Így „tengeti” mindennapjait a bolygó legöregebb macskája

Flossie most 26 éves (azaz majdnem 120), pályafutását pedig kóbor cicaként kezdte.

A Guinness rekordok adatai szerint a világ legidősebb macskája az 1995-ben született merseyside-i Flossie, aki nagyjából annyi idős most, mint a világ legidősebb emberszabásúja (a csoki- és borrajongó apácáról itt írtunk bővebben). Flossie november 10-én lett 26 éves és 316 napos – ekkor csöngetett nála a Guinness Rekordok Könyve és a Cats Protection jótékonysági szervezet is. A macska a jelenlegi gazdájához örökbefogadás útján került, így jelenleg a kenti Orpingtonban tengeti mindennapjait – házimacskához méltó luxuskörülmények között. Talán még a Jézuska is hoz neki valamit idén karácsonykor (a négylábúaknak szánt legjobb ajándékokról itt írtunk korábban)!

De az idáig vezető út nem éppen volt zökkenőmentes! Életének kevésbé kényelmes éveiben Flossie sokat kóborolt, és a merseyside-i kórház körüli területeket uralta néhány cicabarátjával, mígnem egy szép napa két munkás egy-egy cicát hazavitt magával klánból (a macskatartás mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásairól itt írtunk bővebben) – az egyik volt Flossie.

Első gazdájával mintegy tíz évet töltöttek együtt, majd a nő halálakor az ő testvéréhez költözött az árván maradt macska. Második gazdájával közös pályafutásuk 14 évig tartott, majd az ő halálakor a néhai gazda fiához került – egy idő után azonban a férfi lemondott Flossie-ról, akit a macskavédő szervezet fogadott be. Innen fogadta örökbe aztán jelenlegi gazdája, Vicki Green.

Az ünnepelt aggastyán. (Fotó forrása: Guinness World Records)

Green elmondta, hogy bár a kor egyre inkább meglátszik Flossie-n (hallása és látása is romlásnak indult), attól még továbbra is egy nagyon szeretetteljes és nyugodt természetű macska. „Kezdettől fogva tudtam, hogy Flossie egy különleges macska, de nem gondoltam volna, hogy egy Guinness-rekorderrel osztozom az otthonomon. Nagyon ragaszkodó és játékos, kifejezetten aranyos, főleg azt figyelembe véve, hogy mennyire idős már. Süket és gyengén lát, de úgy tűnik, ez nem zavarja. Teljesen képben van, imádja a szeretgetést, és jókat eszik. Sosem utasítja el a finom falatokat, kivéve, ha épp a kedvenc sárga takaróján szundikál” – foglalta össze a macska napi rutinját szerető gazdája.

Az abszolút csúcstartó

A valaha élt legidősebb cica a texasi Jake Perry macskája, Creme Puff volt, aki halálakor egy teljes évtizeddel volt idősebb Flossie-nál: 1967. augusztus 3-án született, és egészen 2005. augusztus 6-áig élt, azaz összesen 38 év és 3 nap földi tartózkodás után távozott az örök egerészmezőkre.

„(Flossie kora) több mint 120 emberi évnek felel meg, amivel nagyjából egy szinten lenne a francia Jeanne Calment-mel, aki 122 évet és 164 napot élt (ő tartja a valaha élt legidősebb ember rekordját)” – mondta Craig Glenday, a Guinness rekordok munkatársa. Glenday Flossie-t mint „igazán méltó rekorddöntőt” üdvözölte.

„Megdöbbentünk, amikor az állatorvosi vizsgálaton kiderült, hogy Flossie közel 27 éves. Ő a legidősebb macska, akivel valaha találkoztam, emberi években számolva legalább 120 éves! Ha én is ilyen jó formában leszek, amikor annyi idős leszek, mint ő, és egy olyan valaki lesz mellettem is, aki mindig a javamat akarja, és ott van, mikor szükségem van rá, akkor nagyon boldog néni leszek” – elmélkedett Naomi Rosling, a macskavédő jótékonysági szervezet koordinátora.

Flossie a kedvenc sárga takaróján. (Fotó forrása: Guinness World Records)

Jó egészséget kívánunk a világcsúcstartónak!

Kiemelt kép: Getty Images