Teljesen természetes, hogy szomorúsággal tölt el a tudat: vége a gondtalan, láblógatós napoknak.

Sokan túl vannak már az év egyik legjobban várt eseményén, a nyaraláson, amelyről remélhetőleg kipihenten és feltöltődve, megannyi szép emléket gyűjtve tértek haza. Ám minél idillibb volt ez a pár napos szabadság, annál valószínűbb, hogy most, amikor vissza kellene rázódni a dolgos hétköznapokba – újra jönni-menni, intézkedni, problémákat elhárítani és tengernyi feladatot letudni – szomorúnak, motiválatlannak, kedvetlennek érzik magukat. Ennek az állapotnak neve is van: nyaralás utáni depresszió (angolul post-vacation blues). A tudományosan is igazolt pszichológiai jelenség alatt persze nem komoly depressziót, hanem inkább csak letargiát, lehangoltságot kell érteni, és általában mindössze néhány napig szenvedünk tőle, de azért jobb minél gyorsabban leküzdeni – és erre van is néhány remek módszer.

Teljesen rendben van

Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsük, a nyaralás utáni melankólia érzése teljesen normális, nincs azzal semmi gond, hogy egy mesés nyaralás után nem vagyunk a topon. Gondoljunk csak bele, teljesen természetes emberi reakció, hogy szomorúsággal búcsúzunk a gondtalan, boldog, semmittevős vagy éppen kalandos napoktól.

Plusz egy nap

Ha még előtte vagyunk, időzítsük úgy a szabadságunkat, hogy a nyaralásból való hazatérés után legyen még egy napunk a visszazökkenésre. Ha például kedden érünk haza, a szerdát még vegyük ki, és legyen ez a dolgos hétköznapokra hangolódás napja: pakoljuk ki a bőröndöket, mossunk, tegyünk rendet, töltsük fel a hűtőt, készüljünk fel a hét második felére. Ez az átmeneti nap segít, hogy a mindennapi feladataink ismét rutinná váljanak.

Plusz egy óra

Ha lehetséges – és a munkakörünk megengedi –, a szabadság utáni első munkanapunk első óráját foglaljuk be a naptárunkban, hogy senki ne zavarjon. Ezt az időt töltsük azzal, hogy feldolgozzuk az e-mailjeinket, felvesszük a fonalat, és összeírjuk a legsürgősebb teendőinket. Ha ebben az egy órában hatékonyak tudunk lenni, nem fogjuk azt érezni, hogy minden egyszerre szakad ránk.

Fotó: Getty Images

Legyen mit várni

Apropó, naptár! Érdemes mielőbb beírni a naptárunkba olyasvalamit, amit nagyon várunk – és amire nem is kell rengeteget, mondjuk még egy évet várni. Lehet ez egy születésnap, egy évforduló, bármi, ami örömteli eseménynek ígérkezik. Ez kellő motivációt ad ahhoz, hogy nap mint nap tegyük a dolgunkat.

Előkészítés

Ha a nyaralásból való hazaérkezés másnapján máris munkába kell állnunk, akkor próbáljuk meg legalább az első reggelünket zökkenőmentesebbé tenni. Még este készítsük ki azokat a ruhákat, amelyeket másnap fel szeretnénk venni, pakoljuk be a munkánkhoz szükséges dolgokat a táskánkba, sőt akár az ebédünket is összecsomagolhatjuk. Reggel valószínűleg a szokásosnál is fáradtabban ébredünk, de így sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a készülődés, és nem éljük meg akkora nyűgnek a munkába menetelt.

Gondolatban visszatérni

Akár már a nyaralás alatt is lefixálhatunk magunknak egy-két olyan programot, amely segít enyhíteni a nyaralás utáni depressziót. Ha például Olaszországban jártunk, menjünk el egy olasz étterembe, esetleg próbálkozzunk meg mi magunk elkészíteni egy különleges tésztaételt, és falatozás közben elevenítsük fel a kedvenc pillanatainkat, nézzük vissza a fényképeinket, videóinkat. Vagy beszéljünk meg találkozót a barátnőinkkel, és tartsunk nekik élménybeszámolót: már az is garantáltan jobb kedvre fog minket deríteni, ha csak mesélhetünk a legfrissebb nyaralós élményeinkről.

Hálásnak lenni

Hálanaplót vezetni a hétköznapokban is nagyon hasznos, nyaralás utáni depresszió esetén pedig különösen ajánlott: megtanít a jó dolgokra fókuszálni. Tudatosítuk magunkban, milyen fantasztikus, hogy átélhettünk egy csodás nyaralást, megismerhettünk egy új vidéket, kipróbálhattunk új ízeket… Fogjunk hát egy tollat és egy papírt, és kezdjük el sorra venni, mi mindenért vagyunk hálásak, amelyek a legutóbbi nyaralásunk alatt értek minket.

Kiemelt kép: Getty Images