Meghan Markle és Diana kedvenc darabja tökéletes választás nyárra

Végre egy univerzális ruhadarab, ami csinos és kényelmes is!

Évek óta tart már a szűk rövidnadrágok (vagyis biciklisnadrág) diadalmenete a nyári hónapokban, de lássuk be, azért nem ez a legelegánsabb választás, ha munkába vagy valamilyen eseményre kell mennünk. De hogyan őrizhetjük meg a komfortunkat úgy, hogy közben csinosak is vagyunk, és meg sem sülünk a melegben? Ehhez elég csak megnézni a brit királyi család nőtagjait, akik előszeretettel nyúlnak ilyen esetekben egy jól szabott, laza rövidnadrághoz, ami szinte minden alkalomra megállja a helyét.

Meghan Markle – aki férjével, Harry herceggel már egy ideje ismét az Egyesült Államokban él fiukkal, Archie-val és az éppen egyéves lányukkal, Lilibet Dianával – előszeretettel visel elegáns, övvel övezett bermuda rövidnadrágot, amely fazont maga Diana is számos alkalommal hordott. Katalin (aki elvileg nincsen jóban Meghannel, de ettől függetlenül szereti a shortokat) pedig a történelmi tengerészvárosban, Plymouth-ban viselte legutóbb ezt a darabot, amikor részt vett a Nagy-Britanniai Vitorlás Nagydíjon. Ő csak 2019-ben viselt először rövidnadrágot nyilvánosan a királyi család tagjaként, amikor szintén egy jótékonysági vitorlásversenyre készült. Bár ritkán fordul elő, hogy a királyi család többi nőtagja rövidnadrágot viseljen a megbízatások alkalmával – Erzsébet királynő még soha nem viselt ilyet nyilvánosan, és uralkodása során csupán néhányszor látták nadrágban –, nincsenek szabályok ellene.

A de rigueur rövidnadrágoknál hosszabbra és bővebbre szabott bermudák bármelyik nyári öltözékbe eleganciát csempésznek, egy sima pólóval vagány hatásúvá válnak, blúzzal viselve pedig kacérságot visznek a megjelenésünkbe, ellentétben mondjuk egy szigorú ceruzaszoknyával. Arról nem is beszélve, hogy ez a fazon ápol és eltakar, szinte mindenkinek jól áll (csak figyeljünk a hosszra és a bőségre), nem mellesleg nem kell attól sem tartanunk, hogy amikor a combjaink összeérnek, akkor fájdalmasan kidörzsölődnek séta közben, hiszen az anyag megvéd. 

Régebben csak gyerekek viselték

Korábban, az 1900-as évek elején a rövidnadrágot csak fiatalkorú fiúk hordták és ahogy idősebbek lettek (tinédzserek), úgy el is hagyták ezt a ruhadarabot. A felnőtt férfiak ezért nem is viselték, hiszen nem szerették volna, ha a pubertás gyerekekhez hasonlították volna őket. Az 1890-es években az amerikai iskolák tablóin kizárólag ezt viselték a diákok, amelyet idővel a knickerbocker (régi stílusú rövidgatya) váltott fel. Ez a nadrág térd alá ért és leggyakrabban télen viselték.

Meghan és Katalin is szeretik tengerészcsíkos stílusban viselni ezt a darabot (Fotó: getty Images/Canca)

Az első világháború után már egyre népszerűbb lett ez a nadrág mind a felnőtt férfiak, mind a nők körében is. Viszont az már nem volt mindegy, hogy mikor is hordták; kizárólag szabadidős tevékenységekhez, sportos eseményekhez lehetett viselni, ezért nagyon ügyeltek, hogy az utcára ne ebben a rövidnadrágban jelenjenek meg. A rövid változat már egyre nagyobb népszerűségre tett szert a második világháború következtében, amikor a katonákat trópusi területekre küldték bevetésre. Az általános áru- és anyaghiány miatt azonban a fronton kívül is egyre népszerűbbek lettek azok a ruhadarabok, amelyekhez kevés (kevesebb) alapanyag kellett, így a kényszerűség is formálta a trendeket. Igazán az 1950-es években kezdett el divattá válni a bermuda, de sokan még mindig nem fogadták el, hiszen a gyermekekre asszociáltak, ha meglátták valakin.

