Már nem úgy randizunk, mint egy évvel ezelőtt: furcsa változásokat hozott a vírus.

A koronavírus jegyében lezajlott 2020-as év életünk minden területén váratlan változásokat hozott: sajnos inkább kellemetleneket, mint jókat, de mindenképpen izgalmasakat. Igaz ez a randizásra, párkeresésre is. Eddig sem volt egyszerű komoly és jól működő kapcsolatot felépíteni, megtartani, most viszont új szintre léptünk ezen az akadálypályán. A járvány érdekes új gyakorlatokat, trendeket hozott a randizási szokásokba, amelyek világszerte megfigyelhetők. Az amerikai randiapp, a Bumble marketingszakértője szerint lelassultak és megfontoltabbá váltak a párkeresők, ezt a trendet figyelte meg Damona Hoffman randicoach is, aki szerint a járványnak köszönhetően az emberek sokkal jobban meg szeretnék ismerni egymást a személyes találkozások előtt, mint korábban, és sokkal megfontoltabban mérlegelnek a randiappok használata közben is, mielőtt bárkit is jobbra vagy balra húznának. A lassúság mellett persze más, olykor furcsa trendek is születtek.

Ghosting helyett felugró ablak

Ha valaki randizgatott az elmúlt években, annak nagy valószínűség szerint nem kell elmagyarázni a ghosting fogalmát. A ghosting nyomtalanul felszívódást jelent, amikor az illető mindenféle magyarázat és érthető ok nélkül egyszer csak eltűnik. A járvány alatt ez a jelenség visszaszorult, helyette viszont megjelent egy ijesztőbb és ártalmasabb variánsa: angolul a paper clipping nevet ragasztották rá (a Windows ma már nem létező eszközére utalva). Magyarul leginkább a felugró ablak kifejezés illene hozzá: kérés nélkül megjelenik a legváratlanabb pillanatokban, de semmit nem tesz azért, hogy neked jobb legyen az életed, vagy a köztetek lévő viszony szorosabbra fűződjön.

Ez a megrögzött biztonsági játékos módszere, aki igyekszik minél több opciót talonban tartani, és gondoskodni arról, hogy ne tudd őt elfelejteni, vagy ne tudj túllépni rajta.

A vírushelyzet miatti szorongás mellett sokkal gyakoribbá vált ez a fajta biztonsági játék, ami hosszú távon egyik félnek sem jó.

Akár egy CEO

A bizonytalankodók mellett látványosan megnőtt a nagyon határozottak száma is. Az egyedül töltött idő számos szinglinek lehetőséget adott életének, prioritásainak átgondolására, és azok, akik éltek ezzel a lehetőséggel, ma már sokkal biztosabban tudják, mire vágynak, és nem pazarolják az időt olyasmire – vagy olyasvalakire –, amiben – akiben – nem látják egyből a potenciált. A Bumble felmérései szerint ma már 43%-ra nőtt azoknak a száma, akik szavakba tudják önteni, mit várnak egy párkapcsolattól, és nem félnek ezt megtenni. Ennek következtében az ismerkedések egyre jobban hasonlítanak egy állásinterjúhoz, mint a romantikus randikhoz.

Lassú randik a virtuális térben

Az első randik áthelyeződtek a virtuális térbe, Zoomon, FaceTime-on, Messengeren, WhatsAppon találkoznak először a párkapcsolatra vágyók, és még ezeket az online találkozásokat is sokkal hosszabb csetes ismerkedési időszak előzi meg, mint korábban. A Google szerint 2020-ban jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a Mit csináljunk egy virtuális randin? kifejezésre kerestek rá. Nem csak randikat tartottak a Zoomon: ha már kifogytak a beszédtémákból, Netflix-partikat, közös sorozatmaratonokat bonyolítottak le a közös kanapézás helyett az online térben. Az első személyes találkozásra általában több sikeres online randi után került csak sor, kültéren, a social distancing (közösségi távolságtartás) szabályainak megfelelően.

Újra szingli

A Bumble szerint négyből egy új felhasználójuk újdonsült szingli, azaz olyan társkereső, akinek hosszú távú kapcsolata a covid alatt ment tönkre, és aki bizonytalanul mozog a megváltozott randizási szokások és trendek talaján. A friss szinglik többsége elszokott már a randizástól, teljesen ismeretlenek számukra a különböző appok, úgy alapvetően egy teljesen más érában szocializálódtak, már ami a párkapcsolatokat illeti. Nekik különösen nehéz lesz kiigazodni a virtuális randik világában, de talán az általános lelassulás miatt gyorsabban beletanulhatnak.

(Kiemelt kép: Getty Images)