Kisebb, egyszerűbb és közel van a királynőhöz: ezt lehet tudni a cambridge-i hercegi pár új lakhelyéről

Vilmos és Katalin költözik.

A világtörténelem során egyedülálló eseménynek számított II. Erzsébet platina jubileuma: egyetlen uralkodó sem ült a trónon ennyi ideig még. Ez azt is jelenti, hogy bizony már benne jár a korban a brit királynő, így természetesnek számít a monarchián belüli évek óta látható, lassan gyűrűző változás. És persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az uralkodói pozíció mellett büszke dédnagymama, tehát nem meglepő, hogy közel szeretne lenni a családjához. Valószínűleg ez a két dolog áll annak a hátterében, hogy – ahogy ebben a cikkünkben már jeleztük – most Vilmos és Katalin a windsori kastélyhoz tartozó birtokok egyikébe költözött.
Azt már a nőklapja.hu is megírta, hogy Katalin hercegné az egyszerűség és a praktikum híve a lakberendezésben is, így nem csoda, hogy új lakhelyük amilyen bájos, annyira visszafogottnak tűnik egy hercegi párhoz képest. A 19. században épült Adelaide Cottage-t korábban Harryvel és Meghannel hozták összefüggésbe, mint hétvégi búvóhelyet, azonban jól tudjuk, hogy ez a lehetőség többé már nem áll fenn nekik. Az impozáns építményt ennek ellenére kár lett volna üresen hagyni: tökéletes választásnak bizonyult Cambridge hercegének és hercegnéjének, akik most Györggyel, Saroltával és a kis Lajossal együtt elfoglalták a birtokot. A hercegi pár eddig a norfolki Anmer Hallban élt, ami természetesen továbbra is az ő tulajdonukban áll és a Kensington-palotában is megmaradt a rezidenciájuk. A költözéssel viszont nem csupán II. Erzsébethez, de Katalin hercegné családjához is közelebb kerültek, akik Buckleberyben élnek.

Az új lakhely eredetileg 1831-ben épült a Windsor-kastély keleti oldalán és IV. Vilmos feleségéről, Adelaideről nevezték el. Bár egy történész szerint, akinek a királyi család a szakterülete, valamivel kisebb ez a birtok, mint a Frogmore Cottage (Harry és Meghan egykori lakhelye), az épület így is kényelmes otthont fog biztosítani Vilmosnak és a hercegnének. 

A tipikus cottage orné kívülről rózsaszínes fehér árnyalatú stukkókkal rendelkezik és díszített széldeszkák szegélyezik a tetőt. A belsőről sajnos nem lehet sokat tudni, de a Historic England leírása szerint a fő hálószoba átsüllyesztett mennyezetét aranyozott delfinek és kötéldíszek ékesítik. Utóbbit az uralkodói yachtról hasznosították újra, de található még a szobában egy márványkandalló is, görög-egyiptomi stílusban. 

Az Adelaide Cottage még 2016-ban esett át egy teljes felújításon, így a hercegi párnak most semmi dolga nem akadt a birtokkal kapcsolatban – csupán költözniük kellett. A ház korábbi lakója volt egyébként Peter Townsend, VI. György király lovászmestere, aki az 1950-es években feleségül akarta venni Margit hercegnőt a kor normáinak ellenére. Talán most, hogy Vilmos és Katalin foglalta el az épületet, nagyobb nyilvánosságot fog kapni és még többet megtudhatunk erről a királyi rezidenciáról.

Szöveg: Kardos Dániel, kiemelt kép: Getty Images