Bézs zászló: jelek, amelyek arra utalnak, hogy dögunalmas a randipartnerünk

A bézs nagy kedvencünk ősszel, de a randiszótárban nem túl pozitív a csengése.

Ismét egy újabb kifejezéssel bővült a randizók szótára, hála egy TikTok-felhasználó virálissá vált videójának. Caitlin MacPahail, vagy ahogy a közösségi oldalon nevezi magát, Caito épp egy hónappal ezelőtt osztotta meg nézeteit arról, hogy mire kellene odafigyelniük azoknak, akik randiapplikációkon keresztül próbálnak párt találni maguknak – a fiatal lány kíméletlenül őszinte véleményét pedig azóta több mint félmillióan látták. Caito monológja valahogy így hangzik:

Az internet tele van azokkal a párkapcsolati tanácsokkal, hogy milyen intő jelektől kell óvakodni a randiappokon. Én viszont most olyan dolgokra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek még gyakrabban előfordulnak: olyanokra, amelyek azt jelzik előre, hogy a randipartnered vélhetően dögunalmas.

  • Határozott véleménye van a korianderről, az ananász pizzán való létjogosultságáról, netán arról, hogy a csokoládét hűtőben kell-e tárolni. (Ezek nem olyan fontos dolgok, senkit nem érdekelnek.)
  • Bármilyen utalást tesz egy-egy különösen népszerű szitkomra. (Ha például az Office című sorozatból Pamet és Jimet álompárként emlegeti, az nem vall mély értelemre.)
  • Kisállatokkal tereli a figyelmet arról, hogy nem valami nagy egyéniség. (Aki így csinál, annak inkább csak a kutyájával szeretnék találkozni.)
  • Excel-táblázatokat emleget. (Maradj is a táblázataidnál, ez nem fog sehová sem vezetni, bocsi.)
  • Azt mondja, hogy olyasvalakire van szüksége, aki „képes helyén kezelni az ugratásait”. (Nem vagy vicces, és ezzel nem rúgsz labdába, ne haragudj.)

@itscaito beige is the new red and in other news dating apps are a wasteland 🚩 #hinge #redflags #datingredflags #hingedating ♬ original sound - Caito

Az angol nyelvben red flagként, vagyis vörös zászlóként hivatkoznak az intő jelekre, ennek mintájára Caito bézs zászlónak nevezi a fenti pontokat. A különböző színű zászlók minden bizonnyal nem ismeretlenek a tapasztalt randizók számára: a vörös zászlók veszélyes vagy toxikus viselkedésre utalnak, a pink zászlók az eltérő szeretetnyelvre vagy politikai nézetekre, a fehér zászlók az egyelőre beazonosítatlan problémákra, míg a zöld zászlók a stabilitás üdvözlendő jelei. Na és akkor itt vannak már nekünk a bézs zászlók is, amelyek az unalmas, nem túl eredeti személyiségre hívják fel a figyelmet.

„Hol van az eredetiség? Hol van a fűszer?” – teszi fel a kérdést a TikTok-felhasználó, aki azóta már a TikTok-oldalán is „a bézs zászlók ügyvezető igazgatójaként” hivatkozik magára, és a nagy sikerre való tekintettel sorra gyártja a tartalmakat a témában. A nagy nézettség (a #BeigeFlags hashtag már 2,4 millió megtekintésnél jár!) érthető, hiszen senki sem szeretné olyan randipartnerre fecsérelni az idejét, akiről az első találkozáskor kiderül: semmi közös nincs bennük, és még beszédtémájuk sincs.

Illusztráció: Getty Images

Hogy kinél mi számít bézs zászlónak, egyénfüggő, de a közhelyes dolgok egyértelműen ezek közé tartoznak. Ha olyan klisék vannak az illető profilján, mint hogy „a szívemhez a gyomromon át vezet az út” vagy végzettségként „az élet iskoláját” jelölte meg, erősen gyaníthatjuk, hogy nem a legeredetibb emberrel hozott össze minket a sors, vagy inkább algoritmus, szóval ne tőle várjuk életünk legszórakoztatóbb chatelését.

A közhelypufogtatás, az unalmas profil és a béna chatválaszok hátterében persze az is állhat, hogy az illető a lehető legminimálisabb energiát fektette a profilja létrehozásába és a velünk folytatott beszélgetésbe, és ez még annál is rosszabb, mintha szimplán csak egy egyszerű lélek lenne. Ez ugyanis arra utal, hogy arra sem vette a fáradságot, hogy jó színben tűnjön fel a randiappon, illetve előttünk, és ez azt vetíti előre, hogy tőle aztán a továbbiakban sem várhatunk sokat. Ha ilyen egyértelműen lobog a bézs zászló, akkor – cuki kutyás fotó ide vagy oda –  nyugodt szívvel búcsút inthetünk az illetőnek.

Kiemelt kép: Getty Images