John Lennon fia elénekelte az Imagine-t Ukrajnáért

A legendás énekes fia megfogadta, hogy sosem énekli el John Lennon háborúellenes dalát.

Julian Lennon, az 1980. december 8-án elhunyt John Lennon fia egyszer megfogadta, hogy soha nem adja elő apja ikonikus dalát, az Imagine-t, de az ukrajnai háború miatt meggondolta magát. Az ifjabbik Lennon, aki maga is énekes, a Global Citizen Stand Up For Ukraine (Állj ki Ukrajnáért) nevű közösségimédia-gyűlésének részeként énekelte el a háborúellenes himnusz szenvedélyes feldolgozását, hogy ezzel is segítse a kezdeményezés célját – pénzt gyűjteni az országnak az orosz invázió idején.

„Emberként és művészként kötelességemnek éreztem, hogy a lehető legjelentősebb módon reagáljak – tweetelte Lennon. – Így ma először nyilvánosan előadtam apám dalát, az Imagine-t.”

Az előadásról készült videón az énekes és a gitáros Nuno Bettencourt egy sötét, csak gyertyákkal megvilágított szobában ül, miközben a kamera pásztázza őket, így különösen hatásossá válik a dal üzenete.

„Hogy miért most, ennyi év után? – magyarázza tovább Lennon egy másik tweetben, hogy miért gondolta meg magát. – Mindig is azt mondtam, hogy az egyetlen alkalom, amikor megfontolnám, hogy elénekeljem az Imagine-t, az az lenne, ha eljönne a világvége…”.

Julian azt mondja, hogy számára apja dalszövege „tükrözi a kollektív vágyunkat a világméretű békére”, és arra kér minket, hogy képzeljünk el egy olyan teret, amelyben a szeretet és az összetartozás „a valóságunkká válik, ha csak egy pillanatra is”. Lennon tweetjének végén felszólította a világ vezetőit arra, hogy tegyenek lépéseket azokért, akiket az erőszak elüldözött az otthonaikból. „Felszólítom a világ vezetőit és mindenkit, aki hisz az Imagine üzenetében, hogy álljanak ki a menekültekért mindenhol!”

Megmozdult a zenészvilág 

Nem Julian az egyetlen zenész, aki Ukrajna miatt olyasmit tett, amire évek vagy akár évtizedek óta nem volt példa. Például a legendás Pink Floyd együttes (pontosabban az életben lévő három tagjából az a kettő, amelyik még tagja a már nem aktív zenekarnak) is 28 évnyi szünet után állt ismét össze, és egy vadonatúj dallal jelentkeztek.

David Gilmour és Nick Mason most egy ukrán énekessel, a Gilmourral korábban együtt is turnézó Andrij Hlivnyukkal állt össze, a dal pedig egy kozák induló volt eredetileg.

A dal címe Hey Hey, Rise Up, a most megjelent dal bevételei pedig az ukrán humanitárius alapot gazdagítják.

„Felhívtam Nicket, és azt mondtam: »Figyelj, szeretném ezt a dolgot Ukrajnáért csinálni. Nagyon örülnék, ha játszanál rajta, és annak is nagyon örülnék, ha beleegyeznél, hogy Pink Floyd néven adjuk ki.« És ő abszolút ráállt erre”

– mondta a Guardiannek David Gilmour (a képünkön).

A Pink Floyd utoljára 28 éve adott ki új hanganyagot, noha 2014-ben Gilmour és Mason megemlékezett billentyűsük, Rick Wright haláláról egy korábbi, addig ismeretlen felvétellel. Roger Waters 1985 óta nem tagja a zenekarnak. A felvételen játszik még a basszusgitáros Guy Pratt, valamint Nitin Sawhney billentyűs hangszereken, akik zenéjüket Hlivnyuk hangmintáival egészítették ki; továbbá Rick Wright lánya, Gala is részt vett a sessionön, írja a 24.hu.

Kiemelt kép: Getty Images