Az idősebb korosztály kedvelt mozgásformája a fiatalok számára is tökéletes!

Bizonyára mindannyian láttunk síbot szerű botokkal kiránduló embereket. No nemcsak a kiránduló övezetelben találkozhatunk velük, egyre többször bukkannak fel parkokban és futópályákon egyaránt, sőt a városi forgatagban is. Ezt hívják nordic walkingnak – és noha sokan inkább az idősebb korosztályhoz kötik ezt a mozgásformát, egyáltalán nemcsak számukra jár kedvező hatásokkal, de bizony a fiatalabb korosztály számára is. De mi is ez, miért olyan jó sport, és van-e olyan hely, ahol ingyen is kipróbálhatjuk? 

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

A botokkal való, sífutásra emlékeztető gyaloglást Skandináviában fejlesztették ki, és körülbelül 20 évvel ezelőtt érkezett meg Közép-Európába. Valamilyen oknál fogva nem vált különösebben népszerűvé, pedig számos egészségügyi előnye van – a különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció – ráadásul egy olyan mozgásforma, amelyet igen kedvező áron gyakorolhatunk. Elvégre csak egy pár bot kell hozzá, ezek már 5000 forint körüli kezdő áron kaphatók. Nem kell annyi mindenre figyelni, mint futás közben, nem is szükséges hozzá borsos áron kapható futócipő, ellenben rengeteg extra előnnyel jár fiatalok és idősebbek számára egyaránt. Lássuk csak, melyek ezek, hol próbálhatjuk ki!

1. Több kalóriát égethetünk

Már 1995-ben megfigyelték a kutatók, hogy a nordic walking több kalóriát éget el, mint a hagyományos gyaloglás, akár 46%-kal többet. Természetesen minden az intenzitáson múlik, de egy teljesen laza séta közben is 18%-kal több kalória ég, amennyiben ilyen botokkal gyaloglunk. Azóta számos tanulmány megerősítette ezeket a megállapításokat, így egyértelmű, hogy a nordic walking remek mozgásforma lehet a fogyni vágyók számára – természetesen korosztálytól függetlenül. Egy olaszországi tanulmány azt is megállapította, hogy a túlsúlyos emberek gyorsabban fogytak, ha a nordic walkingot végezték, mint amikor simán csak gyalogoltak. Ha tehát valamilyen oknál fogva (például térdsérülés, érrendszeri panaszok) nem ajánlott a magas intenzitású mozgás (például futás), a nordic walking nagyszerű eszköz ahhoz, hogy mégis növeljük a séta hatékonyságát.

2. Javítja a felsőtest erejét

A nordic walking jobban igénybe veszi a karokat és a vállakat, mint a hagyományos gyaloglás, ez pedig már önmagában javíthatja az erőnlétet. Kutatások kimutatták, hogy a nordic walking nemcsak a markolás erősségét növelheti, de a vállak izomaktivitását is. A markolás erőssége elsőre nem tűnik egy olyan hatalmas előnynek, pedig igenis fontos:

a markolásunkkal kifejtett maximális szorítóerő a korral csökken, az egészségügyi problémák pedig azokat fenyegetik a legjobban, akiknél a leggyorsabb ennek hanyatlása.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a markolási erő minden 5 kilogrammos csökkenése 16%-kal növeli a korai halál esélyét. A végzetes szívproblémák esélye 17%-kal, a stroke-é pedig 9%-kal nő. Emiatt is fontos a különböző marokerősítők használata – és emiatt is fontos, hogy nordic walking közben marokerősségünk is nő.

3. Erősíti a törzset

Vagyis a core izomzatot. A core izmok alatt a törzs stabilizálásáért felelős izmokat értjük – és ez nem, nem csak a hasizom. Ezek azok az izmok, amelyek körülveszik a hasüreget (például egyenes hasizom, haránt hasizom, gerincfeszítő izmok, rekeszizom, a medencefenék izmai), tehát amelyek a törzs stabilitásáért felelnek. Ha ezek gyengék, hát- és derékfájdalom jelentkezhet, akár inkontinencia is. Sőt! Ha szülés után hosszú ideig vissza nem húzódik vissza valakinek a hasa, ennek hátterében is állhat a gyenge core izomzat. A jobb core izomzat (mondjuk úgy, törzserő) nemcsak testtartásunk javulását eredményezi, de az egyensúlyérzéket és a mozgási képességet is javíthatja. Ez pedig értelemszerűen nemcsak az idősek, de a fiatalok számára is fontos!

4. Csökkentheti a végtagfájdalmakat

Ez egy olyan pont, ami inkább az idősebbeknek kedvez, elvégre őket jobban érinti. A botok használata séta közben eloszlatja a súlyt a karokon és a törzsön keresztül, így kevésbé terheli a hátat, a térdet és a csípőt, ez pedig már a séta közben is enhyítheti a hátfájást. A kutatások ezen a téren egyébként vegyesek: egyes tanulmányok szerint a nordic walking csökkentheti a derékfájást és a térdre gyakorolt hatást, míg mások szerint csak annyira, mint ha futás helyett a sima gyaloglást választjuk. Ha a végtagfájdalmak tartósan fennállnak és nem csökkennek nordic walking hatására sem, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!

