Motivációt keresel? Akkor kövesd Erika Rischkót, aki vérbeli fitness influenszerként mutatja meg a fiataloknak, hogy milyen fontos a rendszeres edzés.

Ha azt mondjuk, fitness influenszer, akkor valószínűleg egy tökéletes testű, 25 év körüli, végletekig kimunkált testű fiatal nőre vagy férfira gondolsz. Vagy nem, mindenesetre semmiképp sem egy 81 éves nagymamára. De ez most megváltozik, mert bemutatjuk Erika Rischkót!

A 81 éves hölgy a németországi Lagenfeldben él férjével, és bevallása szerint soha nem volt egy sportos alkat. De miután a gyermeke kirepült, ő pedig nyugdíjas korba került, gyorsan megunta az otthoni nagyi létet, valami izgalomra vágyott. Ekkor lépett közbe lánya, aki meglepte Erikát egy konditermi bérlettel – és mindennek bizony már 20 éve! Az asszony eleinte heti egy-két alkalommal látogatott el a létesítménybe, ahol az első néhány évben csak rövidebb, a korosztályának megfelelő edzéseket végzett, de aztán egyre jobban rákapott az edzésre.

„Az első néhány évben nem voltam még függő – mesélte egy tévéműsorban. – De aztán lassan egyre többet és többet csináltam, aztán mindenféle kihívásokhoz, és például evező versenyekhez csatlakoztam.” Most, 81 évesen pedig ott tart, hogy naponta kétszer edz, méghozzá majdnem a hét minden napján. Mármint ameddig lehetett. Aztán jött a koronavírus-járvány, az edzőtermek bezártak, Erika pedig újra kihívásra vágyott. Ekkor a lánya megint megismertette valamivel, mégpedig az Instagrammal, illetve a főként tinik által kedvelt TikTokkal.

Több sem kellett a szupernagyinak, elkezdett különféle sport kihívásokat teljesíteni, amelyekről természetesen videókat készített, és fel is töltötte őket ezekre a platformokra.

Mondanunk sem kell, nem tartott sokáig, amíg emberek tömegeinek tűnt fel a nem mindennapi asszony. Egy nem várt fordulattal nem a felnőtt korosztály által is kedvelt Instagramon lett igazi sztár: ott 5539-en követik, míg az ifjúsági online paradicsomban, vagyis a TikTokon már majdnem 118 ezer követője van és több mint 2 millió lájkot gyűjtött össze, így ezzel talán ki is jelenthetjük, hogy ő lett a plakátarca annak, hogy nem kell félni az időskortól, elvégre akkor is lehet teljes, sőt igen csak fitt életet élni.

Az asszony örül a nagy népszerűségnek, nem titkolt célja, hogy minél több emberrel megsimertesse a sport örömét, illetve bebizonyítsa, az aranykort nem véletlenül nevezik aranynak: „Ha csak egy picit tudok változtatni azon a sztereotípián, hogy az öregemberek unalmasak és passzívak, már nagyon boldog leszek. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi pozitív kommentet kapok és hogy ennyien követnek majd” – mondta. Az pedig külön öröm számára, hogy a két közösségi média platformnak köszönhetően kicsit jobban képbe került azzal, hogy miket csinálnak manapság a fiatalok.

Jótanácsok mindenkinek

És hogy milyen tanácsa van azok számára, akik gyorsan megunnak egy-egy sportot? A szent grált sajnos ő sem tudja felkínálni, ellenben azt mondja, hogy a titok a variálásban rejlik. „Állandóan keverem a dolgokat edzés közben: mindig más intenzitással, más időtartammal végzek bizonyos gyakorlatokat. Fontos, hogy az ember változtasson az edzési rutinján, hiszen csak akkor fejlődik az ereje, így nem lesz időpazarlás az edzésre fordított idő.” Persze egyéb tanácsokkal is tud szolgálni, például azzal, hogy senki ne várjon olyan sokáig a rendszeres edzéssel, mint ahogyan ő tette. Viszont, ami a legfontosabb: legyünk jók magunkhoz, kezdjük kicsiben, együnk jókat, és semmiképpen se legyünk a kalóriaszámlálás megszállottjai. „Meg kell találni, melyik edzés illik hozzánk legjobban. Találjunk olyan mozgásformát, amit élvezünk, és azok, akik nem olyan fegyelmezettek, mint én, feltétlenül találjanak maguknak egy edzőpartnert, hiszen nehezebb lemondani egy edzést, ha valaki számít ránk” – mondta.

Ezek után is úgy érzed, túl fáradt vagy felállni a kanapéról és edzeni egyet? Kezdd mondjuk azzal, hogy kitalálod, milyen edzésforma illik hozzád leginkább! Aztán pedig nincs kifogás, jöhet a rendszeres sport!