11 felejthetetlen könyv, ami segít ráhangolódni az ünnepekre

Szórakoztató olvasmányokat keresel karácsonyra? Segítünk megtalálni!

Van-e annál karácsonyibb dolog, mint egy jó könyv társaságában összegömbölyödni a fa alatt? Az olvasás velős részét képzi az ünnepi kikapcsolódásnak (ahogyan a zene és a karácsonyi filmek is), és tagadhatatlanul az egyik legszórakoztatóbb tevékenység, amit el tudunk képzelni magunknak a két ünnep között. Mi már erre az időszakra hangolódunk – az örökzöld klasszikusoktól kezdve a szívmelengető családi történeteken át egészen az izgalmas krimikig, és persze a (nemcsak) gyerekeknek szóló karácsonyi könyvekig. Természetesen bármit olvashatsz, amit megkívánsz (erre az esetre kevésbé karácsonyi hangulatú, de kétségkívül szórakoztató könyvekkel is készültünk, itt pedig Kamilla királyné kedvencei közül is válogathatsz), azonban jó, ha tudod: vannak olyan ünnepi tematikájú regények, amelyekkel extra hangulatossá teheted az elkövetkező hónapot – no és persze karácsonyi ajándékként sem utolsók. Hogy könnyebb legyen ünnepi hangulatba kerülnöd, 11 olyan könyvet ajánlunk, amelyekkel élmény lesz bekuckóznod a hideg napokon.

Eowyn Ivey: A hóleány

Kiadó: Gabo Könyvkiadó és Keresk. Kft. (antikváriumban érhető el)

A telepes Jack és Mabel kemény munkával és szigorú beosztással nyugalmas életet teremtett magának az 1920-as évek Alaszkájának vad vidékén. És még mindig nagyon vágynak egy gyermekre, pedig erre már semmi esélyük. Ez sem csökkentheti azonban az egymás iránt érzett erős szeretetüket, és amikor leesik az első hó abban az évben, pillanatnyi ötlettől vezérelve, játékból építenek egy hógyermeket. A hókislány másnap reggelre eltűnik – de apró lábnyomok maradnak utána a hóban. A rá következő hetekben mindketten látni vélnek egy szőke kislányt az erdőben, de még egymásnak sem merik elmondani, attól félve, hogy csak rég eltemetett reményeik csalják meg őket. Aztán a kislány, aki Fainának nevezi magát, megjelenik a küszöbükön. Kicsi és törékeny, mintha egy tündérmeséből lépett volna elő: egy vörös róka társaságában vadászik, hóvihar támad a nyomában, és titokzatos módon sikerül életben maradnia a kegyetlen alaszkai vidéken. Miközben Jack és Mabel próbálja megérteni Fainát, úgy megszeretik, mintha a saját gyermekük lenne. De ezen a gyönyörű, vad helyen a dolgok csak ritkán azok, aminek látszanak, és amit végül megtudnak Faináról, az valamennyiüket megváltoztatja. Eowyn Ivey elbűvölő, hipnotikus hatású első regényének hőse egy házaspár, mely annyira vágyik gyermekre, hogy a képzeletük erejével világra hozzák. A történet olyan varázslatos, akár a behavazott alaszkai táj, ahol játszódik, különös hangulatával pedig elragadja az olvasót egy távoli, mégis ismerősnek tűnő helyre, egy mesevilágba, amely egyszerre kivételesen egyedi és egyetemes.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kiadó: Manó Könyvek (Online ár: 3505 Ft)

A karácsony tájékán játszódó regény igazi klasszikus, és minden évszakban, korosztálytól függetlenül nyújt felejthetetlen olvasmányélményt – akár többszöri újraolvasás után is. Kövesd végig, ahogyan Jo, Beth, Meg és Amy a felnőtté válás küszöbén állva próbálják felfedezni személyiségük legrejtettebb zegzugait – a lányokat mindeközben rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, a sok tapasztalat révén pedig egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak. A könyvből nagy sikerrel futó filmet is forgattak (sőt, igazából többet is!), így az 1994-es vagy 2019-es adaptációt is érdemes megnézned (természetesen az időtlen regény elolvasása után). A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert. Louisa May Alcott (1832-1888) a Kisasszonyokon kívül több, gyermekkori élményein alapuló klasszikus regényt is írt, és a szüfrazsett mozgalomban is tevékenyen részt vett.

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Kiadó: Animus Könyvek (Kiadói ár: 3912 Ft)

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza! Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között – amit egészen biztos, hogy a felnőtt olvasók is imádni fognak.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Kiadó: Magvető Kft. (Online ár: 4749 Ft)

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben megtekinthetjük Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Carsten Henn: A könyvsétáltató

Kiadó: Animus Könyvek (Kiadói ár: 2792 Ft)

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre. Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is… A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi karácsonyi ajándék lehet minden könyvbarátnak.

Agatha Christie: Poirot karácsonya

Kiadó: Aquilla (antikváriumban érhető el)

A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje – de nem a Lee családnál. Az idei év azonban más lesz. A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee öregkorára talán szentimentális érzéseket kezd táplálni a gyermekei iránt? Vagy éppenséggel aljas szándékkal hívja össze őket? A család az ünnephez nem illő izgalommal gyűlik össze. Az irigység és a gyanakvás pompásan megteremtett légkörében brutális gyilkosság történik. Hercule Poirot-nak szüksége lesz minden zsenialitására, hogy megoldja a merész bűntettet.

