Szenzációs siker: budaörsi fiatal került be a világ legjobb egyetemére

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közösségi oldalán osztotta meg a hírt: végzős diákjuk, Kovács Ferenc a világ egyik legjobb egyetemére nyert felvételt!

Az utóbbi hetekben viszonylag ritkán érkeznek jó hírek a közoktatásból, most viszont épp egy ilyenről tudunk beszámolni. A következő tanévet már a Harvardon kezdi egy magyar középiskolás, Kovács Ferenc. Az 1636-ban alapított Harvard az Amerikai Egyesült Államok legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye. Nemcsak életkori rekordot tart az igen jó hírű intézmény, de jelenleg ez a világ leggazdagabbja is, ami ráadásul rendre az élmezőnyben végez, amikor a világ legjobb egyetemeiről készül rangsor.

Nagy nevek

Elképesztő szellemi potenciál összpontosul ebben a nagyhírű intézményben: a nonprofit magánegyetem tanári kara csaknem 2500 főt számlál, emellett több mint tízezren dolgoznak akadémiai pozícióban az egyetem 18 oktatókórházában, teljes hallgatói létszám körülbelül húszezres nagyságrendű és mintegy 80 ország diákjaiból áll össze. Az intézménybe annak ellenére jellemzően tizenhatszoros a túljelentkezés, hogy a tandíj elképesztően magas, emiatt a diákok jelentős része többféle ösztöndíj, külön munka és családjuk áldozatos anyagi segítsége árán tud részt venni a képzésben, ami cserébe szinte garantált belépőt jelent egy sikeres életbe.

Az egyetem körülbelül négyszázezer öregdiákja közt amerikai elnökök, kiváló üzletemberek és művészek is vannak, és bár ritka, nem példa nélkül való, hogy magyar diák, sőt oktató tartozzon az egyetem kötelékébe: Kornai János közgazdász például évtizedekig tanított a saját színházzal, múzeummal és a világ második legnagyobb jogi könyvtárával rendelkező kampuszon.

Amerikába jöttem

Ide került most be, ráadásul már jóval a hivatalos felvételi határidő előtt Kovács Ferenc, becenevén Fercsi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium diákja, aki az előző tanévet ösztöndíjasként töltötte Virginia államban, ahol a rengeteg tanulás mellett sportolni is jutott ideje. Nem is akármilyen szinten atletizál a 12. osztályos diák: ottjártakor az őt fogadó középiskola összes középtávfutó rekordját megdöntötte, és ezzel megszerezte a Virginia állam legjobb mezei futója és középtávfutója címet is. A sportteljesítménynek a Harvardon és több más, nagyhírű egyetemen is kiemelkedő jelentősége van, így   – tudása és szorgalma mellett  – Ferenc sportteljesítménye is nyomhatott a latban, amikor az óriási túljelentkezés ellenére bekerült az intézménybe.

Teljesítményét a sikerről beszámoló posztban így méltatja tovább középiskolája: „2 héttel a hazaérkezése után új országos U20-as csúcsot futott egy felnőtt versenyen 1500 méteren. Emellett a napokban emelt szintű angol érettségit írt, és készül a 12. év végi érettségi vizsgákra. Büszkék vagyunk rád, Fercsi, és kívánjuk, hogy hosszú dicsőséges út álljon még előtted.” 

Sok sikert kívánunk Kovács Ferencnek, és hozzátesszük azt is, a taps nemcsak neki jár, de a gimnáziumnak is szól: Dörnyei Bendegúz, a Startup Maffia alapítója szintén ebből az intézményből jutott be egy másik rangos egyetem, a Yale képzésére. 

Gratulálunk, fiúk!

Kiemelt kép: Getty Images