4 tipp, hogy minden beférjen a nyaralós bőröndbe

Nem a bőrönd kicsi, a pakolási technikánk nem megfelelő!

Kényelmes szettek a városnézéshez és a kiránduláshoz, elegáns darabok a vacsorákhoz és az esti sétákhoz, meg persze jó néhány fürdőruha, papucs és strandkellék a vízpartra. Ja, és megfelelő öltözék arra az esetre, ha esik az eső vagy a vártnál jobban lehűl az idő. Legszívesebb a fél lakást magunkkal vinnénk a nyaralásra, a légitársaságok szigorú szabályozásai és a bőröndünk kemény fala azonban gátat szab ennek a vágyálmunknak. Szerencsére néhány pakolási praktikával a tarsolyunkban maximálisan kihasználhatjuk a poggyászunk kapacitását, így garantáltan lesz mit felvennünk minden alkalomra.

Szedjünk össze mindent, majd szelektáljunk

Akármilyen ügyesek vagyunk, mindent (vagyis a teljes nyári gardróbunkat) képtelenség beleszuszakolni egyetlen bőröndbe. Első lépésként vegyünk elő mindent, amit szívesen magunkkal vinnénk, gyűjtsük őket az ágyra vagy a kanapéra, majd kezdjük el szűkíteni a kört. Kerüljön vissza a szekrénybe minden, amit nélkülözhetőnek ítélünk, és csupa olyan darab maradjon elöl, amik jól kombinálhatók egymással, színben és anyagban is összepasszolnak. A szelektálás során vegyük figyelembe azt is, hogy a könnyen gyűrődő, kényes holmikat okosabb otthon hagyni, a gyűrődésmentes ruhákat viszont már hajtogathatjuk is a bőröndbe.

Fotó: Getty Images

A hajtogatás művészete

Persze nem mindegy, hogyan hajtogatunk! Sőt, valójában a legtöbb ruhánkból – főleg a puhább anyagúakból – érdemes roládot készíteni: a pólók, pamutnadrágok és kötött holmik kevésbé gyűrődnek, ha szorosan feltekerjük őket. A rugalmatlan anyagú darabokat, mint az ingek vagy a blézerek, jobb, ha a klasszikus módon, szépen összehajtva tesszük a bőröndbe. Ami pedig a sorrendet illeti: alulra kerüljenek az összetekert ruhák, ezek tetejére jöhetnek a hajtogatott holmik. A bőrönd legtetejére azokat a dolgokat tegyük, amelyekre legelőször szükségünk lesz (ha korán érkezünk az adott desztinációra, akkor ez jó eséllyel a fürdőruhánk, ha későn, akkor a pizsamánk). Az apróbb ruhadarabokkal, kiegészítőkkel (zoknikkal, övekkel) pedig töltsük ki a lyukakat – olyan ez, mintha tetriseznénk.

Fotó: Getty Images

Három pár elég lesz

A legnagyobb helyet egyértelműen a cipők foglalják a bőröndben, ezért ezek számát különösen érdemes minimalizálnunk.

Ha a nyaralásra magunkkal viszünk egy szimpla papucsot, egy kényelmes tornacipőt és egy elegánsabb szandált, akkor minden szettünkhöz húzhatunk megfelelő lábbelit.

A legnagyobb, legnehezebb párat érdemes viselni az út alatt, a másik kettő mehet a bőröndbe. Az igazán profik egy köbcentiméter helyet sem hagynak üresen a poggyászukban, és a cipőjük belsejét is kitömik apróbb tárgyakkal. A tornacipőben például van hely egy-két pár zokninak, a napszemüveg tokjának vagy mondjuk, a telefontöltőnek.  

Csak amennyire szükség van

Bugyiból, zokniból és pólóból se viszünk négyszer annyit, mint amennyire szükségünk lesz az út során, akkor bármi másból miért vinnénk sokszoros mennyiséget? A gyógyszereinket adagoljuk ki gyógyszertartóba, és a krémeinkből, tisztálkodószereinkből is tegyük a szükséges, néhány napra elegendő mennyiséget kisebb tégelyekbe, flakonokba – ezzel még spórolhatunk is, hiszen az utazóméterű piperecuccok átlagára drágább, mint a normál kiszerelésűeké. Itt a remek alkalom, hogy elhasználjuk a drogériákban, parfümériákban kapott parfüm- és krémmintákat, ezek aztán tényleg nem foglalnak helyet. Csinos kis neszesszer helyett egyből átlátszó, visszazárható műanyag tasakba tegyünk mindent, sokkal könnyebben lehet alakítani a formáját, mint egy merevebb anyagból készült szütyőnek – meg aztán a repülőgépekre egyébként is csak így vihetjük fel a folyékony szépségápolási szereket.

Ha minden elengedhetetlen dolgot bepakoltunk a bőröndbe, és ezáltal az így is csordulásig telt, már csak egy segítőkész családtagra vagy barátra van szükségünk, aki nem bánja, ha rá kell nehezednie vagy ülnie a bőröndünkre, amíg mi megpróbáljuk összehúzni a cipzárat. Állítólag, ha a két cipzárat egyszerre próbáljuk meg közelíteni egymáshoz, akkor a túlpakolt bőröndöt sem lehetetlenség bezárni…

Kiemelt kép: Getty Images