Évente százezer gyerek hal meg miatta, mégis keveset tudunk erről a vírusról

Főleg a kisgyerekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é. Jó hír, hogy 15 percen belül kimutatható egy már Magyarországon is kapható otthoni kombinált gyorsteszttel!

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) és az általa okozott légúti betegségről viszonylag kevésszer esik szó, pedig szinte minden gyermek átesik rajta kétéves koráig – írja az Egyesült Államok kormányzatához tartozó Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) weboldala.

A hathónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet,

az USA-ban pedig becslések szerint évente 58 ezer 5 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba emiatt.

A The Lancet nemzetközi orvosi szakfolyóiratban összegzett kutatások szerint RSV-fertőzést 5 éves kor alatt évente 33 millióan kapnak világszerte, és közülük körülbelül 100 ezren halnak meg következtében.

A vírus ráadásul az idősebbek számára is végzetes lehet: az Egyesült Államokban évente körülbelül 14 ezer idős ember hal bele a fertőzésbe, de a terhes nők és az immunhiánnyal küzdők számára is súlyosabb betegséget okozhat a fertőzés.

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év huszadik hete közötti adatok szerint az influenza A vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket, és az RSV is az élbolyban foglalt helyet.

A magyar légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján, a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a COVID-19 tűnik a vezető fertőzésnek (bár a korábbinál kevesebb szó esik róla, a vírus ma is köztünk jár, ahogyan erről korábbi cikkünkben is írtunk), de kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is. A 2022. 40–46. hete között összesen 268 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol az NNK tájékoztatása szerint két influenza A(H3) és egy influenza B(NT) vírust azonosítottak, 33 főnél igazoltak Covid–19 fertőzést, RSV pedig négy megbetegedés hátterében állt.

Kaliforniai rémálom

Idén hirtelen megnőtt az RVS-fertőzések száma, ennek pedig az lehet az oka, hogy sokkal több az olyan csecsemő, akik korábban nem voltak kitéve az RSV-nek, mert vagy közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, vagy annak felfutása idején születtek – amikor nagyon kevés ilyen vírus keringett a levegőben –, és nem alakult ki náluk az az immunitás, ami a korábban született gyermekeknél életük első néhány évében. Különösen október vége óta emelkedik egyes amerikai kórházakban az RSV-vel fertőzött gyerekek száma. Vannak olyan kórházak, amelyek fertőző osztályain már csaknem egyformán egyharmadnyi a Covid–19, az influenza vírusos és az RSV-fertőzöttek aránya.

Kalifornia államban, Los Angelesben 2022 novemberére már aggasztó méreteket öltött a kombinált légúti megbetegedések száma. Bekövetkezett a szezon első RSV-halálesete is: egy 5 év alatti gyermek együttes influenza- és RSV-fertőzés miatt vesztette életét. Kalifornia államban a gyermekek RSV-tesztmintáinak egyharmada volt pozitív, ez pedig 2019 ősze óta a legmagasabb arány. Orange Countyban, az állam harmadik legnépesebb megyéjében egyenesen egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az RSV és más légzőszervi megbetegedések kórházi kezelést igénylő esetei miatt: az ottani szakemberek attól félnek, hogy a súlyosbodó fertőzések a térségben tovább terhelik az egészségügyi rendszert, hamarosan meghaladhatják a gyermekkórházak kapacitását, miközben a koronavírussal továbbra is küzdenek.

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

Ez a vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg, cseppfertőzéssel, igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken – így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad. Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é. Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél, súlyosabb panaszok pedig főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az időseknél jelentkeznek. Jellegzetes szövődményeik alapján az egyes vírusfajták könnyen azonosíthatók.

A fertőzések ismétlődő jelleggel fordulhatnak elő, különösen a veleszületett szív- és tüdőbetegségben szenvedőknél. A kórházba kerülőknek oxigénre, gépi lélegeztetésre lehet szükségük, a fertőzöttek állapota pedig általában az ilyen kezelések hatására javulásnak indul, így a legtöbben néhány napon belül hazatérhetnek.

