Demi Lovato új dalának kapcsán fiatalok tömegei kezdtek arról posztolni a közösségi médiában, hogy tiniként szexuális „ragadozók” prédáivá lettek. A most harmincéves Lovato ugyanis új zenéjében arról énekel, hogy milyen szemmel tekint vissza életének arra az időszakára, amikor tizenhét éves korában egy huszonkilenc éves színésszel, Wilmer Valderramával járt együtt. Tiniálom volt – de vajon melyikük álma?

Az énekes 29 című dala a TikTokon himnuszként terjed olyan fiatalok körében, akiket szintén környékeztek meg felnőttek akkor, amikor ők még kiskorúak voltak csupán. (Tehát nem két cselekvőképes felnőtt ember szerelmi kapcsolatáról van szó, hanem valami olyasmiről, ami a legalitás és az illegalitás határán lévő szürke zónába esik.)

A dalban Demi Lovato arról énekel, hogy amikor végre ő is huszonkilenc éves lett, arról az jutott eszébe, hogy volt partnere is épp ennyi volt, amikor megkörnyékezte őt tizenhét éves korában. Lovato nem mondja ki, de a dal egyértelműen az NCIS színészéhez, Wilmer Valderramához szól, akivel hivatalosan 2010 és 2016 között járt együtt – azaz Lovato 18 és 24, valamint Valderrama 30 és 36 éves kora között.

A dal kihangsúlyozza, hogy a párkapcsolat idején Lovato annyira fiatal volt, hogy legálisan még alkoholt sem fogyaszthatott (volna), és hogy mindössze öt évvel azelőtt jött meg az első vérzése. A továbbiakban a kapcsolatot „diák és tanár” párhuzammal illeti, megemlíti, hogy erősítette az apakomplexusát, valamint felteszi annak a kérdését, hogy bár az egész kapcsolat egy amolyan tinikori álommal ért fel számára – valójában ez az ő fantáziájának része volt, vagy sokkal inkább a felnőtt partneréé? 

A zeneszámot élő koncertek alkalmával Lovato azzal a sorral kiegészítve énekli, hogy most, 29 évesen neki meg sem fordulna a fejében egy tizenhétévessel járni. 

@demisculture 29 - Demi Lovato out august 17 and new album "HOLY FVCK" out august 19! #demilovato #ddlovato #fyp #foryou #viral #demi #wildervalderra #29 #lindsaylohan #music #live #vocalist #demi #ddl #foryoupage ♬ 29 - Demi Lovato

De a legmeglepőbb még hátra van: az énekes felveti, hogy volt partnere csak úgy vadássza a fiatal lányokat. 

Ha pedig megnézzük Valderrama párkapcsolatainak történetét, valóban sokkoló kép tárul elénk. A színész húszéves korában az akkor mindössze tizenötéves Mandy Moore-ral járt, majd huszonnégy évesen az akkor tizenhétéves Lindsay Lohannel, majd következett a szintén tizenhétéves Demi Lovatóval való kapcsolata – huszonkilenc éves korában. (Valderrama egyébként jelenleg negyvenkét éves, csak tízzel több menyasszonyánál, lánya édesanyjánál, Amanda Pachecónál.)

A dal megjelenése óta fiatalok százai osztják meg hasonló történeteiket a TikTokon. A videókban egyesek a grooming kifejezésével élnek, amelynek szó szerinti jelentése ápolás, de használják arra a manipulatív viselkedésre is, amelyet a bántalmazó arra használ, hogy közel férkőzzön a potenciális áldozatához, kényszerítse, hogy beleegyezzen a bántalmazásba, és ezáltal csökkentse a lebukás kockázatát.

A grooming leggyakrabban felnőtt bántalmazó és gyermek vagy kiskorú áldozat között fordul elő. Jó példája ennek egy tanár-diák „kapcsolat”.

Más videók olyan kapcsolatokról szólnak, amelyek ugyan nem felelnek meg a grooming definíciójának, de etikai szempontból mindenképpen megkérdőjelezhetőek – például a felek között fennálló hatalmi egyensúly hiánya miatt. A tiktokkerek között volt olyan, aki úgy fogalmazott, legszívesebben visszamenne az időben, és elmagyarázná tinikori önmagának, hogy „Nem, nem vagy érzelmileg érettebb a társaidnál. Nem vagy más, nem vagy különleges. Oka van annak, hogy egy felnőtt férfi egy gyereket környékez meg: az, hogy nem tud egyetlen vele egykorú nőt sem megszerezni. Nem pedig az, hogy te különleges és csodálatos vagy. Egyszerűen csak ő egy ragadozó”.

Demi Lovato és Wilmer Valderrama a 2015-ös iHeartRadio Music Festivalon szeptember 18-án, Las Vegasban (Fotó: John Shearer/Getty Images for iHeartMedia)

Dr. Jessi Gold, MS, a Washington Egyetem pszichiátriai tanszékének docense a Teen Vogue-nak úgy fogalmazott, hogy

azért is fontos, hogy az áldozatok megosszák egymással történeteiket, mert a múltbeli traumákról való beszélgetés katartikus, felszabadító élmény lehet a traumát elszenvedetteknek.

„A beszélgetések segítenek az áldozatoknak, hogy tudják, hogyan dolgozhatják fel, ha hasonló dolgok történnek velük” – vélekedik Gold. Azt is elmondta, hogy míg egyes kapcsolatok egyértelműen illegálisnak számítanak, mások egy szürke zónába esnek – például ha valaki már elmúlt nagykorú, de még mindig tinédzser, és egy nála lényegesen idősebb személlyel jár együtt. Ezek a kapcsolatok Gold szerint a beleegyezés megkérdőjelezhetősége és a hatalmi viszonyok eltolódása miatt lehetnek károsak. „A veszély az, hogy ha fiatalabb vagy, és valaki idősebbel randizol, hajlamos vagy felnézni rá. Tudatosítani kell a hatalmi dinamika és a beleegyezés problémásságát” – fogalmazott. 

Grace Huntley terapeuta korábban a Glamournak adott interjút a hatalmi egyensúlytalanság témájában. „Ez akkor fordulhat elő, ha az egyik személy a pozíciója, anyagi helyzete vagy státusza miatt indokolatlanul nagy hatalommal rendelkezik a másik személy fölött, és azt irányítani és befolyásolni képes. Ha valaki következetesen a beleegyezési korhatárra eső személyeknek udvarol, és ha a partnerekben az életkoron kívül kevés közös van, akkor érdemes lehet éberebbnek lenni” – foglalta össze. 

Az évek óta súlyos függőséggel küzdő, több túladagolást is megélt, a Disney gyereksztárjaként világhírűvé vált Demi Lovato 2017-ben Simply Complicated címmel dokumentumfilm-sorozatot tett közzé az interneten, amelyben a nézők részletes betekintést nyerhettek a Valderramával való kapcsolata alakulásába, és az énekest teljesen összetörő szakításuk jelentősebb állomásaiba. 

Kiemelt kép:  Demi Lovato 2022. július 14-én Los Angelesben – Fotó: RB/Bauer-Griffin/GC Images