„A lapokról előbújó ismeretlen ismerősök visszaigazolnak minket” – VIDEÓ

Beszélgetés Juhász Anna irodalmárral.

Megmentheti-e a világot az irodalom? Valószínűleg nem. De az embert talán igen.

Ezekkel a mondatokkal zárták  A 100 legjobb könyv 2021/22 bookazine szerkesztői, Dudics Emese és Ribánszky Ágota a kiadvány elejére írt beköszönőjüket, és ez a mondat jól tükrözi azt a krédót, amelynek mentén a Nők Lapja útjára indította az Irodalmi Díjat, és az olvasás hónapja mozgalmat, ami idén is, ahogyan tavaly, novemberre esik. Novemberre, hiszen ekkor már jobban esik az embernek a négy fal között begubózni, pokróc alatt, kényelmesen, egy bögre forró itallal és egy jó könyvvel felszerelkezve. (Például a Nők Lapja díjnyertes regényeivel, amelyekről itt írtunk bővebben.) Az olvasás hónapját Az olvasás estéje közösségi esemény koronázza meg, amikor arra buzdítunk mindenkit, hogy töltsön egy estét olvasással, és mutassa is meg nekünk, mit olvasott. (Megsúgjuk, érdemes csatlakozni, mert nyerni is lehet!)

De mire is jó nekünk 2022 végén az olvasás? Mit adhat nekünk egy regény? Minek köszönhetik töretlen népszerűségüket a könyvek a digitális érában?

Ezekről a kérdésekről Ribánszky Ágota beszélgetett Juhász Anna irodalmárral, a Nők Lapja Irodalmi Díj egyik zsűritagjával és a díjátadó gála háziasszonyával, aki a tőle megszokott ihletettséggel mesélt a saját olvasmányairól, esti olvasási rituáléiról, a regény műfajában rejlő kimeríthetetlen lehetőségekről, és arról, hogy miért is lesz gazdagabb a személyiségünk attól, hogy néha-néha elkalandozunk ezekbe a képzeletbeli világokba: „Egy nagyregényben el lehet merülni, mint egy hosszú kapcsolatban. Lehetőséget ad arra, hogy gondolkodjunk, hogy kapcsolódjunk, hogy kicsit kitágítsuk a saját határainkat.”

Vagy ahogy Jonatha Franzen írta a Keresztutak díjnyertes regényében: „Egy regény álma ellenállóbb, mint másféle álmok. Félbe lehet hagyni a mondat közepén, aztán később visszaugrani bele.”

Nézzétek, hallgassátok meg a beszélgetést, utána pedig irány az olvasós kuckó!

Kiemelt kép: Nők Lapja / Canva

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv