1962 volt az utolsó év, hogy a világ nem tudta, mi az a The Beatles

Az 1960-as évek elején nehéz volt elképzelni, hogy a viszonylag szegény északnyugati kikötővárosból, az angliai Liverpoolból származó banda néhány év leforgása alatt a világ leghíresebb zenekara legyen.

Az pedig egészen valószerűtlen volt, hogy egyszer – a nem is annyira távoli jövőben –  ez a banda elválaszthatatlanul része lesz a rock’n’roll életérzésnek és a kor különféle aktivista törekvéseinek, tagjai pedig olyan mozgalmakat katalizálnak, mint a környezetvédelem, a női egyenjogúság és a homoszexuálisok védelme.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr talán maguk sem gondolták volna, hogy a zenetörténelem egyik legsikeresebb zenekara lesz az övék; hogy egy rakás dalukkal örökre bevésik nevüket a köztudatba, és hogy június 25-e egyszer hivatalosan is Globális Beatles Napként lesz nyilvántartva.
A legendás zenekar 60 évvel ezelőtt adta első fontos koncertjét Liverpoolban – innentől kezdve pedig népszerűségük hihetetlen gyorsasággal terjedt el a világon. Ennek alkalmából pedig olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amelyekről talán még a legnagyobb rajongók sem hallottak.

A Yellow Submarine korai verziója sokkal sötétebb hangulatú volt

A manapság jól ismert slágert eredetileg Ringo Starr énekelte, egy korai verzióban azonban John Lennon hangja hallható, aki a vidám hangulatú dalnak sokkal kísértetiesebb hangzást kölcsönzött. A verzió egyébként a Revolver című album kibővített kiadásának pénteki megjelenése előtt került fel az internetre – amit széles körben a zenekar legjobb munkájaként emlegetnek, az új kiadványt pedig Giles Martin, a legendás Beatles-producer, George Martin fia keverte újra. 

És az eredeti verzió:

Senki sem tudja pontosan, honnan származik a bandanév

A legvalószínűbb történet szerint John Lennon először a The Crickets nevet használta Buddy Holly zenekara után. A banda egykori basszusgitárosa, Stuart Sutcliffe ezután javasolta a Beetles-t, és egy ideig The Silver Beetles, illetve alkalmanként Long John and the Silver Beetles néven voltak léptek fel, mielőtt végleg Beatles lett a hivatalos bandanév. A Beetles volt a rivális banda Marlon Brando The Wild One című filmjében is, ami szintén inspirálhatta a névválasztást, és állítólag John Lennon javasolta a Beatles formát, keresztezve egymással a beat-generációt és a beat-zenét.

A Lucy in Sky with Diamonds című dal megbotránkoztatta a közvéleményt

Sokan úgy vélték, hogy a Lennon által írt dal az LSD-re utalt. John Lennon tagadta a vádakat, állítása szerint pedig a valódi utalás fia, Julian egykori osztálytársára és barátjára, Lucy Voddenre vonatkozott, aki lupusban szenvedett. „Tinédzserként elkövettem azt a hibát, hogy néhány iskolai barátomnak elárultam, hogy én vagyok Lucy, aki a híres dalban szerepel. Nem hittek nekem, mindenki azzal jött, hogy ez hazugság, hiszen egyértelmű, hogy a dal valójában a drogokról szól. Én pedig nem is tudtam akkoriban, hogy mi az az LSD, így elhallgattam, a későbbiekben pedig inkább magamban tartottam az igazat” – mesélte a lány egy korábbi interjúban. Lucy Vodden 46 évesen, 2009-ben hunyt el.

Az a fránya szolfézs

Tudtad, hogy a Beatles egyik tagja sem tudott kottát olvasni? Tökéletesen játszottak gitáron, zongorán és dobon, zseniális dalszövegeket írtak, kottát olvasni azonban sosem tanultak meg. Végtére is, kellett volna? Jimi Hendrix, Bob Dylan, Aretha Franklin és Elvis Presley sem brillírozott e téren, és lám, mégis a zenetörténelem nagyjaivá lettek.

