A szuperfitt nagyi szerint hetvenévesen is lehet haspólót viselni

A ráktúlélő Julie Ford hatvan felett lett fitneszguru.

Ugrókötelezik, haspréseket csinál, biciklizik, erősítő gumiszalagokkal végez gyakorlatokat… Az angliai Eastbourne-ben élő Julie Ford olyan hajlékony és fitt, akár egy huszonéves, és mint mondja, úgy is érzi magát. Sőt, azt szeretné, ha más idősek is hasonlóképpen éreznének, éppen ezért az edzőterem falain kívül edz – a városban, de akár a medence partján is –, mert nem akar „láthatatlanná válni”, ahogy öregszik. A 69 éves nagymama a férje (Gerry Armstrong, aki a wimbledoni tenisztornák játékvezetője is volt) támogatásával azon dolgozik, hogy minél több idős embert bírjon mozgásra.

Ahogy arról a Leicestershire Live beszámolt, a részmunkaidős gimnáziumi tornatanár kislányként sokkal jobban szeretett „kint rohangálni”, mint az osztályteremben tanulni, és hamar eldöntötte, mivel szeretne foglalkozni felnőttkorában. „Sosem voltam éltanuló a suliban. 11 éves koromtól tudtam, hogy tesitanár akarok lenni.” A testnevelés mellett Julie a nyolcvanas években Jane Fonda gyakorlataival tartott edzéseket felnőtteknek, de érdekelte a jégkorongozás, a futás, a gyaloglás és a kerékpározás is. Amikor a harmincas éveiben anyuka lett, akkor sem mondott le a sportos életmódról: „Továbbra is tornatanárként dolgoztam, csak az iskolán kívül. Súlyemelés- és táncórákat tartottam. Volt, hogy a gyerekek is csatlakoztak, és sokszor vittem őket magammal a hokimeccsekre is.”

Julie nemcsak a mozgás öröme miatt szeretett sportolni, hanem mert hatalmas önbizalmat is adott neki. „Keményen dolgoztam azért, hogy fitt és egészséges legyek, és hogy jól nézzek ki. Régebben úgy ismertek, mint a falubeli nő, aki mindenhová úgy biciklizett, hogy alig volt rajta ruha. Valóban csak rövidnadrágot és haspólót hordtam.”

Ám az élete 180 fokos fordulatot vett: 2016 szeptemberében kettes stádiumú mellrákkal diagnosztizálták. „Rutinvizsgálatra mentem, de a mammográfia valamit kimutatott, ezért visszahívtak. Amikor közölték, hogy kettes stádiumú mellrákom van, nem akartam elhinni, mert közben olyan egészségesnek éreztem magam.” Az egy hónapos sugárterápia után Julie azt mondta, szerencsés, hogy hamar „elszaladt” a kezelése.

„Még mindig nehéz elhinni, hogy rákos voltam, mert mindvégig egészségesnek éreztem magam.

Nem akartam feladni a munkám, ezért a kezelést úgy időzítettem, hogy ennek ne legyen akadálya” – mesélte az In Your Area nevű online újságnak.

A betegsége sok dologra ráébresztette, például megváltozott a mozgáshoz való hozzáállása is. „Amikor visszatértem az edzőterembe, azt gondoltam: nem akarok itt lenni, az élet túl rövid. Kint akarok lenni, és azt akarom, hogy minden nap számítson.” Az edzőtermi edzéseket ezután hosszú természetjárásokra cserélte, de mivel ezekből is a legtöbbet akarta kihozni, elkezdett kísérletezni. „Erősíteni szerettem volna a felsőtestem, ezért súlyokat használtam, de azoktól meg úgy éreztem magam a séta végére, mint egy orángután, annyira elfáradt a karom a cipelésüktől” – mesélte a Mirrornak. A problémájára megoldást keresve a saját garázsában kezdte el kifejleszteni az ideális sporteszközt. Vagy harminc verzió és néhány év után elkészült a tökéletes erősítő gumiszalaggal, amelyet 2018 márciusában, Instepp néven, piaca is dobott.

„Úgy felvillanyozott, hogy létrehoztam egy ilyen jó dolgot – ezekkel a szalagokkal bárhol, bármikor mozoghatsz. Én már használtam őket a horvát tengernél, a cornwalli sziklák szélén és egy mexikói medencénél is.”

Négy hónapon belül Julie betölti a hetvenet, és tele van tervekkel. „Furcsa belegondolni, hogy hetven leszek, mert egyáltalán nem érzem magam annyinak. Túl vagyok a fantasztikus ötvenes éveimen, a szexi hatvanasokon, és azt tervezem, hogy most jönnek a szuperfitt hetvenes éveim. (Hogy nyugdíjazás után is át lehet állni a sportos életformára, és 80 évesen fitneszguruvá válni, arra pedig a német Erika Roschko a legjobb példa.) Mostanában már hajlamos vagyok eltakarni a karomat és a lábamat, mert a korom szerint így illik, de mindig ügyelek arra, hogy szexis is legyek, például azzal, hogy fodros haspólót viselek. Egész életemben büszkén mutogattam a testem, nem azért, mert hiú vagyok, hanem mert jól érzem magam benne.”

A fitt nagyinak az is feltett szándéka, hogy unokájával is megszerettesse a mozgást. „Az unokám, Freyja még csak 13 hónapos, szóval még nem nagyon rohangál. De alig várom, hogy elvihessem biciklizni vagy sétálni.”

Kiemelt képünk csak illusztráció: Getty Images