Lénia, gumigutti, mennyiségtan: tanévnyitó kvíz a múlt századi iskolai életről

Egy szempillantásnak tűnt, de elment a két és fél hónapos iskolai szünet, országszerte sok százezren kezdték ma meg-, vagy épp újra a tanulást, immár a 2022/2023-as tanévben.

Az iskolai évek a legtöbbünk számára kifejezetten szép életszakaszt jelentenek, szoros barátságok, később szerelmek szövődnek és nem utolsó sorban kinyílik az értelem. Ilyen lényegi kérdésekben az iskolában sincs új a nap alatt, az viszont, hogy milyen taneszközöket használunk, vagy éppen hogy nevezünk egy-egy tantárgyat, dinamikusan változik. 

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című műve hiába látott napvilágot több mint száz évvel ezelőtt, ma is tűpontos leírást ad kamaszlélekről, tanár-diák dinamikáról és arról, hogyan ugrik azonnal 180-ra az ember pulzusa, amikor a tanerő a naplóban vélhetően épp az ő nevénél jár. Az 1938-ban épp a mai napon eltemetett zseniális író műve azonban nemcsak a mindenkori tinik működésével kapcsolatban igazít el, de megőrzött egy sor, mára már csaknem elfeledett, iskolával kapcsolatos kifejezést is. Kvízünkhöz a Tanár úr kérem szórakoztató karcolataiból válogattunk majd elfeledett szavakat. 

Te tudod, mi a szépia, ki a pedellus és milyen a szemétláda, ha politúros? 

Kiemelt kép: Fortepan/Fortepan

Lénia, gumigutti, mennyiségtan: tanévnyitó kvíz a régi idők iskolai életéről

A diákévek a múlt század első felében is barátságról, szerelemről és csínyekről szóltak, az iskolai környezet viszont jócskán átalakult az elmúlt száz évben. Utazzunk vissza az időben Karinthy Frigyes zseniális novellafüzérének segítségével és mérjük fel tudásunkat. Becsengettek!