A 88 éves Sophia Loren szépségének titka egyszerűbb, mint gondolnánk

1934. szeptember 20-án, 88 évvel ezelőtt született az olasz film egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert sztárja, a világszerte imádott Sophia Loren. Bár tény, hogy lenyűgöző, nőies alakja és zavarbaejtően buja arcvonásai jó részben a genetikának köszönhetők, Loren nem pusztán jól sáfárkodott azzal, amit az anyatermészettől kapott: több mint hetven éve tudatosan őrzi és jó érzékkel emeli ki egyedülálló szépségét.

Rút kiskacsából imádott hattyú

Sophia Loren 88 évvel ezelőtt éppen ma, egy szerény körülmények között élő római családban, Sofia Villani Scicolone néven látta meg a napvilágot, édesanyja őt és húgát egyedül nevelte. Bár az olasz fővárosban született, fiatalkorát már Pozzuoliban, egy Nápolyhoz közel fekvő kisebb kikötővárosban töltötte. Az évszázad közepén már a világ legszebb nőjeként tartották számon, visszaemlékezései szerint kiskorában azonban a „legcsúnyább gyerek volt a földön”: a hangsúlyos arccsont, a hosszú kezek és lábak, na meg a jellegzetes orr eleinte rút kiskacsának mutatták az ekkor még hol fogpiszkálónak, hol botnak csúfolt kislányt. Loren szépsége csak később, kamasz éveiben ért be, 14-15 éves korában viszont robbanásszerűen átalakult a teste, irigylésre méltó homokóra alkatát a Kardashianok is hiábavaló igyekezettel próbálják utolérni. „Egyszerre már az utcán sétálni is öröm volt” – emlékezett vissza hirtelen testi átalakulásának fenti időszakára később. 

A kamasz Sophia nemcsak az ellenkező nem figyelmét vonta magára, de modellügynökségek és impresszáriók is felfigyeltek rá, első megnyert szépségversenye díjazásából Rómába utazott, hamarosan első olasz filmszerepeit is megkapta, innen pedig nem volt megállás egészen a világhírig. A kétszeres Oscar-díjas színész olasz pályatársnői közt egyedülállóan sokat szerepelt külföldi filmekben, szépsége pedig az életkor előrehaladtával sem halványult. Sőt. Harmincas-negyvenes-ötvenes éveiben is ragyogó, delejes szépség maradt, legutóbbi, 2020-ban kijött filmjében, az Ajar-adaptáció Előttem az életben (ezt egyébként kisebbik fia, Edoardo Ponti rendezte) még az általa megformált Rosa mama vonásain is átragyog a fiatalkori vonzerő.

Akin nem fog az idő

Lorennek nemcsak szépsége, de csábereje is időtálló: a Playboy magazin a színésznőt hatvanas éveinek végén fotósorozat-ajánlattal kereste meg. Ezt ugyan nem, de a Pirelli 2007-es naptárának fotózását örömmel elvállalta – érdemes megnézni, milyen gyönyörű képek készültek az akkor 73 éves, kortalan díváról. Loren 50 évig élt házasságban Carlo Pontival – saját bevallása szerint a férfi iránti rajongásában nem kis szerepe volt apakomplexusának, amit az őt korán elhagyó apja hiányának köszönhetett. Két fiuk született, egyikük egy magyar hegedűművészt, Mészáros Andreát vette feleségül, tőle született unokái magyar ajkúak. 

Szerény neveltetése ellenére nemcsak a szépséggel, de az eleganciával és a luxussal is rendre összefüggésbe hozták, miközben ő úgy mindig is úgy vélte, hogy vonzerő és kellem kevésbé a genetika, sokkal inkább kisugárzás kérdése.

„Semmi sem tesz egy nőt szebbé, mint az a hit, hogy szép”

– vallotta és tagadhatatlan, hogy vonzerejében óriási szerepe van kisugárzásának, önazonosságának és annak is, hogy emelt fővel viseli az idő múlását.

Bár Loren sármjának egyik fontos összetevője a magabiztosság, mindig kiemelt figyelmet fordított arra is, hogy azért külsején se lehessen „fogást találni”: energiát nem kímélve őrizte szépségét. Egy ünnepelt díva esetében ebben persze nincs semmi meglepő, abban viszont már annál inkább, hogy szépsége megőrzéséhez és kiemeléséhez legtöbbször filléres, de legalábbis mindenki számára elérhető természetes anyagokat és pofonegyszerű trükköket használt. Ezekből szemezgettünk most. 

1. Arctisztítás szappannal

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy arcunkat ne különböző (és lehetőleg sokféle) speciális, tisztításra és tonizálásra kifejlesztett termékkel ápoljuk, de arclemosók ide, micellás vizek oda, Loren soha nem vitte túlzásba az arcápolási rutint.

