A kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas színésznőnek ez az első terhessége.

A 48 éves sztár a Good Morning America című műsorban jelentette be, hogy férjével, Philip Schneiderrel ikreket várnak. „Ez olyan dolog, amire már régóta vágytam, a következő projektem pedig az lesz, hogy anya leszek. És nem csak egy gyereké, hanem kettőé is! Nem tudom elhinni!” – örvendezett. 

Swank jelenleg az Alaska Daily című drámasorozatban játszik főszerepet, amely nem mellesleg épp ma debütál az amerikai ABC csatornán. A nő elmondása szerint nemcsak a munkatársai, hanem még ő maga sem tudott róla, hogy terhes – egészen mostanáig. Azt is elárulta, hogy családjukban az ő és a férje ágán is gyakori az ikerterhesség, és hogy nagyon izgatott emiatt. „Ez egy áldás! Egy csoda! Hihetetlen!” – áradozott. 

Sokak ámuldoznak a pár bátorságán, nem olyan gyakran hallunk ugyanis olyat, hogy valaki az ötvenhez közel szülje első gyermekét – mi több, ikreket. A legtöbb szakértő szerint nem létezik olyan, hogy „tökéletes időpont”, ha  gyermekvállalásról van szó, de mindenképpen vannak előnyei és hátrányai a különböző életszakaszoknak – erről itt írtunk bővebben. A negyvenes éveik végén járó, állapotos nőknél szükséges a szív- és érrendszeri egészség rendszeres ellenőrzése, és a cukorbetegség, valamint a vesebetegség kiszűrése és kezelése. A negyven fölötti terhes nők többsége aggodalmát fejezi ki a baba és saját egészségével kapcsolatban – érthető okokból, hiszen mindkettejükre nagyobb rizikó leselkedhet. A 45 év feletti nőknél a terhességek majdnem fele vetéléssel végződik, a 40 év feletti nők esetében a halva születés kockázata megduplázódik a huszonévesekhez képest, ezért a legtöbb orvos sokkal több tesztet és ultrahangot végez rajtuk a terhesség utolsó heteiben. A kromoszomális rendellenességek esélye is élesen nő.

Sokan vádolták felelőtlenséggel anno Gryllus Dorkát is, aki 2020-ban, 47 évesen lett várandós második gyermekével. Akkor Ónody-Molnár Dóra kérdezte a kismamát arról, hogyan kezelik férjével, Simon Kornéllal a terhességet és az amiatt őket érő, piszkálódó megjegyzéseket. „Az emberek többsége nagyon kedves volt. Volt egy-két negatív hozzászólás, de őket a többiek leszólták. Rengeteg jókívánságot kaptunk, tehát a fogadtatás abszolút pozitív élményt volt. Többen írtak, hogy »jaj, engem is 47 évesen szült az anyukám«. Az az érdekes, hogy sokan azt hiszik, hogy 40 felett nagyon ritka gyereket várni, de valójában közel öt százalék ennek az aránya. Azért az valami! Értem, hogy nem gyakori, de mégiscsak van ilyen” – mondta akkor Gryllus Dorka, aki azóta két kisfiú, Soma és Áron édesanyja. 

Nem rizikómentes tehát negyven fölött gyermeket vállalni – főleg nem az elsőt, ráadásul ikreket. Bármilyen életkorban, orvosi értelemben kóros állapotnak számít egy ikerterhesség, ikrek esetén ugyanis megnő az esélye a koraszülésnek, a terhességi cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, az iker-iker transzfúziós szindrómának, a terhességi toxémiának, és sokkal nagyobb eséllyel szükséges végül császármetszést végezni. 

Szerencsére persze akadnak olyan sikertörténetek, amelyek zökkenőmentes negyven feletti terhességekről szólnak, és ki más is részesülhetne nagyobb figyelemben és alaposabb orvosi ellátásban, mint egy A-listás hollywoodi filmsztár…

Kiemelt kép: Hilary Swank 2022. október 5-én, New Yorkban – Fotó: Gotham/GC Images/Getty Images