Így érte el Julia Roberts, hogy ő is akkora fizetést kapjon, mint egy férfi

Julia Robertsnek sikerült áttörni az üvegplafont, amikor 2000-ben húszmillió dollárt kért az Erin Brockovich főszerepéért. Egészen addig egyetlen női színész sem kapott hasonlóan busás fizetést, mint férfi kollégái – például Tom Cruise vagy Tom Hanks, akik Roberts mellett a kilencvenes évek legnagyobb filmsztárjai voltak.

Az amerikai History Channel szombati adásában kérdezték arról Robertset, hogy milyen tárgyalási taktikákat alkalmazott annak érdekében, hogy megkapja ezt az összeget

„Nem éreztem magam különösebben erőszakosnak, inkább csak úgy voltam vele, hogy »ugyan már«… De hát ilyen az én természetem. Nem az, hogy felháborodjak valamin, hanem hogy azt mondjam: »Legyünk őszinték! Csináljuk tisztességesen!«” – mondta a színész, majd kitért arra is, hogy természetesen nem a két szép szeméért cserébe várja el, hogy megbecsüljék a munkáját. – „Amikor dolgozom, akkor igenis keményen dolgozom. Rendelkezésre állok, időben érkezem, felkészült vagyok és jókedvű. Mindent beleadok. Szóval fizessenek is meg.”

A műsorban ezután tovább fejtegették, hogy mégis milyen akadályokba ütköznek a nők leggyakrabban az érdekérvényesítés során. A műsorvezető Gayle King szerint a nők számára nem kevésszer azt jelenti az „okos enged, szamár szenved”-hozzáállás, hogy inkább nem állnak ki magukért és csöndben maradnak – még olyan helyzetekben is, amikor a saját és akár a családjuk megélhetéséről van szó. Roberts erre válaszolva elmondta, sosem félt tőle, hogy esetleg megbüntetik, amiért ki mer állni magáért. 

„Egyszerűen nem tudom visszafogni magamat. Puritán szónok vagyok: ami a szívemen, az a számon. Próbálok megfontoltan fogalmazni, nem dobom le a láncot, de elég szókimondó vagyok. Nem is kedvel mindenki. Azt hiszem, néhányan azt mondanák, hogy kemény, szigorú vagy heves vagyok, ami azért titokban megnevettet. Örülök neki, hogy vannak, akik így gondolják. Rendben van, ha tekintélyt parancsolunk egy bizonyos helyzetben anélkül, hogy attól tartanánk, hogy emiatt nem fognak kedvelni bennünket. Szeretem, ha kedvelnek, de azt is szeretem, ha korrektek velem mások” – foglalta össze a sztár. 

A műsorban ezután könnyedebb témákat feszegettek, a műsorvezető például megkérdezte a színészt, hogy melyik a kedvenc filmje, mire Roberts szemérmesen szóba hozta, hogy a 2001-es A mexikói című romantikus vígjáték során ismerkedett meg férjével, Daniel Moderrel. Roberts nem csak a karrierjében, a magánéletében is igen sikeresnek mondható: Moderrel több mint húsz éve házasok, és három gyermekük született az évek során: 2004-ben ikrek, egy fiú és egy lány, majd 2007-ben még egy kisfiú. Roberts bevallotta, a mai napig érzi jóleső borzongás önti el, ha a férjére gondol. 

A boldog magánélete és az imádott munkája közötti egyensúlyozásról pedig szintén igen őszintén nyilatkozott a műsorban. „Anyaként bűntudatom van, amikor elmegyek otthonról dolgozni, önzőnek érzem magamat amiatt az idő miatt (amit nem velük töltök). A férjem bátorításának köszönhetően tanultam meg, hogyan szánjak úgy időt magamra, hogy ne érezzem azt, hogy ezáltal valaki mást megfosztok valamitől” – vallott korábbi nehézségeiről. 

Mi nagyon örülünk neki, hogy sikerült legyőznie a bűntudatát, és hogy hamarosan újra a mozivásznon láthatjuk őt – a George Clooney-val közös legújabb vígjátéka, a Beugró a Paradicsomba október hatodikától itthon is megtekinthető! 

Kiemelt kép: Julia Roberts a People’s Choice Awardson 2000. január 9-én – Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images