Élelmes üzleti fogás

A leginkább elfogadott eredettörténet szerint a bermuda rövidnadrág „feltalálása” a bermudai bennszülött és teaüzlet tulajdonosnak, Nathaniel Coxonnak köszönhető, aki 1914-ben alkalmazottai egyenruháinak pantallóját vágta rövidebbre, ami így nagyobb kényelmet nyújtott a melegben. A bermudai Nathanial Coxoné Bermuda egyetlen teázója, és az ő kis teázójába hamarosan beáramlottak a tengerésztisztek. Coxon számára az üzlet fellendült, de forgalmas teázója a sok gőzölgő teáskannától hamar szaunává változott.

Alkalmazottai panaszkodtak a hőségre, mivel az egyenruhájuk elegáns tengerészkék blézerből és khaki nadrágból állt. Coxon kreatív üzletember volt, és nem akart pénzt költeni az alkalmazottai új ruhatárára, ezért fogta az összes khaki nadrágot az alkalmazottaitól, és éppen a térd fölött levágta őket, hogy megalkossa a legelső bermuda rövidnadrágot. Mason Berridge ellentengernagy Coxonban teázott, és úgy gondolta, hogy az új egyenruhájuk „egy kicsit a régi Oxfordból és egy kicsit a Khyber-hágóból” áll. Úgy döntött, hogy átveszi a tiszttársai stílusát, és a „bermudanadrág” elnevezést adta az öltözéknek.

Más források szerint a bermuda rövidnadrág az 1920-as és 1930-as években kezdett népszerűvé válni mint  szabadidős és trópusi vakációs kedvelt darabja. Neve széles körben valószínűleg a New York-i The Bermuda Shop sportruházat kiskereskedése miatt terjedt el, ahol kapni lehetett.

Így viseljük, akár egy hercegnő

Megfelelő méret

Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos, hogy a megfelelő méretű darabokat viseljük. Hiúságból ne vegyünk se kisebb nadrágot, se pedig nagyot, mert csak azt érjük el, hogy kényelmetlen lesz egész nap abban lenni, vagy olyan lesz, mintha a férjünk gardróbjából csentünk volna el.

Megfelelő cipő

A legjobb választás, ha egy magas sarkú cipellőt, vagy pedig egy éksarkú szandált választunk hozzá, mert ez nyújtja a lábakat. De természetesen nem tilos a sportcipő és a lapos talpú (vagy akár egy klassz gyógypapucs, ami idén amúgyis hatalmas trend) sem, de akkor próbáljunk meg a felsőnk szabásával játszani, hogy ne legyen a termetünk összenyomva.

Figyeljünk a felsőnkre!

Az az általános szabály, hogy ha az alsónk lazább szabású, akkor ahhoz vehetünk szűkebb pólót vagy blúzt (de lehetőleg ne tapadósat), ha pedig szűk a nadrág, akkor válasszunk bővebb szabású (de nem lebernyeg) felsőt.

Ne féljünk a színektől!

Ez egy tipikusan olyan ruhadarab, ami minél színesebb, annál jobban néz ki. Ezzel könnyedén tudunk játékosságot csempészni a mindennapi megjelenésünkbe, főleg, ha nem az irodába, hanem valamilyen szabadidős programra, vagy koktélozáshoz készülünk.

Ékszerre fel!

Ugyanez érvényes a kiegészítőkre is: ez a fazon „elbírja”, hogy feltűnőbben ékszerezzük magunkat, mert ez ellensúlyozza a nadrágunk sportosságát. Egy vastagabb lánc, nagyobb fülbevaló, vagy érdekesebb táska tökéletes választás.

Öveket becsatolni!

A legegyszerűbb módja annak, hogy elegánssá tegyük a megjelenésünket, ha felteszünk egy szép övet. Ez kiemeli a derekunkat, és úgy igazán egybehozza a megjelenésünket. 

Az alábbi galériára kattintva mutatjuk a kedvenc rövidnadrágainkat:

Galéria | 8 kép

Kiemelt kép: Getty Images/Canva