Veszélyesebb az influenzánál

Az idősebbek körében azonban az RSV még az influenzánál is veszélyesebb lehet. A Clinical Infectious Diseases amerikai szakkiadvány beszámol egy kutatásról, melynek eredménye kimutatta: az RSV-fertőzés az idősebb embereknél az influenza-fertőzéshez képest hosszabb kórházi idővel, a tüdőgyulladás és az intenzív osztályra való felvétel nagyobb esélyével, valamint a kezelést követő évben a halálozás nagyobb kockázatával járhat együtt. Ha a beteg a kórházi ápolást követően túl is éli az RSV-t, állapota súlyosbodhat, és hosszú távon halálosabb lehet, mint az influenza. Dr. Tseng Hung Fu Tseng, a tanulmány társszerzője szerint az emberek alábecsülik az RSV-fertőzésből fakadó betegségek súlyosságát. De mivel ma már az újabb légúti vizsgálatok lehetővé teszik több légúti kórokozó, így az RSV azonosítását (mint az influenzaszerű megbetegedések okozóját), mindez megváltozhat. Ám tény, hogy a vírus felismerése és az általa okozott betegségek kezelhetősége ellenére eddig még nincs olyan hatásos ellenszere, mint az influenzának. (Ellenanyagként eddig a palivizumab állt rendelkezésre.)

Ebben hozhat most áttörést a Sanofi és az AstraZeneca gyógyszeripari cégek közösen fejlesztett készítménye, a nirsemivab. Az RSV megelőzésére szolgáló vakcina 2022. november elején az Európai Bizottságtól megkapta forgalomba hozatali engedélyét, miután az Európai Gyógyszerügynökség szeptemberben javasolta azt.

Tüneti kezelés és megelőzés

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni; ez a gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó, orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, ha szükséges, a hörgők tágítását. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha a szövődmények súlyossága ezt indokolttá teszi (például légzési elégtelenség vagy kiszáradás esetén, ha a szervezetnek plusz oxigénre, infúzióra van szüksége). Többgyermekes családok esetében fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, hiszen egy közösségbe járó gyermek, hazahozva a fertőzést, könnyen megfertőzheti az egész családot, de mindez fordítva is igaz: egy megfertőződött család egyetlen tagja akár egy egész közösségben elterjesztheti a vírust. Ezért is fontos a higiénés szabályok betartása.

Különösen a téltől tavaszig tartó járványszezon idején mossunk még gyakrabban kezet szappannal, használjunk kézfertőtlenítőt, mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat, szemünket, orrunkat, szánkat. Takarjuk el szájunkat, ha köhögünk, tüsszentünk (lehetőleg figyelmeztessünk erre másokat is). Ne osztozzunk poharakon, evőeszközön másokkal, főleg olyan emberekkel ne, akiknek megfázásos tüneteik vannak. Tisztítsuk, fertőtlenítsük azokat a felületeket, tárgyakat, melyeket sokan megérintenek (játékokat, mobiltelefonokat, tableteket, kilincseket, korlátokat), viseljünk maszkot közösségi terekben vagy tömegközlekedési eszközökön.

Fontos ezek mellett a vitaminkészítmények (C és D) szedése a vírusos fertőzések megelőzése, az immunrendszer erősítésére érdekében.

Mivel a tünetek nagyjából azonosak a Covid–19, az influenza vírusa és az RSV esetében, ezért az eddig megismert hagyományos Covid-tesztek már kevésnek bizonyulhatnak: influenzajárvány, valamint az RSV terjedésének idején további vírusokat nem tudnak azonosítani.

Így, ha az otthoni gyorsteszt negatív eredményt mutat, attól még más vírussal fertőzöttek lehetünk.

Szerencsére már Magyarországon is megjelent az a kombinált otthoni gyorsteszt, melynek tesztkazettája egyszerre mutatja ki, hogy az influenza A, az influenza B, a Covid–19 vírusa, RSV, vagy ezek közül esetleg több is jelen van-e a szervezetünkben (főleg a gyerekeknél okozhat több vírus is egyszerre fertőzést). Mindez elvégezhető egyetlen önteszttel, és az eredmény 15 percen belül elkészül. A teszteket az orrlyukból származó mintavételi módszerrel, fájdalommentesen lehet használni.

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha mielőbbi és pontos vírusazonosításra vagyunk képesek a kombinált tesztekkel, mert így a célirányos kezelés gyorsan megkezdődhet és a súlyos szövődmények kialakulása is könnyebben megelőzhető” – hívja fel a figyelmet dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője. Pozitív eredmény esetén fontos, hogy a beteg lehetőleg ne menjen közösségbe, így óvhatja meg ugyanis szűkebb és tágabb környezetét attól, hogy ők is megfertőződjenek, ezáltal pedig maga a járvány is mérsékelhető.

Forrás: Business&Life

Kiemelt kép: Tetra Images – Rob Lewine/Getty Images