Mark David Chapman más hírességek meggyilkolását is tervezgette

A férfi, aki 1980. december 8-án meggyilkolta John Lennont, a hatóságoknak elismerte, hogy azután döntött Lennon lelövése mellett, hogy meglátta őt a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumának borítóján, és Johnny Carson, Walter Cronkite, Elizabeth Taylor és Jacqueline Kennedy megölését is fontolóra vette, azonban Lennon volt az egyetlen, akit viszonylag könnyű volt megközelítenie.

Magánsziget Görögországban

1967. júliusában a Beatles azért látogatott Görögországba, hogy – állítólag Lennon ötlete alapján – magánszigetet vásároljanak: egy békés helyet, ahol elbújhatnak a rajongók elől, és ahol szabadon, nyugodt körülmények között alkothatnak. Paul McCartney szerint azért akartak elbújni a világ elől, hogy végre senki se vonja őket kérdőre marihuána-fogyasztási szokásaik miatt. Ugyan több helyen is szétnéztek az országban, elképzelésük azonban mégsem valósult meg: „A legjobb módja annak, hogy megtudd, vajon tényleg szükséged van-e saját szigetre a barátaiddal, az az, ha kihajózol velük egy időre. 

Az ott töltött idő alatt rájöttünk, hogy folyamatosan vitáznánk egymással, ami viszont nem hiányzott egyikőnknek sem”

– nyilatkozta McCartney egy korábbi interjúban.   

A világ leghíresebb rántottája

McCartney sosem rejtette véka alá, hogy a Yesterday című dalt szó szerint álmában komponálta – erről talán mindenki hallott már. Miután felébredt, azonnal zongorához ült, hogy lejegyezze a fejében lévő dallamokat, azonban a címadással már nem volt ekkora szerencséje – így történt, hogy jobb ötlet híján Scrambled eggs (Tojásrántotta) címen futott a készülő projekt.     

Beatles-terápia speciális nevelési igényű gyerekeknek

A zeneterápia szerves részét képezi az autista- és más speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztésének: a dalszövegek olvasása és éneklése, a dal ritmusának azonosítása, valamint a dalszövegeken keresztül történő absztrakt gondolkodás csak néhány olyan készség, amelyek elsajátíthatók zenehallgatással. A kutatók szerint bizonyos Beatles-slágerek az érintett gyerekek fejlesztésben is hatásosnak bizonyultak, különösen a Here Comes the Sun, Octopus Garden, Yellow Submarine, Hello Goodbye, Blackbird és a Lucy in the Sky with Diamonds című dalok.

„Drágaszág”

A hatvanas éveknek három nagy popkulturális mérföldköve volt, amelyek B betűvel kezdődtek: Bond, Batman és a Beatles. Valójában azonban volt egy negyedik is, aki nem más volt, mint maga Bilbo (vagyis Zsákos Bilbó). Bár Tolkien az 50-es évek közepén adta ki A Gyűrűk Ura-trilógiát, a könyvek csak egy évtizeddel később váltak igazán népszerűvé – nagyrészt az ellenkultúra mozgalmának köszönhetően, amit a Beatles is képviselt. Denis O’Dell filmes producere ötlete volt, hogy a zenekar tagjaival forgassanak filmet a trilógiából, melyben Frodóként McCartney, Gollamként Lennon, Szürke Gandalf szerepében Harrison, Samuként pedig Ringo Starr állt volna kamerák elé. A rendezőnek felkért Stanley Kubrick azonban túlságosan is bonyolultnak tartotta a történetet ahhoz, hogy élőszereplős filmet forgasson róla, Tolkien pedig nem egyezett bele abba, hogy zenészek alakítsák a regény főszereplőit, így végül nem lett semmi az ötletből (amit mi azért nagyon szívesen megnéztünk volna).

A negatív reklám is reklám

John Lennon soha nem titkolta véleményét, miszerint a kereszténység hanyatlásnak indult, elhíresült mondata pedig – miszerint 

„Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus”

– tüntetésekhez is vezetett az Egyesült Államokban. Az utcákon nyilvánosan égettek Beatles-lemezeket, a közfelháborodás pedig más országokra is átterjedt: Mexikóban, Dél-Afrikában és Spanyolországban szintén tüntettek a zenekar ellen.

Kiemelt kép: a Twist & Shout EP albumborítója (Fotó: Fiona Adams/Redferns) (Fiona Adams/Redferns, Getty Images)