Kalauz a nyugalomba.

Ha új hálószobát tervezünk, vagy a meglévőt szeretnénk kellemesebbé tenni, lebegjen a szemünk előtt, hogy ez a helyiség első sorban a pihenésünket kell, hogy szolgálja. Aki jól alszik, az könnyebben küzd meg a mindennapok nehézségeivel, és a családra is több energiája marad.

Fontos a fekvés

Aki még tervezés előtt áll, vegye figyelembe a hálószoba fekvését égtájak szerint. Ideális, ha a háló Keletre (vagy Észak-Keletre, Dél-Keletre) néz, hiszen ez esetben a reggeli nap sugaraira ébredhetünk, délután viszont már visszavonulhatunk ide szunyókálni anélkül, hogy a direkt fény zavarna minket. Akik a reggeli fényárt sem szeretik, választhatják az északi fekvést, ami mellett a nap folyamán csak szűrt fény érkezik a szobába. Természetesen Nyugatra vagy Délre néző szobában is pihenhetünk jót, csak ilyenkor még okosabban meg kell tervezni az árnyékolás opcióit (erről egy következő cikkben írunk majd bővebben). 

Figyeljünk az ágyra

A hálószoba berendezését először is az ágy mérete és helyzete határozza meg. Az egyszemélyes ágy standard méretei 80, 90 vagy 100×90 cm, a kétszemélyeséi 140, 160, 180 cm vagy 200×200 cm. Fontos, hogy az ágy a magasabb benne alvónál lehetőleg 15-20 cm-rel hosszabb legyen, és széltében a duplaágyon elférjen egy pár úgy, hogy ha a hátukra fekszenek és a tarkójukon összekulcsolják a kezüket, nem ér össze a könyökük. A matrac minőségén ne spóroljunk, mert ez befolyásolja leginkább az alvásunkat. Választhatunk fa, fém, vagy kárpitozott keretet, előbbiek előnye a könnyebb tisztíthatóság, utóbbival pedig különleges dekor hatást érhetünk el, különösen egy-egy látványos, magas fejvég használatával. 

Kell a tárolás

Bár ma sok olyan képet látni az interneten, ahol az ágy mellett kétoldalt csak egy-egy csinos asztalka áll, az éjjeliszekrény szerepe nagyon fontos, mert jónéhány dolog kell, hogy a kezünk ügyében legyen lefekvéskor, ilyenek a vizespohár, a könyv, az esetleges gyógyszerek. Ide sorolhatnánk a mobiltelefont is, de ezt tanácsos nem a közelünkben tartani éjszaka, így könnyebben tudunk el- és visszaaludni. Az éjjeliszekrény lehetőleg legyen csukható, fiókos vagy ajtós, különben pillanatok alatt eluralkodhat rajta a kupi, ami a pihenés halálos ellensége. Ha nincs hely az éjjeliszekrényeknek, az ágy és a fal közé szereljünk be egy elemet, aminek vízszintes síkja pakoló felületként szolgálhat. 

Legyen üres hely

Az ágyat, ha lehet, úgy helyezzük el, hogy mellette – dupla ágy esetében mindkét oldalon – maradjon 60 cm-nyi közlekedőrész. Ha azt szeretnénk, hogy nyugalmat sugározzon, az egész helyiségben elengedhetetlen, hogy maradjon elég hely, és kényelmesen tudjunk mozogni benne – azaz, például úgy férjünk hozzá a szekrényekhez, hogy közben nem ütjük be a lábunkat az ágy szélébe, hogy nincsenek alkalmatlankodó, kiálló sarkak és a földön tárgyak, melyek útban lennének.

Akinek van rá helye, vegyen példát a hotelek berendezéséből: az ágy végében elhelyezett kárpitozott pad extra kényelmet jelent az öltözködésnél, csak arra figyeljünk, hogy itt se kezdjen el felhalmozódni a cucc. Nagyméretű hálószobák esetében az is sokat adhat hozzá az élményhez, ha kialakítunk benne egy kuckót: egy kis pamlagot az ablak alatt, vagy egy fotel-lábtartó-olvasólámpa együttest, ahová elbújhatunk egy jó könyvvel. 

Nem mindegy a fény

A hálószobában különös szerepe van a világításnak, tervezzük meg rétegről rétegre! A központi fényforrást úgy kell elhelyezni, hogy ne az ágy fölött, hanem az ágy nélkül vett tér közepén világítson. Az olvasólámpákat legpraktikusabb a falra szerelni, és előzetesen kialakítani a kiállásokat számukra, így megszabadulhatunk néhány kábel látványától. De kaphatók már tölthető éjjeli lámpák is. Hangulatfényekkel még jobban feldobhatjuk a szobát, nézzünk körül a szórt fényű, letisztult megjelenésű darabok között, de akár a fényfüzérek is jól mutathatnak a szobában, ha illenek a stílusunkhoz.     

Színek hatása

Ami a dekorációt és a felületeket illeti, bár a magazinokban jól mutatnak és vannak, akikhez valóban közel állnak a villogóan tarka minták és színek, a legtöbbünknek könnyebb lesz elaludnia visszafogott és természetes árnyalatok társaságában. Nézzünk szét jól a tört fehérek, halvány meleg szürkék, halvány- és sötétkékek, finom rózsaszínek, és a tompa zöldek között, mint amilyen a most divatos zsályazöld. A hálóban szépen, megnyugtatóan hathat a megfelelően kiválasztott tapéta is, itt első sorban a természeti motívumokat ajánljuk. A harmónia akkor jön létre, ha a falszínek a másik nagy felület, az ágy színeivel összhangban állnak. Válasszunk eszerint ágynemű huzatokat és ágytakarót! A padlóra meleg vagy félmeleg burkolat az ideális, mint a valódi fa, a jó minőségű szalagparketta, vagy a műgyanta. És milyen felemelő érzés, amikor felkelésnél pihe-puha szőnyeget érint először a talpunk! 

Más funkciókkal is lehet kombinálni – okosan!

A hálószobába gyakran kénytelenek vagyunk kiegészítő funkciókat is integrálni, mert máshol nem férnek el a lakásban. Ilyen a gardrób, aminél az a fontos, hogy egységes és harmonikus képet mutasson. Ezt a legegyszerűbben beépített bútorokkal érhetjük el, akár egy egész falat elfoglaló szekrénysorral. Sokszor az otthoni munkaállomás is itt kap helyet. A lélek szempontjából nem előnyös rálátni a tennivalónkra az ágyból, de ha másképp nem tudjuk megoldani, itt is arra törekedjünk, hogy az asztal és a szék ne idegen testként vicsorítson a szobában, hanem stílusban, színben illeszkedjen hozzá. Ha még tervezés előtt állunk, gondoljunk arra is, hogy a fürdőszobában elférnek-e a piperéink, vagy azoknak is a hálóban lesz-e a helyük. Amennyiben igen, integráljuk őket ügyes tárolók segítségével a komódba, szekrénybe.

A cikk szerzője okleveles lakberendező. Kiemelt kép: Unsplash