Cikk a Nők Lapja Évszakok 2022/03. lapszámából.

„Nehezebb elképzelni nála szebb és kevésbé hiú színésznőt az európai moziban. Tehetségével és rendkívüli, kifinomult szépségével a francia filmművészet arcává, a mozivászon igazi ikonjává vált” – méltatta a színésznőt Alberto Barbera, a Mostra di Venezia művészeti igazgatója abból az alkalomból, hogy a francia film nagyasszonya részesült idén a patinás fesztivál életműdíjában. Catherine Deneuve portréját Szentgyörgyi Rita rajzolja meg.

Luis Buñuel ikonikus filmje, A nap szépe 1967-ben valóságos botrányt kavart a fesztiválon, amelyben Séverine, a fiatal feleség kettős érzelmi életet él a férjétől való elhidegülés és az idegen férfiakkal való bordélyházi randevúzgatás között. Az elegáns ruháival együtt a társadalmi szokásaitól is megszabadult nagypolgári asszony szerepével alapozta meg Deneuve a jeges szőke hírnevét. A fesztivál fődíjában, az Arany Oroszlánban részesült alkotás nyitotta meg számára a kaput a legfontosabb európai rendezők és partnerek felé, mint például François Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni, Gérard Depardieu. Évtizedekkel később a Vendome tér asszonya ékszerésznőjeként a legjobb női alakítás díját nyerte Velencében, 2006-ban pedig ő elnökölte a fesztivál zsűrijét.

Fotó: Getty Images Hungary

Nem tartja magát dívának

Catherine Fabienne Dorléac egy több generációs híres és gazdag párizsi színészdinasztia leszármazottja. Énekes, manöken, dizájner, producer kitérőkkel tarkított pályafutása valójában 13 évesen kezdődött, A kollégista lányok című filmmel, még Catherine Dorléac néven. A szülők, a Comédie Française színészpárja, hamar felfedezték lányaik megmutatkozási vágyát. Françoise-t tartották a szebbnek és tehetségesebbnek, A Rochefort-i kisasszonyokban együtt is szerepeltek Catherine-nel. Sajnos egy iszonyatos tragédia árnyékolta be a család életét, amikor Françoise egy autóbalesetben életét vesztette. A gyász nyomai soha nem gyógyultak be teljesen Catherine lelkében. Akik csak felületesen ismerik, keménynek, elutasítónak tartják. A melankólia és a szomorúság végigkíséri szinte minden alakítását, amelynek a gyökere imádott nővére halálára vezethető vissza.

Nővérével (Fotó: Getty Images Hungary)

A később anyja családnevén befutott Deneuve-öt számtalan ország számtalan fesztiválján, rangos filmes eseményeken díjazták. Ritka, hogy európai színésznőként Oscar-jelölést is kapott (Indokína), és bebarangolta a mozivilágot Vietnámtól Dél-Koreán át Kanadáig, Portugáliától Gibraltárig. Több száz filmet, egy házasságot David Bailey brit fotóssal, néhány bombasztikus szerelmet – köztük Chiara lánya apjával, Marcello Mastroiannival, Roger Vadimmal, Johnny Hallyday-jel, David Bowie-val – tudhat a háta mögött. „Nem vagyok díva – hajtogatja magáról rendületlenül –, vásárolok, moziba, múzeumokba, piacokra járok. Franciaországban nem kell attól tartani, hogy letámadnak. Különben is önjáró vagyok, meg tudom magam védeni, Európában normális életet élhetek.”

Férfi barátai vannak

A jégkirálynőtől a boldogtalan, unott szépasszonyon át az örök szépségű nőig igencsak változatos a franciák legismertebb és mindmáig legaktívabb színésznőjének a megítélése. Véleményét soha nem rejti véka alá, paparazzókkal több száz ügyben pereskedett. A filmfesztiválok európai veteránjának senki nem tilthatja meg, hogy bárhol rágyújtson, ha úgy tartja kedve. Élete legnagyobb függőségének néhány éve maga vetett véget, amikor stroke-ot kapott.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .