Évek óta nem bújt ágyba Drew Barrymore, elárulta az okát

Drew Barrymore egy blogbejegyzésben írt arról, hogy 2016 óta nem volt intim kapcsolata – egész pontosan azóta, hogy elvált Will Kopelman színésztől, és ezáltal kétgyermekes egyedülálló anyuka lett.

Andrew Garfieldról augusztusban lehetett olvasni, hogy anno hat hónapig cölibátusban élt a 2016-os Némaság című filmre való készülése során. Drew Barrymore erre reagálva mondta azt a múlt héten talkshowjában, hogy igencsak meglepődött a felismerésen, hogy számára mennyire nem számítana már soknak fél év kihagyás.

Persze a sajtó hamar felkapta a fejét erre a mondatra, Barrymore pedig klaviatúrát ragadott, és egy blogbejegyzésben magyarázta meg, pontosan milyen viszonyban is az intimitással.

Írását azzal kezdte, hogy leírta, bizony neki is volt olyan időszak az életében, amikor fél év kihagyás extrémnek számított volna, mostanában azonban másképp éli meg a szexmentességet. Sőt, 48 évesen egészen másképp viszonyul az egész intimitáshoz, mint fiatalabb korában – tudható róla ugyanis, hogy nem éppen mintacsaládba született, és ez nagy hatással volt fiatalkori szocializálódására: tinédzserkorában maximális sebességen hajkurászta a testi élvezeteket (gyakran beszél róla, hogy már gyerekként alkoholista és drogfüggő volt).

Mióta azonban elvált volt férjétől, óvatosabban él mint valaha. Ebben segítségére volt terapeutája is, aki felnyitotta a szemét arra, hogy „A szex nem szerelem. A szex a szeretet kifejeződése” – olvasható a blogon. Barrymore szerint ez egy nagy lecke számára, amit két lányának, a tízéves Olive-nak és a nyolcéves Frankie-nek is tovább szeretne adni.

„Az intimitás olyasmi, amitől jól érzed magad a bőrödben! Arról is beszélek velük, mert megtanultam, hogy amikor valami nem jó érzéssel tölt el minket, vagy kifejezetten rosszul érezzük magunkat tőle, akkor arra ugyanúgy figyelnünk kell, mint arra, amitől jól érezzük magunkat” – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, hogy szerinte nagyon fontos megtanítani a fiataloknak azt, hogy amilyen képeket és üzeneteket látnak maguk körül a világban, az gyakran ellentmondásban állhat azzal, hogy mi is az intimitás valójában.

Bevallása szerint életében jelenleg egyáltalán nem élvez elsőbbséget a szex és a párkeresés, helyette sokkal fontosabbnak tartja, hogy magára és a gyerekeire elegendő figyelmet fordítson. Tudja, hogy vannak, akik válás után képesek újabb kapcsolatokba beleugrani, és ezeket az embereket ő egyáltalán nem ítéli el, de úgy véli, számára nem ez az út van megírva. Egyelőre nem prioritás számára, hogy társat találjon maga mellé, de ahogyan írta: „nem kizárt, hogy egyszer még az lesz”.

Írását azzal zárta, hogy leszögezte: bármit is írnak róla az újságokban, ő nem utálja a szexet, egyszerűen csak megvilágosodott azt illetően, hogy a szeretet és a szex nem egy és ugyanaz a dolog.

„Egész életemben arra törekedtem, hogy higgadt nő legyek, ne pedig bombasztikus partiarc. Plusz, (mi van akkor, ha) ahogy felnősz, összeházasodsz valakivel, gyerekeitek lesznek, és azt hiszed, hogy csak ezzel az egy emberrel leszel életed hátralévő részében – de aztán nem ez történik? Engem finoman szólva mélyen megrázott ez az egész. De szerencsés vagyok, mert ami a szeretetet illeti, nem szenvedek hiányt: Van két lányom, és életemben először az önszeretetet is hozzászámolhatom mindehhez” – összegezte.

Mit mondjunk a fiataloknak?

Bár egyelőre úgy tudjuk, a szexhiány közvetlenül nem okozhat halált, mint minden fajta testmozgás, úgy ez is jót tesz az egészségünknek: megemeli a pulzust, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén- és a tesztoszteronszintet, beindítja a keringést, ezáltal pedig csökkenti a csontritkulás és a szívbetegség kockázatát. És persze az egyik legalapvetőbb örömforrásunk: kutatások is bizonyítják, hogy azok a párok, akik hetente legalább egyszer szexelnek, boldogabbak, mint kevésbé aktív társaik.

Ha nem „jól” csináljuk azonban, azt a testünk jelzi, és ilyenkor a szex lelki és fizikai tüneteket okozhat (hogy mit jelent pontosan „jól csinálni”, az egyéni preferencia kérdése, de alapszabály, hogy olyasmi nem történhet az ágyban, amibe nem egyezett bele minden résztvevő).

Érdekes, hogy manapság hiába van sokkal több lehetőségük az (online) ismerkedésre, a mostani huszonévesek kevesebbet szexelnek, mint például az ő szüleik annak idején. Zala Márton szexuálpszichológus anno kifejtette a Nők Lapja kérésére, hogy ez egy akár a globalizáció hatásának is betudható jelenség. „Az okostelefonok, a széles sávú internet mindenhol hozzáférhetőek, a felnőtté válás mindenhol későbbre tolódik, az elköteleződéstől való félelem és a semmibe vezető Tinder-randik Magyarországon is ismert jelenségek” – mondja. Utóbbival szerinte az a fő probléma, hogy egy „igazi randi” összehozásával szemben, amikor egy kinézett embert igyekszik becserkészni valaki, itt hatalmas, vagy hatalmasnak tűnik a választék. Ez pedig azt az illúziót kelti a felhasználóban, hogy mindig jöhet egy jobb, vonzóbb, hozzá illőbb partner. „A felhasználók elvesznek a kínálatban, és ezáltal képtelenek lesznek egy emberre koncentrálni”. A felsoroltakon kívül a szexuálpszichológus még a pornó széles körű elterjedését tartja a csökkenő szexuális aktivitás okának. Zala Márton szerint pornónéző társadalom lettünk, mert ugyan évtizedekkel ezelőtt is volt pornó, de messze nem volt ennyire könnyen hozzáférhető.

Ugyanakkor a szexuálpszichológus szerint a fiatal felnőttekre jellemző csökkenő szexuális aktivitás hátterében a pornó, a közösségi média, a felnőtté válás kitolódása, önelfogadási, szocializációs gondok állnak. Ezek pedig nem fognak egyhamar változni. „A pornóipart a pénz mozgatja, és egyelőre nincsenek erős szabályozók. A korlátozás amúgy sem biztos, hogy hatékonyan működne. Amit viszont megtehetünk, hogy beszélünk ezekről a jelenségekről otthon, beszélünk róluk az iskolában. Minél többet tudnak ugyanis a fiatalok a veszélyforrásokról, annál valószínűbb, hogy el tudják kerülni őket, és olyan szexuális életük lesz, ahol a szex örömforrás, nem és frusztrációk forrása”.

Kiemelt kép: Drew Barrymore 2022. szeptember 29-én, New Yorkban – Fotó: Arturo Holmes/WireImage via Getty Images