Ha az öröm fájdalommá válik… Van segítség az élvezetes együttléthez!

Az intim egészségünkre több szempontból is érdemes odafigyelni. A Nők Lapja Szépség 2020/1. számának cikke.

A nők csaknem fele él át fájdalmat szex közben vagy után. Ezek a gondok könnyen orvosolhatók lennének, de sokan egyáltalán nem fordulnak orvoshoz. Ez pedig azért sem jó lépés, mert az elhúzódó intimitásromboló tünetek komoly károkat okozhatnak a női önértékelésben és a párkapcsolatban is. Réti Ramóna írása.

Egyik nap még élvezetes a szex, aztán beköszönt az égő, szúró fájdalom, és marad egy jó időre. Persze nem mindig ilyen villámcsapásszerűen változik meg a helyzet, néha lassan, folyamatosan alakul pokoli kínná a korábban örömteli együttlét. Ilyenkor ezer kérdés cikázik bennünk. Vajon kezdünk elhidegülni a párunktól? Lehet, hogy egy makacs felfázás vagy fertőzés? Vagy valami komolyabb betegség okozza a kellemetlen tüneteket? Érdemes minél előbb kideríteni, érzelmi vagy fizikai okok állnak-e a háttérben. Esetleg mindkettő.

Elég egy rossz élmény 

Veszélyes VLS

A szeméremtest-sorvadás (VLS – vulvar lichen sclerosus) viszkető, égő érzéssel jár, és kezelés nélkül akár a hüvelynyílás elzáródásához is vezethet. A hüvelysorvadás egy olyan bőrbetegség, ami elsősorban a nemi szerven jelenik meg, de a végbélnyílás környékére is átterjedhet. Idősebb korban 30-ból 1 nőt érint, és főleg a klimax idején jelentkezik; fiatalabb korban sokkal ritkább az előfordulása, az arány 900 az 1-hez. Gyanús jel lehet a pokoli viszketés, az égő érzés, a hüvelyszárazság, a fehér foltok a vagina környékén, az apró sebek, a csomók a bőr alatt, a hegesedés, az elmaradó orgazmus, a nyugtalanság és a lehangoltság. Fokozhatják a rizikót az autoimmun betegségek, a dohányzás, a stressz, a különböző fertőzések, illetve az öröklődési hajlam.

A lehetséges kiváltó okok palettája igen széles.
„A pácienseim a találkozásaink alkalmával sokat mesélnek a szexuális együttléteikről is, és egyre többször említik a fiatalabbak is, hogy fájdalmat élnek meg szex közben. Az intim területünk nagyon kényes, már egy enyhe fájdalom esetén is kialakulhat az együttléttől való szorongás” – meséli dr. Bartha Tünde nőgyógyász, aki szerint egyetlen rossz élmény is elegendő, hogy azonnal befeszüljön a gátizomzat, ami olyanná válik, akár egy pattanásig feszülő kötél. Ilyenkor nagy dózisú magnézium szedését, izomlazító készítmények adását, esetleg a masszázst is hasznosnak tartja, ugyanakkor sok esetben a pszichoterápiára is javaslatot tesz. „A kiindulási alap sokszor egy egyszerű hüvelygyulladás, ami nyálkahártya-sérüléseket okoz, de mindig visszatér. Ez sok nőben bűntudatot és tehetetlenséget idéz elő, és máris létrejön az izomfeszültség.”
Füredi Krisztián szexuálpszichológus szerint ha a szexhez traumatikus élmény kapcsolódik, vagy bármilyen más okból már a gondolata félelmet, bűntudatot vagy szorongást okoz, akkor természetes védekezési reakció a hüvelyi izmok összehúzódása, amely lehetetlenné vagy fájdalmassá teszi a behatolást.
„Ez nemcsak a behatolási kísérlethez kapcsolódhat, hanem idővel már ennek a gondolata vagy az ehhez való közeledés is kiválthatja a hüvely görcsös összehúzódását, fájdalmát – teszi hozzá. – A szexszel kapcsolatos szorongásnak sok forrása lehet, a korábbi negatív tapasztalatoktól kezdve a vallásos nevelésen át a félelemig a terhességtől vagy a nemi úton terjedő betegségekig.”

Ha égő a fájdalom 

„Fontos azt is megkülönböztetni, hol jelentkezik a kellemetlen érzés: a hüvelybemenetben vagy mélyebben a hüvelyben? – folytatja a nőgyógyász. – Gyakori a vulvodynia, a szeméremtest túlzott érzékenysége, fájdalma, ami leginkább a hüvelybemenetre korlátozódik, de így is beárnyékolja az önfeledt szexuális életet.
Okozhatja bőrgyulladás vagy korábbi olyan sérülés, ami érintette az idegeket, izmot, de akár szülés után is kialakulhat. A hüvelybemenetnél jelentkező szúró, égő érzés oka lehet hegesedés is, de olyan egyszerű irritáció is elindíthatja, mint a nem megfelelő öblítő használata. Nem ritka az sem, hogy egy korábbi herpeszfertőzés okoz elhúzódó tüneteket, ahol az apró hólyagok a fájdalom kiváltói.”
„Ha elhúzódóan kellemetlennek éljük meg az együttléteket, a szervi okok ismerete mellett a lelki háttérrel is foglalkoznunk kell. Hiszen a háttérben, a szervi okokon túl – fűzi hozzá szexuálpszichológus szakértőnk –, szorongások, teljesítményelvárás, rossz szülői üzenetek, minták és a szexualitással kapcsolatos traumatikus élmények is állhatnak.”