Világéletében a szappanra esküdött, ha arctisztításról volt szó.

Persze nem bármilyen szappanra mondott igent: az Egyesült Államokban 1925-ben megjelent Lux termékeit használta (és ezeket reklámozta már fiatal korától kezdve), éppúgy mint szintén gyönyörű pálya- és kortársa, Elizabeth Taylor. Sőt, ugyanezek a szappanok gondoskodnak ma a gyönyörű Priyanka Chopra szépségéről is. Ha mi is szeretnénk kipróbálni, mi történik, ha (mint nagyanyáink) újra szappannal kezdünk arcot mosni, arra azért figyeljünk, hogy a bőrtípusunknak leginkább megfelelőt válasszuk, nehogy Loren szépségére áhítozva végül túlságosan kiszárítsuk a bőrünket. 

2. Hidratálás olívaolajjal

Nem meglepő, hogy az ízig-vérig mediterrán Loren szépségápolási alapcikkei közt kiemelkedő helyet foglal el a jó minőségű, hidegen sajtolt és bió forrásból származó olívaolaj. Loren nemcsak azokat a termékeket keresi, amiket extra szűz olívaolajjal dúsítanak: az olajat „direktben“ is használja bőrápolásra, akár arcán, akár testén szeretné ruganyossá és élettelivé tenni a bőrt. Igaza lehet: az olívaolaj nemcsak zsiradéktartalma miatt hathat jól a bőrre, de vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, így tényleg olyan, mintha nem is a természet, hanem laborban sürgölődő tudóskezek alkották volna. Nem véletlen, hogy Lorené mellett Jennifer Lopez vagy épp Catherine Zeta Jones arcápolási rutinjában is előkelő hely jut az olajbogyóból préselt csodának. 

Egyedül a zsíros vagy érzékeny bőrűeknek kell vigyázniuk az olívaolajos ápolással, nekik érdemes bőrgyógyászuk, vagy kozmetikusok véleményét kikérni, mielőtt az arcszérumot tiszta olívaolajra cserélik. 

3. Mentalevél a szem alatti karikákra

Talán a szegényes gyerekkor miatt, talán más okból, nem tudni: Sophia Loren mindenesetre kifejezetten szeret egyszerű, olcsó alapanyagokat használni a méregdrága kenceficék helyett vagy mellett.

Szem alatti karikáit (melyek bőrtónusa miatt már fiatal korától kezdve zavarták) például aprított mentalevéllel kezelte nagyon hatékonyan.

A levelek hatásosságát egyébként már az orvostudomány is igazolja: hűsítő, gyulladáscsökkentő és pórusösszehúzó hatásánál fogva a mentának ma is szerepe lehet a szépségápolási rutinunkban, de ebben az esetben is érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt használni kezdenénk. Loren képeit fiatal korától elemezve úgy tűnik, soha nem volt kifejezetten problémás a bőre, így azok az anyagok, amiket ő használt arcápoló szerként, nem biztos, hogy ugyanolyan pozitív hatást gyakorolnak egy aknés vagy más szempontból problémás bőr esetében. 

Az 1954-es Attila című filmben. (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

4, Tiszta étkezés

Sophia Loren egyik legerőteljesebb szexepilje mértani tökéletességű homokóra alkata volt és a genetika ezen ajándékát a színésznő egész életében fegyelemmel őrizte is. Nem szigorú diétára vagy önsanyargatásra kell viszont gondolni: ma intuitív étkezésnek mondjuk azt, ahogy a színésznő évtizedek óta eszik. Keresi a finom ízeket, figyel a teste jelzéseire, és mértékkel bár, de mindig megeszi, amit megkíván. Étrendje alapját a mediterrán diéta jelenti hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, tengeri herkentyűkkel, olajbogyóval, teljes értékű élelmiszerekkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel, és olívaolajjal. Loren nemcsak enni, de főzni is szeret, több szakácskönyvet megjelentetett, és az ételkészítés is segítette abban, hogy míg diétás irányzatok jöttek-mentek az elmúlt hat-hét évtizedben, ő meg tudta őrizni egészséges viszonyát az étellel. Ebbe az egészséges viszonyba nemcsak egy reggeli édes péksütemény, vagy olaszosan sok tészta fér bele, de az is, hogy ha úgy érzi, felszaladt 1-2 kiló, közbelép és pár napig csak 1000 kalóriát eszik, sosem dobja hosszú időre a lovak közé a gyeplőt.

Loren emellett abbahagyta a dohányzást, és már alkoholt is csak mértékkel fogyaszt, mert mindkettőt a fiatalság legnagyobb ellenségének tartja. Egyik régi híres mondása, amelyből egyértelműen átjött életigenlése, így szól:

„Inkább eszem tésztát és iszom bort, minthogy XS-es legyen a méretem”.

