-es 24 508-ról 2020-ra 7067-re apadt a kapcsolódó regisztrációk száma, ami összességében 17 441 regisztrációnak felel meg.

Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan munkakutya, mint a Bullmasztiff, töretlenül az egyik legnépszerűbb fajta, de az elmúlt két évtizedben 84%-kal veszített eredeti népszerűségéből. A regisztrációk száma 1997-ben és 1998-ban volt a legmagasabb, 2357, de ez 2020-ra mindössze 372-re esett vissza.

És hogy milyen hatással van mindez a mi preferenciáinkra? Mi azt mondjuk, ne a divat határozza meg, milyen kis kedvencet választunk otthonunkba, hanem sokkal inkább az összhang. Ráadásul érdemes észben tartani, hogy örökbefogadni nagyon jó dolog!

A lényeg: semmiképpen se forduljunk szaporítókhoz.

Kiemelt kép: Canva