Polgárháborús szatíra nyerte az egyik legrangosabb irodalmi díjat

Booker-díjjal minden évben azt a legjobb angol nyelvű regényt jutalmazzák, amelynek írója Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára. A legrangosabb irodalmi díjak közé tartozik a világon, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye a gyilkos Srí Lanka-i polgárháború közepette játszódik. Fő karaktere egy fotós, aki egy nap szellemként ébred, és egy hete van rá (ahogyan a cím utal rá: hét holdnyi ideje), hogy megkérje szeretteit: találják meg fotóit, és azok által leplezzék le a háború valódi brutalitását.

Az író elmondta, hogy 2009-ben (amikor még javában tombolt a vita azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány civil áldozatot is és kinek a hibájából követelt a Srí Lanka-i polgárháború) döntötte el, hogy a harcok befejeztével ír egy olyan szellemtörténetet, amelyben a halottak is elmondhatják, ők hogyan látták a történteket. A végeredmény részben krimi, részben vígjáték lett.

Neil MacGregor, a zsűri főbírája (a londoni Nemzeti Galéria és a British Museum korábbi igazgatója) a regény merészségét és vidámságát méltatta „túlvilági noirnak” nevezve azt. Elmondta, hogy a döntőbe került könyvek mindegyike azt a kérdést fejtegette, hogy mégis mi értelme van az egyéni életnek. A díjazás folyamatáról elmesélte, hogy a zsűri mind a 170, a versenyre benyújtott könyvet elolvasta, majd harminc legjobbra szűkítette a kört. Ezután ezeket még egyszer elolvasták, majd a döntőbe került hat könyvet harmadjára is. Ezután született meg az egyhangú döntés, és került ki győztesként a The Seven Moons of Maali Almeida.

„Remélem, hogy (…) Srí Lanka megértette, hogy a korrupció, a faji alapú harc és az urambátyám-politika eszméi nem működnek, és soha nem is fognak működni – hangsúlyozta beszédében Karunatilaka a díj átvételekor. – Remélem, hogy tíz év múlva is nyomtatásban lesz… ha igen, akkor bízom benne, hogy egy olyan Srí Lankában lesz kapható, amely tanul a saját történelméből, és hogy a Hét hold (azaz The Seven Moons of Maali Almeida – a szerk.) a könyvesbolt fantasy részlegén lesz a sárkányok és az egyszarvúak mellett, és nem fogják összetéveszteni a realizmussal vagy a politikai szatírával.”

A nyertes író azt is elmondta, hogy öncenzúrához folyamodott néhány novellája esetében, miután augusztusban leszúrták Salman Rushdie írót, akit szélsőséges muszlimok éveken át halálosan fenyegettek A sátáni versek című regénye miatt, mivel azt istenkáromlónak tartották. Karunatilaka elmondta, hogy bár ő nem találta a saját novelláit egyetlen vallásra nézvést sem sértőnek, végül a felesége győzte meg az cenzúrázásukról, mivel szerinte egyetlen történet sem lehet annyira jó, hogy megérje a két kisgyermekük életét veszélyeztetni azok megjelentetésével. 

Karunatilaka 1975-ben született. Korábban reklámszövegíróként is dolgozott, dalait, forgatókönyveit és történeteit pedig olyan neves lapok közölték, mint például a Rolling Stone, a GQ vagy a National Geographic. Most díjazott írása a második regénye, korábban Chinaman című debütáló könyvével szintén nagy sikert aratott – többek között a Commonwealth Booker-díjat is elnyerte vele. Ő a második Srí Lanka-i születésű szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Michael Ondaatje után, akit 1992-ben jutalmaztak Az angol betegért.

Shehan Karunatilaka a Booker-szobor mellet 50 000 font (több mint 23 éf él millió forintnyi) jutalmat is kapott. A többi döntőbe jutott író, név szerint NoViolet Bulawayo (a Glory című könyv szerzője), Percival Everett (The Trees), Alan Garner (Treacle Walker), Claire Keegan (Small Things Like These) és Elizabeth Strout (Oh William!) munkáját pedig fejenként 2500 fonttal (több mint egymillió forinttal) ismerték el.

Kiemelt kép: A nyertes Shehan Karunatilaka és Kamilla királyné a Booker-díjátadón 2022. október 17-én, Londonban – Fotó: Toby Melville – WPA Pool/Getty Images