Izabellára legidősebb testvérével, (a tinilányok körében is igen népszerű) Keresztély herceggel ellentétben kevésbé figyelt fel a világ, pedig mindenképp érdemes lenne szemmel tartani a már 15 évesen is stílusos ifjú hercegnőt.

Dánia hercegnője és Monpezat grófnője 2007. április 21-én látta meg a napvilágot Rigshospitaletben, azaz a koppenhágai egyetemi kórházban, Mária dán koronahercegné és Frigyes dán koronaherceg második gyermekeként. Alig több mint egy évvel idősebb testvére, Keresztély (dánul Christian) herceg után jött világra. Izabella jelenleg apja és bátyja után a harmadik helyet foglalja el a trónöröklési sorban, így nem valószínű, hogy valaha is Dánia királynője lesz. Ha idősebb testvérének gyermekei születnek, a trónutódlási sorban ők élveznek majd elsőbbséget. Az uralkodás elmúlt 60 évének történelme során egyébként Izabella az első lánygyermek a család életében: előtte az utolsó Anna-Mária királynő, II. Margit dán királynő legfiatalabb nővére volt, aki 1946-ban született.

Családjával a jelek szerint bensőséges és szeretetteljes kapcsolatot ápol. 2007-ben lánya érkezésekor a büszke édesapa nem tudta megállni, hogy ne ossza meg boldogságát az őt körülvevő riporterekkel:

„Anya és lánya is nagyon jól vannak, tele vagyok boldogsággal és szeretettel”

– nyilatkozta Frigyes herceg a kórház előtt.

Lányával Máriának is nagyon szoros kapcsolata van, és gyakorta megengedi, hogy a 15 éves hercegnő kénye kedve szerint öltözködjön a királyné ruhatárából. Ahogyan arról a képek is árulkodnak, kifogástalan ízlését és divat iránti szeretetét volt kitől örökölnie, Izabella szinte kiköpött mása lett gyönyörű édesanyjának.

Izabella dán hercegnő keresztelője Frendensborgban. (Fotó: Niels Henrik Dam/Getty Images)

Mint minden dán királyi gyermeket, Izabella hercegnőt is megkeresztelték néhány hónapos korában – ugyanabban a ruhácskában, mint amelyben a királyi csemeték összes azelőtti tagját. Az ekkor viselt babaruha régi hagyománnyal bír a királyi család életében, múltja egészen 1870-ig nyúlik vissza, ugyanis a későbbi X. Keresztély dán király is ezt viselte saját keresztelőjén. Izabella hercegnő szertartását 2007. július 1-jén tartották a Fredensborg-palota kápolnájában, és az ezt következő évben a család először utazott Ausztráliába, édesanyja szülőhazájába. Az akkor alig több mint egyéves Izabellát a sydney-i Government House területén mutatták be az ausztrál közönségnek Keresztély herceggel együtt. Nagytestvérré 2011-ben vált, amikor Mária életet adott ikreinek, Jozefina hercegnőnek és Vince hercegnek.

Izabella első hivatalos királyi megbízatását 2015-ben, mindössze nyolcévesen vállalta, amikor megkeresztelt egy tiszteletére elnevezett kompot, amelyet ugyanebben az évben Az év dán hajója címen is kitüntettek.

Izabella dán hercegnő édesanyja, Mária dán koronahercegnő kíséretében a róla elnevezett komp megszentelésekor, a Saelvig kikötőben 2015. június 6-án a dániai Samsoban. (Fotó: Julian Parker/UK Press/Getty Images)

A hercegnő bátyjához hasonlóan szakított a dán királyi hagyományokkal, tanulmányait a hellerupi Tranegårdskolenben, egy állami iskolában kezdte, majd 2020-ban a svájci Lemania-Verbier Nemzetközi Iskolában folytatta, a koronavírus-világjárvány ideje alatt pedig sorstársaikhoz hasonlóan mindketten távoktatásban részesültek.

A bájos és ifjú hercegnőről hamarosan többet is láthatunk majd, királyi konfirmációja ugyanis április 30-án esedékes a Fredensborg kastély templomában. Bár a szertartás és az azt követő ünnepség szűk körben zajlik – akárcsak 2021-ben, bátyja konfirmálásakor – most is rengeteg családi fotóra számíthatunk az eseményről.

Kiemelt kép: Getty Images  Forrás: nowtolove.com, wikipedia.org, osk-group.dk