John Grisham: Elmaradt karácsony

Kiadó: Geopen Könyvkiadó Kft. (antikváriumban érhető el)

Luther és Nora, a középkorú amerikai házaspár, nehéz szívvel búcsúzik Dél-Amerikába utazó friss diplomás lányuktól: életükben először nem töltik együtt a karácsonyt. Az ünnepi készülődés lázában égő kisváros nyüzsgésében a hirtelen rájuk szakadó gyermektelenség még fájdalmasabb számukra: különösen Nora roppan össze. Luthernek azonban támad egy ötlete. Előbb csak eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha – szakítva a hagyományokkal – a Karib-tenger napsütéses kék ege alatt vigasztalnák magukat, és ott vészelnék át az év végét. A játékból elhatározás születik, s ettől a férfi szinte megfiatalodik, lázadó hősnek érzi magát, megtelik energiával. Szüksége is van rá, mert nem olyan egyszerű szakítani a megszokásokkal… Mindenesetre a szerző szakítva írói hagyományaival, hívei meglepetésére új műfajban tette próbára magát.

Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Kiadó: Animus Könyvek (Kiadói ár: 2952 Ft, akciós ár: 2583 Ft)

A világ rossz. Jakob Jakobi kénytelen ezt a saját bőrén megtapasztalni, amikor éppen a karácsonyi vásár mellett rabolja ki egy Mikulás (meg egy krampuszjelmezes figura). De nemcsak kicsiben, hanem világméretekben is sürgősen tenni kell valamit! Hogy ezt ki mondja? Jakob régi ismerőse, Isten személyesen, aki újra felbukkan az életművész Abel Baumann képében, és első dolga keresztülhúzni Jakob üdülésről szőtt terveit. És ezzel még nincs vége: Isten ezúttal ünnepélyesen kinevezi egykori terapeutáját az új megváltónak. Hamarosan kétes jellemű apostolok kis csapata is csatlakozik hozzá – bár Jakob erősen kételkedik benne, hogy a világ megmentése így működik. És egyáltalán hol kezdjen hozzá? A Kell egy pszichológus és Az ördög is csak ember szerzőjétől.

Tamási Áron: Susogó fenyő – Karácsonyi elbeszélések

Kiadó: Lazi Könyvkiadó (Online ár: 2745 Ft)

Tamási Áron az önálló erdélyi magyar irodalom megteremtését rendkívül fontosnak tartotta, és munkásságával jelentős mértékben hozzá is járult ehhez a célhoz. Egy helyen Erdélyt egy hatalmas, szomorú fenyőhöz hasonlította, amely „csodát cselekszik a viharban”. Azt vallotta, hogy a földet, amelyből ez a fa, és amelyből a székely ember sarjadt, neki, és vele együtt a többi elhivatott irodalmárnak kell fénnyel behinteni, és „kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével”, mint egy karácsonyfát, feldíszíteni. Ebben a kötetben is úgy sorakoznak a szebbnél szebb Tamási-novellák, akár karácsonyfán a díszek. A füzért a havasok zordon tele és a téli ünnepek tematikája jelentik, az elbeszélések pedig az élet szeretetét hirdetik.

Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Kiadó: Central Könyvek (Kiadói ár: 3752 Ft, akciós ár: 2345 Ft)

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban hever, mert Párizsban tanuló barátnője, Anna szakított vele: az alapsztorit ismerhetjük a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című filmből. A történet azonban nem ér itt véget. A film DVD-n, egy novelláskötetbe csomagolva jelent meg, melyben tizennégy szerző továbbmeséli a szereplők életét. Ezúttal nem a felnőtt Merthner Tamás nézőpontjából, hanem a többiekéből ismerjük meg a történetet. Mert mindenkinek megvan a maga emléke. Mi történt a Margitszigeten a vízilabdaedzés után? Hogyan ismerkedtek meg Tamás szülei? Milyen volt zenekart alapítani a kilencvenes években? Tetszettek-e Zitának a versek? Hecikumából lehet-e nyelvvizsgázni? Kínzó kérdések, amelyek a stáblista lepörgése után, már a villamoson kezdik el foglalkoztatni a nézőt. Berg Judit, Fabricius Gábor, Jakab Juli, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor, Reisz Ádám, Reisz Gábor, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina, Totth Benedek, Valuska László és Závada Péter novelláikban a Rossz versekhez szorosabban vagy lazábban kapcsolódva, de a fenti kérdések mentén írnak kapcsolatokról, emlékekről, döntésekről és élethelyzetekről.

Josie Silver: Egy decemberi nap

Kiadó: 21. Század Kiadó (Online ár: 4455 Ft)

Két ember, tíz esély. Egy feledhetetlen szerelem története, amely milliók szívét rabolta el. Laurie szinte biztos benne, hogy csak a filmekben létezik szerelem első látásra. De egy havas decemberi napon buszra száll, a bepárásodott üvegen át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük… aztán a busz továbbhajt. Laurie úgy érzi, meg van írva a csillagokban, hogy viszont kell látniuk egymást, ezért a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után. De nem sikerül időben megtalálnia. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be Laurie-nak az új pasiját… Ő az. A férfi, akit a busz ablakából látott. Aztán eltelik újabb tíz év, és ezalatt Laurie, Sarah és Jack sorsa barátság, kihagyott lehetőségek, és szívfájdalmak háromszögében rendeződik újra. Szívet melengető, derűs, megindító szerelmi történet, amelyet egyszerűen nem lehet letenni.

 

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: https://www.mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv

Kiemelt kép: Getty Images