Kiderült, hogyan becézi György herceg az apját, Vilmost

Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy átlagos családról van szó, nem pedig a trónörökösökről.

Vilmos hercegnek számos királyi címe lehet, de talán a György hercegtől kapott becenév mindet felülmúlja. Egy 2018-as leicesteri látogatás során Kate Middleton elárulta, hogy három gyermeke – a 9 éves György herceg, a 7 éves Charlotte hercegnő és a 4 éves Lajos herceg – milyen aranyosan szólítja apjukat, idézi fel a People magazin.
Az akkori közönség egyik tagja, Fiona Sturgess így emlékezett a királyi családdal folytatott beszélgetésére: „Vilmos előző este focizott a gyerekekkel, és az egyikük, azt hiszem, György kérdezte, hogy »Holnap is focizunk, Pops (azaz papi – a szerk.)?«.” 

Tiszta apja

György herceget, aki nemrég ünnepelte kilencedik születésnapját, szoros kötelék fűzi édesapjához. Azon túl, hogy hasonlítanak egymásra, Vilmos herceg már a királyi életre is tanítja legidősebb fiát (aki a harmadik a trónutódlási sorban). György már csecsemőkorától kezdve csatlakozott szüleihez a királyi körutakra – a pár már 9 hónapos korában magával vitte a kis herceget Ausztráliába és Új-Zélandra! – az utóbbi időben pedig egyre több családi eseményen vesz részt, például az éves karácsonyi templomi látogatáson.

Vilmos herceg, Cambridge hercege, Katalin, Cambridge hercegnéje, György cambridge-i herceg és Charlotte cambridge-i hercegnő érkezik a Victoria nemzetközi repülőtérre 2016. szeptember 24-én a kanadai Victoriában. (Fotó: Dominic Lipinski-Pool/Getty Images)

György herceg már apja jótékonysági ügyeinek egy részét is vállalja. Charlie Mayhew, az afrikai veszélyeztetett fajok védelméért dolgozó Tusk jótékonysági szervezet vezérigazgatója elárulta a People-nak, hogy György herceg a COVID-19 kijárási korlátozása alatt süteményárusítást tartott, hogy pénzt gyűjtsön a szervezet számára. Vilmos herceg 2005 óta a Tusk királyi védnöke, a környezetvédelemért folytatott folyamatos munkája részeként.

György cambridge-i herceg és Vilmos, Cambridge hercege részt vesz a wimbledoni férfi egyes döntőn az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban 2022. július 10-én Londonban, Angliában. (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

György számos érdeklődési kört és hobbit is örökölt az apjától. Vilmos herceghez hasonlóan György herceg is nagy focirajongó, és tavaly nyáron még az Euro 2020-as tornára is elkísérte a szüleit, és öltönyében és nyakkendőben nagyon felnőttesen nézett ki. György herceg idén nyáron debütált Wimbledonban is, 31 évvel azután, hogy Vilmos herceg ugyanennyi évesen először részt vett a híres tenisztornán édesanyjával, Diana hercegnével.

Diana walesi hercegnő a királyi páholyból nézi az eseményeket a wimbledoni centerpályán fiával, Vilmos herceggel. (Fotó: Rebecca Naden/PA Images via Getty Images)

Kate és Vilmos herceg azt is elárulta, hogy György érdeklődést mutat a repülés, különösen a helikopterek iránt. Ezt is volt honnan örökölnie: Vilmos herceg ugyanis kutató-mentő századosként szolgált a Királyi Légierőnél.

Ők is becézik a gyerekeket

De nemcsak a gyerekek becézik a szüleiket, hanem Vilmos hercegék is őket. A 2019-es Chelsea Virágkiállításon Katalin különlegesen kialakított kertjének megtekintése során Vilmos Mignonette-nek nevezte Sarolta hercegnőt. (A Mignonette a francia eredetű mignon szóból származik, ami „kicsi, édes és finom” vagy „aranyos” jelentéssel bír. A régi francia meghatározások szerint a mignon jelentése még a „kecses, kellemes, gyengéd és kedves” is.) Ugyanebben az évben Katalin egy másik becenévvel utalt Saroltára, akkor Lottie-nak nevezte a kislányt.

Arról, hogy a fiúknak is lenne speciális becenevük, egyelőre nem szól a fáma (de arról igen, hogyan töltik a királyi gyerekek a nyári szünetet), viszont azt tudjuk, hogy a többi családtagot sem a címükön emlegetik, hanem átlagos halandóként a családban elfoglalt szerepük szerint. Például Katalin tavaly nyáron a G7-ek csúcstalálkozóján Károly herceget nagypapinak szólította, a dédunokák és unokák pedig csak egyszerűen Nagyinak nevezik II. Erzsébetet.

A protokoll szerint ha a királyi család férfi tagjával találkozunk, akkor először a Királyi Felség (Your Royal Highness) megszólítás dukál nekik, majd ezt követően az uram (sir) megszólítás. Női tagok esetében is az első megszólítás a Királyi Felség, majd a hölgyem (angolul ma’am, így d betű nélkül).

Kiemelt kép: Getty Images