29 évesen áttétes rákja lett, mert túl fiatalnak találták a mammográfiához

Egy 29 éves kaliforniai nő hiába kérte, nem végeztek rajta mammográfiát, mondván, túl fiatal ehhez. Nyolc hónappal később a negyedik stádiumban tartott a mellrákja. Philecia története bennünket is fokozott tudatosságra taníthat.

Philecia La’Bounty a TikTokon keresztül osztotta meg tapasztalatait a nagyvilággal, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálatok szükségességére. 

A nő 2018-ban egy olyan, üveggolyónál kicsit kisebb csomót fedezett fel a mellében, amely tapintásra egyáltalán nem hasonlított a melle többi részére. Ezután egy ingyenes klinikát keresett fel az ultrahang-vizsgálat elvégzésére, mert akkoriban nem futotta volna másra a biztosításából. Az akkor 29 éves nővel közölték, hogy az eredményei alapján a csomó csupán egy jóindulatú ciszta – ő azonban ennek ellenére megkérte az orvost, hogy kérjen neki időpontot mammográfiára.

„Akkoriban 29 éves voltam. Szó szerint ezt írták a papíromra: »elutasítva életkorra való tekintettel és családi előzmény hiányában«” – mondja La’Bounty. Amikor egy második kérelmet is benyújtott, azt ismét elutasították. „Tökéletes volt a vérképem, nem volt más tünetem, nem volt más daganat, így megtagadtak minden más kezelést, és azt mondták, túl fiatal vagyok ahhoz, hogy mellrákom legyen, egészséges vagyok, csak egy ciszta, csak akkor jöjjek vissza, ha zavar” – emlékszik vissza a most 35 éves nő. 

@philecialabounty Misdiagnosed lump that turned into stage 4 breast cancer #cancertok #breastcancer #stage4cancer ♬ original sound - Philecia

Nyolc hónappal később azonban visszatért a klinikára, a bal mellében talált csomó ugyanis nyolc centiméteresre nőtt, és eddigre már valóban, igazán zavarta. „Amikor visszamentem, sürgősségi mammográfiát és sürgősségi ultrahang-vizsgálatot végeztek rajtam, (az orvos pedig) miközben az ultrahangot csinálta, folyamatosan ki-be járkált, hogy más orvosokkal egyeztessen a látottakról – ekkor esett le, hogy rák lesz az” – mesélte az Insidernek. 

Miután kiderült, hogy nagy veszélyben lehet, azonnal további vizsgálatoknak vetették alá, majd megkapta a diagnózist is: négyes stádiumú mellrák, ami ekkora már átterjedt a tüdejére, a nyirokcsomóira és a szegycsontjára is. 

Ezután azonnal megkezdték a kezelését, legutóbbi eredményei alapján pedig úgy tűnik, jó esélyei vannak a gyógyulásra. Nagy valószínűséggel azonban így is élete hátralévő részében időről időre kemoterápiás kezelésekre kell majd járnia, a történetét pedig azért osztja meg a nyilvánossággal, hogy mások se söpörjék a szőnyeg alá, ha úgy érzik, valami nincs rendben a testükkel. (Olivia Newton-John első mammográfiája sem mutatta ki például a mellrákot, de őt sem hagyta nyugodni a gyanúja).

„Ha láttam volna valaki hozzám hasonlót erről posztolni, komolyabban vettem volna a szituációt. Keményebben küzdöttem volna, és megtaláltam volna a módját annak, hogy kifizessem azt az első mammográfiát… Ha csak egyetlen életet is meg tudok menteni a posztjaimmal, már megérte az összes” – vélekedik La’Bounty.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint az Egyesült Államok összes új mellrákos esetének körülbelül kilenc százaléka 45 év alatti nőknél fordul elő.

Kiemelt kép: choja/Getty Images