Személyi edzőre nincs szüksége, nassolnivalókra annál inkább.

Egyetemista korában került a brit sajtó látókörébe – amikor megismerte későbbi férjét, a trónörökös Vilmos herceget –, és a húszas évei eleje óta rendszeresen cikkeznek róla. Leírni is hihetetlen, de ennek már több mint húsz éve, Katalin walesi hercegné ugyanis idén januárban töltöttbe be negyvenedik életévét. Ám mintha az idő nem fogna rajta, sőt: ragyogóbban fest, mint valaha. Pedig három kisgyerek és az egyre sűrűsödő hercegnéi teendői mellett nem sok ideje lehet magával foglalkozni… Vajon mi lehet a titka?

A királyi protokollnak megfelelően a walesi hercegné soha nem nyilatkozott az étrendjéről, az edzésrutinjáról vagy arról, hogy mit jelent számára az egészséges életmód, de a reflektorfényben töltött hosszú évei alatt azért elejtett annyi információmorzsát, amiből összeállhat a kép.

A sportok szerelmese

Katalin hercegné egy nyári vitorlásversenyen. Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Ahogy arról korábban is írtunk, Katalin hercegné mindig is imádott sportolni: mielőtt a királyi család tagjává vált volna, az iskolai jégkorongcsapat vezetőjeként jeleskedett, kiválóan teniszezett, sőt a vitorlázás csínját-bínját is elsajátította még az egyetemi évei előtt. „Kate mindig is nagyon sportos alkat volt, és nem volt olyan sportág, amelyben ne tudott volna kiemelkedő teljesítményt nyújtani” – emlékezett vissza egy csoporttársa a St. Andrew’s Egyetemről, ahová Katalin együtt járt Vilmossal. A gyephokiról és a teniszezésről azóta sem mondott le, ezek pedig olyan mozgásformák, amelyek kiválóan gyorsítják az anyagcserét és rengeteg kalóriát lehet velük égetni.

Edzés mint énidő

A világ legjobb trénerét is felbérelhetné, ám úgy tudni, Katalin hercegné egyedül, edző segítsége nélkül szeret edzeni. Egy, az otthonához közeli fitneszteremben van bérlete, ahol gyakran lehet látni súlyemelő gyakorlatokat végezni, de sokat kardiózik is: a futópadot, az evezőgépet és a szobabiciklit is használja. A kardio- és a súlyzós gyakorlatok kombinálása a lehető legjobb, amit tehet, hiszen kiválóan kiegészítik egymást és javítják az edzés hatékonyságát – így rövidebb idő alatt érhető el látványos eredmény.

A saját főztjét eszi

2011-ben a hercegi pár egy főzős workshopon is részt vett Kanadában. Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images

Bár arról többet lehet olvasni, hogy Katalin hercegnének a fotózás a kedvenc szabadidős tevékenysége, valójában a főzés is a hobbijai közé tartozik – ezt Carolyn Robb séf mondta, aki a királyi család szolgálatában is állt, és az ott szerzett tapasztalatait a The Royal Touch című szakácskönyvben foglalta össze. A hercegné favoritjai a curryk, a levesek és a sült csirke – állítólag ez utóbbi a férje abszolút kedvence. „Katalin elég sokat főz. Nem szabad elfelejteni, hogy ő nem királyi családba született. Átlagos családi háttere van, és ahogy az az átlagos otthonokban szokás, ő is mindig főzött magára” – magyarázta Robb. És hogy a házi kosztnak mi köze van Katalin hercegné bomba formájához? Az otthon főzött fogások általában sokkal egészségesebbek, mint a félkész vagy készételek, elkerülhetőek a mesterséges adalékanyagok, tartósítószerek…

Okosan nassol

Katalin és Vilmos egy 2014-es kosármeccsen. Fotó: James Devaney/WireImage

A walesi hercegné azonban korántsem sanyargatja magát, éppen ezért abból sem csinál ügyet, ha nassolás közben kapják lencsevégre a fotósok. Több kép készült már róla, ahogy pattogatott kukoricát csipeget, választását pedig minden bizonnyal a dietetikusok is támogatnák: a popcorn magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú (persze csak akkor, ha nem öntjük nyakon egy adag olvasztott vajjal). A lesifotósoknak azt is sikerült megörökíteniük, amint nyers gyümölcsökből és zöldségekből készült turmixokat iszik – ezek magas rosttartalmuk és alacsony cukortartalmuk miatt kiváló éhségcsillapítók két étkezés között. A MyLondon értesülései szerint azonban a kedvenc nassolnivalója az olívabogyó, amelyet kislánya, Sarolta hercegnő is szívesen eszeget. Erre 2018-ban derült fény, amikor a hercegné a Great Ormond Street-i kórházat látogatta meg, és egy négyéves pácienssel beszélgetve mesélte: „Amikor kicsi voltam, én is sok-sok olívabogyót ettem.”

Fehérjedús fogásokat fogyaszt

Katalin hercegné salátát készít a Bahamákon, 2022. Fotó:  Samir Hussein – Pool/WireImage

Katalin hercegné mindhárom terhessége után villámgyorsasággal nyerte vissza alakját, nádszálkarcsúságának titkát a brit sajtó pedig a Dukan-diétában látja. A fogyókúrás módszer lényege, hogy a magas fehérjetartalmú ételeket kell előnyben részesíteni, és csak alacsony szénhidráttartalmú élelmiszereket szabad fogyasztani. Hogy a mai napig így étkezik-e a walesi hercegné, nem tudni, ám az biztos, hogy a módszert a 2011-es esküvője előtt is bevetette – és nemcsak ő, hanem az édesanyja Carol is. A Dukan-diétára egyébként olyan sztárok is esküsznek, mint Jennifer Lopez vagy Gisele Bündchen.

Kiemelt kép: Getty Images