Az emberek számára létrehozott, utcai ingyenes minikönyvtárak gondolatát továbbfejlesztve immár négylábú kedvenceink számára is léteznek „kutyakönyvtárak”.

Eliza Smith, a Literary Hub szerzője egy nagyon aranyos jelenségről számolt be, amivel egyre több helyen lehet találkozni az Egyesült Államok különböző városaiban.

Eliza Smith, a Literary Hub szerzőjének fotója egy kis kutyakönyvtárról.

Vigyél egy faágat a kutyusodnak!

Smith éppen Missoulában sétált, amikor megpillantott egy „Little Dog Library” (Kis kutyakönyvtár) feliratú táblácskát és alatta egy csomó faágat. Az írásképből és a „könyvtár” méretéből ítélve biztos, hogy egy kisgyerek készítette az állomást, ahonnan bárki kivehet a kutyájának egy faágat. Az eredetileg embereknek készült és könyvek csereberéjét biztosító minikönyvtárak gondolatát fejlesztette tovább a kis ötletgazda. A jelek szerint immár több helyen is vannak a kutyák számára készített faágkölcsönző állomások, ahol a „Vegyél el egy könyvet, hagyj itt egy könyvet” szlogen „Vegyél el egy ágat, hagyj itt egy ágat”-ra módosult. Lucy Carson irodalmi ügynök a Twitterre posztolt egy másik kis kutyakönyvtárról készült fotót, és azóta már mások is jelentkeztek, például Vancouverből és Chicagóból. Egyesek már módosítottak az alapverzión és nem faágakkal, hanem teniszlabdákkal töltötték fel a „könyvtárat”.

Az Ingyenes Minikönyvtár-mozgalom

Az első ingyenes minikönyvtárat 2009-ben a néhai Todd Bol építette a wisconsini Hudsonban. Bol egy oszlop tetejére szerelt egy egyszobás iskolaépületre hasonlító, fából készült kis konténert, amit megtöltött könyvekkel. Ezzel szeretett volna tisztelegni elhunyt tanár édesanyja emléke előtt, aki nagyon szerette a könyveket. Később több ilyen könyvkonténert is építettek az Egyesült Államok középnyugati részének különböző területein, majd egy idő után az ötlet egyre inkább terjedni kezdett. A Little Free Library (Ingyenes Minikönyvtár) 2012-ben alakult meg nonprofit szervezetként: célja, hogy könyveket biztosítson minden ember számára, jövedelmétől, érdeklődésétől vagy életkorától függetlenül. Jelenleg 150 ezer ingyenes minikönyvtár létezik világszerte, 115 országban. Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk színes utcai könyvespolcokkal vagy vitrinekkel, ahonnan elvihetünk egy könyvet – feltéve, hogy cserébe otthagyunk egy másikat –, és talán a kutyakönyvtárak is hasonló hódító útra indulnak itthon is. 

Ingyenes Minikönyvtár a New York állambeli Great Neck városában, 2020. március 17-én (Fotó: Morse Collection/Gado/Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images