Mit tudott a cipő, amit kifejezetten Marilyn Monroe számára szabadalmaztattak?

„Add a megfelelő cipőt egy nő lábára, és meghódítja a világot” – szól a színésznő egyik híres mondása. Marilyn például pontosan tudta, milyen cipőt vegyen fel, hogy az egész bolygó a lábai előtt heverjen.

Salvatore Ferragamo cipőit Marilyn Monroe tette híressé: mikor 1954-ben New Yorkba költözött, és visszatérő vendégévé vált Ferragamo Park Avenue-n található üzletének. Marilyn nemcsak személyesen fordult meg igen gyakran a cipőboltban, hanem sok pár lábbelit is készítettek kifejezetten az ő megrendelésére – írja a Vogue.

A színész az olasz márka négy centis tűsarkúit a filmvásznon és azon kívül is előszeretettel viselte, a Filetia és a Viatica fantázianévre keresztelt modellek voltak a kedvencei – utóbbit az 1959-es Van, aki forrón szereti című filmben is láthatjuk rajta. Az elefántcsont és bézs színű változatok egyaránt megállták a helyüket koktélruhával, vagy inggel és capri nadrággal párosítva – sokoldalúságuknak köszönhetően pedig egy csapásra Marilyn ruhatárának alapdarabjaivá váltak.

De nem csak variálhatóságuk okán lopták be magukat a szupersztár szívébe. Ferragamo ugyanis azzal nyerte el végképp Marilyn hűségét, hogy kifejezetten az ő számára szabadalmaztatott egy új fajta sarkat, amely félig fából és félig acélból készült – a színésznő maximális kényelmének érdekében.

Marilyn az ikonikussá vált magassarkújában 1955-ben. A legenda szerint Marilynnek Frank Sinatra ajándékozta a képen látható maltese kiskutyát. Az ebet Mafiának, vagy röviden Mafnak hívták, egyesek szerint teljes neve Mafia Honey volt. (Fotó: Bettmann / Contributor /Getty Images)

Monroe számos 38-as méretű cipőjét őrzi ma a Ferragamo archívum, az egyik leghíresebbet közülük, azt a vörös Swarovski-kristályokkal kirakott magassarkút, amelyet az 1960-as Szeressünk! című filmhez készített neki Salvatore, például egy 1999-es egy árverésén kaparintották meg potom 48 300 dollárért (több mint 20 millió forintért).

A Museo Salvatore Ferragamo 2012-ben, 50 évvel Monroe halála után nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett, amelyen a sztár leghíresebb ruhái mellett 30 pár cipőt is bemutattak.

Marilyn kollégájával, Joe E. Brownnal a Van, aki forrón szereti forgatásán, 1958. szeptember 10-én – lábán a már említett Viatica fantázianevű Ferragamo modell látható. (Fotó: Bettmann / Contributor /Getty Images)

Annak ellenére, hogy Ferragamo és Monroe valójában sosem találkoztak személyesen, kétségkívül különleges kapcsolatot ápoltak egymással: a cipész (sok mindenki máshoz hasonlóan) múzsájának tekintette a színészt, Marilyn pedig világhírre emelte Ferragamót, akit később az „álmok cipészeként” emlegettek.

Marilyn Monroe kedvenc lábbelijében a Yankee Clipper Hotel előtt 1962. február 20-án – a háttérben volt férje, Joe DiMaggio látható. (Fotó: Bettmann / Contributor / Getty Images)

Nemrég a Ferragamo márka élére új kreatív igazgatót nevezték ki, Maximilian Davist, aki a már említett, piros köves Marilyn-cipőt nevezte meg egyik fő tervezői inspirációjaként.

Persze nem volt mellékes a döntésnél az sem, hogy Davis szülőhazájának, Trinidad és Tobagónak a zászlaja szintén vörös színben pompázik.

Kiemelt kép: A Marilyn the Dream című kiállítás egyik vitrinjében Monroe egyik pár Ferragamo magassarkúja, egy karlánc és a színésznő fotója – Fotó: Fernando Camino/Cover/Getty Images