50 évesen is ragyogón festett – Mario Cuomo és Sophia Loren 1984 októberében. (Footó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

5. Igéző szemöldök 

Loren nemcsak a szépségápolásban, de a sminkelés terén is különutas megoldásokat alkalmazott. Védjegyévé vált karakteresen dús szemöldökét például egészen szokatlan módon formázta az ötvenes-hatvanas években. Előbb teljesen leborotválta, majd tűhegyes szemceruzával szálról-szálra rajzolva alakította ki az ikonikus formát. Az tehát, ami a vásznon igézően természetes és dús, már-már érintetlen szemöldöknek tűnt volt, valójában Loren rafinériájának eredménye volt, amivel egyszerre lehetett dús, mégis tökéletesen formált a szemöldöke egy olyan korban, amikor még sem sminktetoválás, sem számítógépes szemöldöktervezés nem volt. 

6. Rúzs minden színben

Bár a legtöbb filmdíva jellemzően egy-két nagyon bevált árnyalathoz ragaszkodik, ha rúzsról volt szó, Loren előszeretettel váltogatta a különböző színeket, így nem az árnyalatot, hanem ajkának gyönyörű formáját jegyezte meg a közönség. Megtehette persze, hogy bátran kísérletezzen, mert szép metszésű, telt ajkain gyakorlatilag bármilyen  szín jól mutatott. Ezt kihasználva Loren mindent kipróbált: a vásznon volt vörös, nude, rózsaszín, szilvaszín vagy korall rúzsban, nem ritkán pedig egyszerű, áttetsző szájfényt viselt. Mindenhogy lehengerlő volt.

7. Nincs olyan, hogy túl nagy szem

Loren természetesen is nagy, igéző szemeit erőteljes tusvonallal is kiemelte akkor is, ha kritikusai szerint azok természetesen is túl hangsúlyosak voltak: a külső szemzug felé húzott határozott, és a szemzugon jó fél centire túlnyúló vonalat szemhéja közepe felé visszahúzva még egyszer megvastagította, ezzel egészen drámai hatást kölcsönözve a tekintetének.

8. Életmód

Loren szépsége nemcsak genetikai adottságainak, sminktudásának, vagy a mediterrán diétának volt köszönhető: életszemlélete is nagyban segítette őt abban, hogy mindig ragyogjon. Kiegyensúlyozottságának egyik titka saját bevallása szerint hosszú és nyugodt házassága volt: 50 évig élt a nála 24 évvel idősebb producerrel, Carlo Pontival, életét tehát nem kísérték hangos szerelmi botrányok, és kapcsolatuknak csak a férfi halála vetett véget. Loren egyébként is igyekezett – amennyire lehetséges – kerülni a stresszt, kereste a pozitív életszemléletű emberek társaságát, és a lehető legtöbb időt töltötte (és tölti ma is) szerettei körében. Életfilozófiájának kulcsa a pozitív gondolkodásmód. „Mindig korán kelek, és kiugrom az ágyból – pedig néha nem is akarok, mert az ember mindig talál alibit arra, hogy ne mozogjon –, aztán sétálok egy órát. És ahogy sétálok a parkban, mindig arra gondolok, hogy talán a sarkon túl valami igazán szép dolgot találok majd. Mindig pozitívan gondolkodom” – fogalmazott, amikor hosszú és egészséges élete és szépsége titkáról kérdezték. 

Isten éltesse sokáig!

Persze nincs kétségünk afelől, hogy Sophia Loren páratlan szépsége mögött nemcsak a jó genetika vagy az olívaolaj áll. Színésznőként – megfelelve a rá nehezedő óriási elvárásoknak –  bizonyára ő is mindent megtett annak érdekében, hogy szépségét hosszú időre konzerválja, akkor is, ha ehhez esetleg a házikencéknél radikálisabb eszközökre is szükség volt. De bármilyen, a mentalevélnél direktebb hatóanyagot vagy akár beavatkozást vett is igénybe, biztos, hogy nagyon jó arányérzékkel tette, mert arca megőrizte eredeti karakterét, kifejező erejét, és Sophia Loren ma sem árnyéka, hanem csodaszépen idősödő kiadása fiatalkori önmagának, az egykori szépség ma is elevenen él benne.

Ahogyan a Nők és szépség című könyvében fogalmaz: „A szépség a bájról, a képzelőerőről, a bölcsességről és a tehetségről is szól. A szépség egy csomag, ami minden nőben benne van. Csak tudni kell, hogyan fedezd fel és mutasd meg a világnak”. Nos Sophia Loren kétség kívül tudja, hogyan kell. 

Isten éltesse sokáig egészségben és szépségben a ma 88 éves dívát!

Kiemelt kép: Sophia Loren 2021. szeptember 25-én egy Los Angeles-i gálán – David Livingston/Getty Images for Fashion Media