Kutyát csak menhelyről vagy méregdrágán! – Miért nem szabad szaporítótól venni?

Mi kerül egy kutyán fél- vagy akár egymillió forintba? Miért fizetne az ember ennyit, ha ugyanahhoz a fajtához akár ötvenezer forintért is hozzá lehet jutni az interneten? Fontos kérdés, amire fontos megismernünk a választ is, hogy egyszer olyan országban élhessünk, amelyben valóban nincs helye az állatkínzásnak.

Elsőre logikusnak tűnhet az a jól ismert frázis, hogy „nekem nem kell törzskönyv, úgysem akarom kiállításra vinni”, de valójában a törzskönyv biztosíték arra, hogy profi, emberséges, és nem utolsósorban kutyaszerető közegből érkezett a kis kedvencünk.

Egy igényes tenyésztő úgy tartja a kutyáit, hogy azok testi és mentális szükségletei ki vannak elégítve, a kölyköket pedig szocializálja. A párosítást gondosan megtervezi, akár több száz kilométert is utazik egy kanhoz, hogy nemesítse a fajtát. Nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre. A tenyésztőnél akár éveket is kell várni egy-egy kölyökre, hiszen a tenyésztés célja a fajta nemesítése, mindig jobb és jobb utódok létrehozása. Ezért elengedhetetlenek az egészségügyi szűrések.

A tenyésztő nyomon követi az eladott kiskutyák életét. Folyamatosan elérhető a gazdi számára, aki bármikor fordulhat hozzá a kérdéseivel. Sőt, ha valamilyen oknál fogva nem tudja megtartani az állatot, a tenyésztő bármikor visszaveszi tőle, így a tenyészetből sosem kerül kutya az utcára vagy menhelyre. Mivel a szülők folyamatosan egészségügyi szűréseken vesznek részt, és a párosítást gondos tervezés előzi meg, a tenyésztő garantálja, hogy a kiskutya, amit elad, egészséges. A gazdákat körültekintően, legjobb tudása szerint válogatja, hogy a kölyök az igényeinek leginkább megfelelő családba kerülhessen.

Végül, de nem utolsósorban a tenyésztő szereti a kutyáit. Az anyaállatok egészsége fontosabb számára, mint a haszonszerzés, ezért a szukák kétévente nagyjából egyszer szülnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .