Finom gyümölcs hatóanyaga segítheti a szervezet daganatok elleni küzdelmét

A rák napjainkban is a második vezető halálok világszerte, évente mintegy tízmillió ember hal meg rákbetegségek következtében, ezért minden olyan felfedezés, ami a terápiák hatékonyabbá válásával kecsegtet, kiemelkedő jelentőségű. 

Itthon ráadásul kifejezetten rosszul állunk a rák elleni küzdelemben: nem, vagy későn megyünk el a szűrővizsgálatokra, tabusítunk, hárítunk, ami miatt a rákbetegségek kilátásai csak lassan javulnak.

Nemrég épp egy hazánkban is gyakori, életmódtényezőkkel is összefüggő ráktípus, a vastagbélrák kezelésében tettek úttörő felfedezést Németországban: egy új tanulmány ugyanis arra utal, hogy egy a gránátalmában található anyag jelentősen fokozza az immunrendszer védekezőképességét a rák elleni küzdelemben azáltal, hogy serkenti az immunműködésben kulcsszerepet játszó, úgynevezett T-sejtek megfelelő működését. A gránátalma pozitív egészségügyi hatásai már régóta ismertek: rengeteg antioxidáns található benne, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, emellett olyan hatóanyagokat is tartalmaz, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, kivonata elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását (azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek), illetve a szív- és érrendszert is védi.

T-sejtek és rák

A szervezetünkben található T-limfociták, azaz T-sejtek a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amelynek tagjai központi szerepet játszanak a sejtes immunválasz működésében, azaz a legkülönbözőbb betegségek elleni védekezésben, így a rák elleni küzdelemben is. Már ha hagyják nekik…

Jelenlegi ismereteink szerint ugyanis ezeket az immunsejteket – amelyeknek többek közt a daganatos sejtek ellen kellene harcolniuk – a daganatot körülvevő szövetek elnyomják. Ennek eredményeképpen a T-sejtek, amelyek a szervezet természetes immunválaszát jelentenék a rák ellen, működésükben korlátozódnak, ami miatt a daganat növekedni és kontrollálatlanul terjedni tud a szervezetben. Így van ez például a vastagbélrák esetében is. Ennek a betegségnek a korai diagnózisa és kezelése szerencsére sokat javult az elmúlt években, ugyanakkor sajnos nem minden beteg reagál jól az új kezelésekre – így a vastagbélrák halálozási aránya előrehaladott stádiumban továbbra is nagyon magas. A dr. Florian Greten professzor által vezetett frankfurti kutatócsoport most egy lépéssel közelebb került ennek a problémának a megoldásához is.

Fotó: Getty Images

Gránátalma és T-sejtek

A megoldást az urolitin A nevű (és fiatalító, vitalitás fokozó hatásáról eddig is ismert) anyag jelentheti, ami az emberi emésztőrendszerben termelődik a gránátalmában nagy mennyiségben található ellagitannin lebontása során. A vastagbélrák különböző lehetséges terápiáit vizsgáló német tudósok most felfedezték, hogy ez

a piros gyümölcsben található anyagcseretermék gyakorlatilag megfiatalítja az immunrendszer T-sejtjeit, ezáltal azok jobban tudnak küzdeni a daganatok ellen.

A német tudósok felfedezése azt mutatja, hogy az urolitin A a mitokondriumokat – T-sejtek belsejében lévő energiatermelő egységeket – egy mitofágia nevű folyamat révén újrahasznosítja és megújítja. (A mitofágia kifejezés a napjainkban sok helyen hallott autofágia kapcsán lehet ismerős. Utóbbi a szervezet sejtjeinek önemésztő és önmegfiatalító hatásásra, míg a mitofágia a sejtek mitokondriális részének lebontására utal, és mindkét folyamat rendkívül áldásos hatású.) Az urolitin A segítségével a T-sejtekben lévő régi és sérült mitokondriumok kilökődnek, és helyükre új, működőképes mitokondriumok kerülnek, ez pedig megváltoztatja a T-sejtek genetikai felépítését, amelyek így jobban képesek a daganat elleni küzdelemre.

Urolitin A és rákgyógyítás

A kutatók kétféle módon is kimutatták az urolitin A terápiás potenciálját. Egyrészt az urolitin A-t a gránátalma segítségével közvetlenül, táplálékként lehet bevinni a szervezetbe, ami korlátozhatja a tumor növekedését, és még a már alkalmazott immunterápiákkal is nagyon jól együtt tud működni, erősítve azok hatását. Másrészt az urolitin A előnyeit laboratóriumban is megfigyelték: az urolitin A-val végzett in vitro kezelés „megfiatalítja” az emberi T-sejteket, T-memória őssejteket termelve – olyan potenciális immunrendszeri őssejteket, amelyek osztódási képességüknek köszönhetően folyamatosan fiatal, még nem kimerült T-sejtekkel látják el az immunrendszert.

Az Immunity című folyóiratban közzétett eredményekre építve a kutatók azt tervezik, hogy az urolitin A-t klinikai kísérletekben is alkalmazzák majd a vastagbélrákos emberek kezelésében. „Eredményeink azért is különösen izgalmasak, mert nem a tumorsejtre, hanem az immunrendszerre  – azaz a rák elleni természetes védelemre – összpontosítunk – mondta Dr. Dominic Denk, a frankfurti egyetemi kórház munkatársa, a tanulmány másik szerzője. Ez az a terület, ahol a megbízható terápiás megközelítések még mindig hiányoznak a vastagbélrákos betegek kezelésében.

A meglévő immunterápiákkal való kombinált terápia javításával ez a mostani felfedezés kiemelkedő kezelési lehetőségeket nyit meg.

Reméljük, hogy ezzel fenntarthatóan javítani tudjuk a vastagbélrák, de más rákos megbetegedések terápiáját is.”

Reggel-délben-este gránátalma?

A kecsegtető eredmények természetesen nem jelentik azt, hogy a gránátalma fogyasztása egyenes út a vastagbélrákos megbetegedésekből való gyógyuláshoz, ugyanakkor az urolitin A T-sejtekre gyakorolt hatása rendkívül szembeötlő, és egy új, ennek a ráktípusnak a kezelésében kiemelkedően hatékony kezelési mód megalkotásával kecsegtet. A gránátalma fogyasztása ráadásul kifejezetten édes kötelezettség, ugyanis egy rendkívül finom, különleges megjelenésű gyümölcsről van szó. Ez az egzotikus finomság ráadásul mintha kisebb ütemben drágulna, mint sok más termék: bár sosem volt olcsó, és darabáron mérik, néhány száz forintért ma is beszerezhető. Érdemes vele feldobni egy-egy desszertet (ez a morzsasüti p éldáulnagyon finom!) vagy rizsételt, főleg, hogy az egészségünknek is jót teszünk vele. 

Kiemelt kép: Getty Images