Fotó: Unsplash/Mr.Autthaporn Pradidpong

5. Csökkenti az esés kockázatát

Sajnos ahogy öregszünk, nagyobb eséllyel botlunk meg és esünk el séta közben. Ez főként az izomerő csökkenése és az egyensúlyi problémák miatt van így. A nordic walking fontos előnye, hogy séta közben a botok „belekapaszkodnak” a földbe, ez pedig javítja az egyensúlyt és csökkenti az esés valószínűségét. Sőt, egy tanulmány még azt is kimutatta, hogy

azoknak az embereknek, akik három héten át követtek egy nordic walking edzésprogramot, javult az egyensúlyérzékük, még akkor is, amikor botok nélkül sétáltak.

Határozottan ajánlott tehát az idősek egyensúlyának javítására.

4. Javítja a szívműködést

Kutatások szerint a nordic walking már négy hét alatt javíthatja a szív- és érrendszer fittségét. Egy másik, elhízott nőkön végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy az egész testet megmozgató nordic walking képes volt kiegyensúlyozni a vérnyomást, bár csak hasonló mértékben, mint a hagyományos gyaloglás. A menopauzán átesett nőknél pedig kimutatták, hogy javítja a nyugalmi vércukorszintet, ami fontos a cukorbetegség megelőzésében.

5. Erősíti a csontokat

Tény, hogy a gravitáció ellen ható mozgások segítenek a csonttömeg fejlődésében és megtartásában (tehát amikor a lábak a talajba „csapódnak”.) Ez az aerob, izomerősítő mozgásforma tehát segít ellensúlyozni a korral járó csonttömeg és a csontsűrűség természetes csökkenését. Németországban ezt bizonyították is, a kutatók arra jutottak, hogy, ez a sport az egyik legjobb terápia a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. 

6. Segít a stressz levezetésében, jobb alvást biztosít

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a világjárvány hogyan hatott az emberek mentális egészségére. Ez a fiatalabb korosztály esetén, a tinédzserek körében is így van, így számukra is jó hír, hogy a nordic walking – akárcsak minden testmozgás – endorfint szabadít fel, így jobb hangulatra és pozitív hangulatra számíthatunk miatta, méghozzá anélkül, hogy teljesítménykényszert érezzünk mozgás közben. (Ami futás vagy csapatsport esetén gyakran előjön.) Azt is tudjuk, hogy a pihentető, elegendő alvás mennyire fontos mind testi-, mind mentális egészségünk érdekében: a szakértők ezért nem javasolják az erőteljes testmozgást közvetlenül lefekvés előtt,

az esti mérsékelt testmozgás viszont bizonyítottan megkönnyítheti az elalvást és javíthatja az alvás általános minőségét.

A nordic walking pedig pont egy ilyen mérsékelt testmozgást jelent, amit akár az egész család együtt is végezhet – így fiatalok és idősebbek is kipihentebben ébredhetnek másnap reggel. A Canadian Journal of Cardiology nevű szakmai folyóiratban megjelent kutatás a fentebb már említett szíverősítő hatás mellett azt is kimutatta, hogy a rendszeres nordic walking a depresszió tüneteit is csökkentheti.

Fotó: NaturMed Hotel Carbona**** 

Kellemest a hasznossal

A mentális egészség megőrzéséhez az is nagyon fontos, hogy néha kiszakadjunk a megszokott környezetből és kikapcsolódjunk. Szerencsére nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy úgy töltsünk el egy kellemes hétvégét, hogy testünk és lelkünk is feltöltődjön – elég, ha ellátogatunk például egy wellness hotelbe. A hévízi NaturMed Hotel Carbona****  tökéletes helyszín fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hiszen itt nem csak lazíthatunk, de mivel nagy hangsúlyt fektetnek a különféle, ráadásul ingyenesen igénybe vehető mozgásprogramokra, a testünket is felfrissíthetjük. Több mint 18 féle térítésmentesen igénybe vehető tornát, illetve mozgásformát kínálnak a pihenés idejére. (Reggeli torna, labdás- és gumiszalagos edzések, vízi torna, fitnesz terem áll a vendégek rendelkezésére, illetve ingyenes nordic walking!) Ugyan említettük, hogy utóbbi egy viszonylag költséghatékony edzésnek számít, hiszen egészen pénztárcabarát áron is kaphatók botok, de mivel ezek magassága állítható, fontos, hogy tudjuk, mely magasság ideális számunkra. És természetesen a technika sem mindegy; ahogy minden mozgásformát, ezt is lehet a lehető legjobb módon kivitelezni.

A hotelben szakemberek segítenek a helyes technika elsajátításában, hogy aztán utána egyedül is tökéletesen, tesünk számára a legjobb módon végezhessük a nordic walkingot.

Ha pedig megvolt a testmozgás, vegyük igénybe a hévízi gyógyterápiákat (például a balneoterápiás-, hidroterápiás-, mechanoterápiás kezelések) – ezeket megelőzően a szállodában orvosi vizsgálatot végeznek, amit követően szakorvosok állítanak össze különböző gyógykezelésekből álló kúrát, így az egyes kezelések komplexen egymásra épülve szolgálják az egészséget. Ezen felül részt vehetünk különféle állapotfelmérő vizgyálatokon is, sőt az egészségprogram keretében táplálkozái tanácsadást és különféle szépészeti kezeléseket is kipróbálhatunk.

Kiemelt kép: NaturMed Hotel Carbona****