Közös ügy 

Ha a fájdalom gyakran jelentkezik, az együttlétek mellett a gyengéd megnyilvánulások is áldozatul eshetnek. A fájdalmas szeméremtest miatt a nők már egy csóktól megijedhetnek attól, hogy szexbe torkollik a közeledés. Más esetekben pedig éppen a férfi nem meri az igényeivel „traktálni” a párját, de persze az sem ritka, hogy túlságosan elhanyagoltnak érzi magát, és ezért (is) elbagatellizálja a párja fájdalmát. Ha a fájdalom megöli a vágyat a hálószobában, jön a bűntudat, aminek a vége sokszor a kölcsönös neheztelés – a megértés vélt vagy valós hiánya miatt.
„Ha a férfi-női szerepeket sztereotipikusan értelmezi a pár, és a nő alárendeltebben, a férfi dominánsabban igyekszik viselkedni, akkor az együttlétből elvesznek a személyes igények, a nő kevésbé tudja kifejezni, hogy mi lenne a jó számára, a férfi pedig kevésbé figyel erre – folytatja Füredi Krisztián. – Így az együttléthez kapcsolódóan nem alakul ki nyílt és asszertív kommunikáció, amely elengedhetetlen feltétele az önfeledt szexualitásnak. Ennek hiánya könnyen vezet a megfelelő testi szexuális válasz elmaradásához és akár fájdalomhoz is. Ha a női szerep egyben alárendeltséget jelent, akkor a férfi szándékának és közeledésének nehéz gátat szabni, így az együttlét könnyen a női igények figyelmen kívül hagyásával történik, ami nem vezet a nő öröméhez, hanem egyre jobban eltávolítja a szexuális vágytól és így a testi készenlét megjelenésétől is.”

A hüvely is változik

Gyakran okoz elkedvetlenedést a hüvely szárazsága is, amiben a ráhangolódás hiánya, a szoptatás, egyes gyógyszerek is lehetnek felelősek, de legtöbbször a klimax idején jelentkezik ez a tünet. Veszélye, hogy az erőltetéstől mikrosérülések keletkezhetnek a hüvelyben, ami jelentősen megnöveli a fertőzés kockázatát is.
„A menopauza idején sorvadni kezd a hám, és ettől a hüvely sokkal sérülékenyebbé válik – hangsúlyozza dr. Bartha Tünde. – Sok nő sajnos ezt úgy éli meg, hogy elveszti a női minőségét, pedig úgy kellene felfogni mint egy új korszakot, amelyben másképp lehetünk nők. Csupán a hozzáállás megváltoztatásától is javulhat az együttlétek minősége. Hüvelyszárazság ellen nagyon hatásosak a hialurontartalmú kúpok. Ennek súlyosabb formája a lichen. Változókorban a hám vastagsága csökken, majd repedezni kezd, ami viszkető, égő, pulzáló érzéssel jár. A sorvadó hám az intim területeken összetapadásokat eredményezhet, ettől elzáródhat a hüvelybemenet, és ellehetetlenül a behatolás. Helyileg szteroidkészítményekkel, de legújabban lézerkezelésekkel is jól gyógyítható.” „Az egyre negatívabbá váló együttléteknél a partner hozzáállása kulcsfontosságú, az ő szerepe nagyon fontos – mondja Füredi Krisztián. – Ha a szexuális helyzet és folyamat nem a nő igényei alapján, nem rá odafigyelve történik, akkor érthető, ha a szexuális vágy és izgalom nem jelenik meg, és így a hüvely nedvesedése sem kezdődik el, ami fájdalmassá teheti a behatolási kísérletet. Ez pedig olyan rossz élményeket jelenthet, amelyek fenntarthatják a problémát, illetve idővel a megfelelő közeledés is inkább félelmetessé válhat, amelyre a test reflexszerűen védekezni kezd: vagyis elutasítóan reagál, a szexuális izgalom és annak testi folyamatai nélkül. Ez a negatív spirál rontja folyamatosan a helyzetet.”

Amikor azonnal segítség kell 

De mikor célszerű halogatás vagy csodavárás helyett rögtön orvoshoz fordulnunk?
„Amikor például mélyebben érezzük a fájdalmat, akkor endometriózisra is gyanakodhatunk. Ilyenkor a méhnyálkahártya a méhen kívül helyezkedik el, előfordulhat ugyan a gátban is, de leggyakrabban a kismedencében található. Fontos tudni, hogy ezek már előrehaladottabb állapotok. Szintén azonnal orvoshoz kell fordulni, ha kellemetlen szagú, kóros váladékozást tapasztalunk – figyelmeztet a nőgyógyász, aki hozzáteszi, gyakran mire a páciens hozzá kerül a panaszaival, már történt valamiféle »előkezelés«, vagyis megpróbálta otthon kezelni a problémát. – A lichennél sokszor látható már felmaródás, de bármilyen újonnan jelentkező hámelváltozás esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és előfordul, hogy szövettani vizsgálat céljából ilyenkor mintát is veszünk erről a területről.”
Persze az is lehet, hogy a fájdalmas szex egyszeri alkalommal jelentkezik, és csupán egy rossz este, fáradtság vagy a ráhangolódás hiányának eredménye. Ha elmúlik a fájdalom, és nem ismétlődik, csak egy kis fura égő érzés marad utána, érdemes glicintartalmú intimmosakodót bevetni, ami csökkenti az irritációt. És addig is, amíg a tüneteket nem sikerül enyhíteni vagy megszüntetni, figyeljünk arra, hogy a gyengédség ne tűnjön el a párkapcsolatunkból.

Fotó: Getty Images