Áll a bál Dániában: A királynő megfosztotta unokáit hercegi címüktől

Ő maga pedig ezáltal kiesett az Év nagyszülője-díj várományosai közül... vagy mégsem?

Joakim hercegnek, a királynő kisebbik fiának gyermekei hercegek és hercegnők helyett szimplán grófok és grófnők lesznek, és az „Őfelsége” megszólítás sem jár nekik a továbbiakban – jelentette be szerdán a királyi palota

Joakimnak két nagyfia született első házasságából: a 23 éves Miklós és a 20 éves Félix; második házasságából pedig 13 éves, Henrik nevű fia és 10 éves Athéné nevű lánya – mindannyiukat érinti ez a döntés. A gyermekek az öröklési sorrendben elfoglalt (hetediktől tizedikig szóló) helyeiket megtartják, de 2023. január 1-jétől kezdve már a Monpezat grófja őexcellenciája vagy Monpezat grófnője elnevezést viselik. 

„Döntésével őfelsége, a királynő keretet kíván teremteni ahhoz, hogy a négy unokája sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy őket korlátoznák azok a megfontolások és kötelezettségek, amelyeket a Dán Királyi Házhoz, mint intézményhez való hivatalos tartozás jelent” – olvasható a palota hivatalos indoklásában, melyet a királynő azóta tett nyilatkozataival szintén megerősített. 

„Ez egy olyan döntés, amelyet már régóta fontolgattam, és úgy gondolom, hogy jót fog tenni a jövőjük szempontjából. Ez az oka” – mondta az újságíróknak, majd arra a kérdésre, miszerint mindez a gyerekek kérésére történt-e, az uralkodó röviden annyit válaszolt: „Igen, természetesen”.

Ennek némileg ellentmondott azonban az, ahogyan Alexandra, Frederiksborg grófnője (Joakim herceg első felesége, Miklós és Felix herceg édesanyja) reagált a hírre. „Egyikőnk sem érti ezt a döntést. Teljesen lesokkolt, szomorúak vagyunk. Úgy jött, mint derült égből a villámcsapás. A gyerekek kirekesztve érzik magukat. Nem értik, miért veszik el tőlük az identitásukat” – fogalmazott Alexandra a Se og Hør című dán lap szerint. 

Úgy tűnik, nagy a felfordulás a családban, a dán királyi udvar kommunikációs munkatársa szerint ugyanis a gyerekek apját, Joakim herceget még májusban értesítették a címváltoztatási tervekről, majd „a folyamatokba végig bevonták és tájékoztatták mindenről”.

A döntés nem vonatkozik a trónörökös Frederik herceg (a lenti fotón édesanyjával látható – a szerk.) négy gyermekére. Unokatestvéreikkel ellentétben a korona várományosa, a 16 éves Keresztély herceg, valamint húga, a 15 éves Izabella hercegnő (róla itt írtunk bővebben) és a 11 éves ikertestvéreik, Vincent herceg és Jozefina hercegnő továbbra is a királyi ház teljes értékű tagjai maradnak.

A palota a döntés indoklásában más uralkodói családok hasonló intézkedéseivel állította párhuzamba a címfosztást. XVI. Károly Gusztáv svéd király 2019. októberében jelentette be, hogy kisebb gyermekei révén született unokái, azaz Magdolna hercegnő és férje, Chris O’Neill, valamint Károly Fülöp herceg és felesége, Zsófia hercegné gyermekei többé nem lesznek hivatalosan a királyi ház tagjai. Ők, bár jelképesen megtarthatták hercegi vagy hercegnői címüket, a jövőbeni házastársaik és gyermekeik már nem jogosultak ezekre.

A különbség a dán és a svéd eset között egyelőre csupán annyi, hogy Magdolna svéd királyi hercegnő anno így reagált a hír kirobbanására: „A mai nap folyamán az udvar bejelentette, hogy Eleonóra, Miklós és Adrienn többé nem tartoznak a királyi házhoz. Ez egy régóta tervezett változás. Chris és én úgy gondoljuk, hogy jó, hogy a gyermekeink ezáltal nagyobb lehetőséget kapnak arra, hogy a jövőben magánemberként alakíthassák a saját életüket”.

Testvére, Károly Fülöp herceg úgy fogalmazott: „Ma a király bejelentette, hogy a gyermekeink többé nem viselik a királyi fenség titulusát. Ezt pozitívumként értékeljük, mivel Sándornak és Gábornak szabadabb döntési lehetőségei lesznek az életben” (azóta megszületett harmadik testvérük, Julian herceg is).

A svéd király után várhatóan elsőszülött lánya, Viktória hercegnő kerül majd a trónra, mögötte pedig az ő lánya, a most tízéves Esztella hercegnő áll a trónöröklési sorban. 

Kiemelt kép: II. Margit dán királynő üdvözli Joakim dán herceget és második feleségét, Mária dán hercegnét, valamint gyermekeiket, Athéné dán hercegnőt és Henrik dán herceget, továbbá a Joakim herceg korábbi házasságából született Miklós dán herceget és Félix dán herceget 2022. április 30-án, Fredensborgban – Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images