A dán királynő meglepő nyilatkozatot tett unokáival kapcsolatban

Lehet, hogy megbánta korábbi döntését?

A múlt héten mi is írtunk róla, hogy II. Margit dán királynő megfosztotta unokáit hercegi címüktől, ennek értelmében pedig Joakim hercegnek, a királynő kisebbik fiának gyermekei hercegek és hercegnők helyett szimplán grófok és grófnők lesznek, és az „Őfelsége” megszólítás sem jár nekik a továbbiakban. 

„Döntésével Őfelsége, a királynő keretet kíván teremteni ahhoz, hogy a négy unokája sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy őket korlátoznák azok a megfontolások és kötelezettségek, amelyeket a Dán Királyi Házhoz mint intézményhez való hivatalos tartozás jelent” – olvasható a palota hivatalos indoklásában, majd a királynő azon melegében, személyesen is megszólalt az ügyben. „Ez egy olyan döntés, amelyet már régóta fontolgattam, és úgy gondolom, hogy jót fog tenni a jövőjük szempontjából. Ez az oka” – mondta az újságíróknak, majd arra a kérdésre, miszerint mindez a gyerekek kérésére történt-e, az uralkodó röviden annyit válaszolt: „Igen, természetesen”.

Később azonban úgy tűnt, mintha ez mégsem teljesen fedte volna az igazságot. Alexandra, Frederiksborg grófnője, a címfosztott unokák édesanyja ugyanis kicsit másképp reagált a hírre, mint ahogyan arra az uralkodó nyilatkozata után számíthattunk.

„Egyikőnk sem érti ezt a döntést. Teljesen lesokkolt, szomorúak vagyunk. Úgy jött, mint derült égből a villámcsapás. A gyerekek kirekesztve érzik magukat. Nem értik, miért veszik el tőlük az identitásukat”

– fogalmazott Alexandra a Se og Hør nevű dán lapnak, Joakim herceg pedig az Ekstra Bladet nevű kiadványnak beszélt arról, hogy a gyerekeihez hasonlóan ő sem érti, miért történik mindez velük, majd hozzátette: „Sosem jó azt látni, hogy a gyerekeiddel így bánnak”.

Az ügy egyik közvetlen érintettje, Alexandra grófnő és Joakim herceg legidősebb fia, a 23 éves Miklós a szülei nyilatkozataira rímelve értékelte az életében bekövetkezett változást. „Ahogyan a szüleim is elmondták, sokkolt bennünket a döntés, és az, hogy valójában milyen gyorsan is történt mindez. Egyáltalán nem értem, hogy miért kellett ennek így történnie” – mondta az Ekstra Bladetnek. Akkor úgy fogalmazott, hogy csak „valamivel több mint egy hete” értesült a változásról, de most, hogy nyilvánosan is bejelentették, még inkább feldúltnak érzi magát. 

A család már csak amiatt is értetlenül áll a döntés előtt, hogy a gyerekek a címeiket egyébként is, automatikusan elveszítették volna, amint megházasodnak – az pedig nem egyértelmű számukra, hogy pontosan miért volt szükség az „előrehozott” címfosztásra. 

Tovább árnyalja a helyzetet az is, hogy Joakim herceg szombaton egy interjúban elmondta, hogy a bejelentés óta sem az édesanyja, sem a testvére, sem pedig a sógornője nem próbált meg kapcsolatba lépni vele; felesége pedig úgy fogalmazott, hogy a családi dinamika jelenleg igencsak „komplikált”.

Joakim herceg családjának nyilvános felháborodása azonban, úgy tűnik, mostanra elérte a célját, a királynő ugyanis hétfőn újabb nyilatkozatot adott ki: 

„Az elmúlt napokban heves reakciókat váltott ki a Joakim herceg négy gyermekének jövőbeli címhasználatára vonatkozó döntésem. Ez természetesen engem is érint. A döntésem régóta érlelődött bennem. A trónon eltöltött ötvenéves tapasztalatom miatt természetes, hogy egyszerre tekintek a múltba és a jövőbe. Királynőként kötelességem és vágyam biztosítani, hogy a monarchia mindig a kornak megfelelően fejlődjön. Néha ez azt jelenti, hogy nehéz döntéseket kell meghoznom, és mindig nehéz is lesz megtalálni az ezekre megfelelő pillanatokat. (A címfosztásról szóló) döntésemet királynőként, anyaként és nagymamaként hoztam meg, de anyaként és nagymamaként alábecsültem, hogy mennyire rázhatja majd meg a kisebbik fiamat és családját. Ez nagy hatással van rám, és sajnálom” – fogalmazott,

ugyanakkor leszögezte, hogy a döntésen változtatni nem kíván. 

A királynő ezután kifejtette, hogy a királyi cím viselése számos olyan kötelezettséggel és feladattal jár együtt, amelyeknek súlya a jövőben a királyi család egyre kevesebb tagjának vállát nyomja majd, a hivatalos uralkodói család létszámának csökkentése által pedig a monarchia jövőjét kívánja biztosítani.
Nyilatkozatát azzal zárta, hogy kimondta: gyermekei, menyei és unokái az ő büszkeségei, és bízik benne, hogy családként megtalálják a békéhez vezető utat ebben a helyzetben.

Kérdés, hogy ez a kedves nyilatkozat vajon elég lesz-e hozzá, hogy a családban végre teljesen lecsillapodjanak a kedélyek – vagy a következő hetekben további csontvázak hullanak majd elő a szekrényből, a botrány pedig még nagyobbra duzzad… 

Kiemelt kép: II. Margit dán királynő 2022. március 29-én Londonban – Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images