Strandolás után fáj a füled? Érdemes lehet orvoshoz fordulni!

A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Vízparti nyaraláskor a legtöbb kisgyermek imád órákig lubickolni, a víz alatt játszani, közben pedig a fülbe víz kerülhet, amiben baktériumok vagy gombák telepednek meg – fájdalmas hallójárat-gyulladást okozva.

„Míg a téli megfázásos időszakban inkább a középfülgyulladás okoz fülfájdalmat, nyáron sokkal gyakoribb, hogy hallójárat-gyulladás miatt kialakuló fájdalom miatt fordulnak hozzánk a betegek” – mondja dr. Küstel Marianna. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika egyetemi docense szerint a nyári fülfájás oka leggyakrabban az, hogy a külső hallójáratba víz folyik, majd onnan kijutni nem tud – hallójárat-gyulladást okozva az erre hajlamosaknak. Ritkán az is előfordulhat, hogy víz alatti pancsoláskor a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ez viszont már súlyosabb következménnyel, akár középfül-gyulladással is járhat.

A fül-orr-gégész éppen ezért azt javasolja az egyetem közleményében, hogy szerezzünk be patikai füldugót, és azt helyezzük a fülbe már csobbanás előtt! (Akinek ez nem megfelelő, az egyénre szabott füldugót is készíttethet az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben.)

Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp –patikákban recept nélkül beszerezhető– paraffinolajat, vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz könnyebben le- így pedig kifolyik.

Úszás, fürdőzés után a fej oldalra fordításával, akár fél lábon ugrálással segíthetjük, hogy a víz távozzon, illetve használhatunk hajszárítót is – ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk legalább tíz centiméter távolságra az eszközt a fejünktől.

Fotó: Eugenio Marongiu / Getty Images

„Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával,

mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására (a fül) könnyen begyulladhat” – ismerteti az egyetemi docens.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy normál esetben a fül öntisztuló, és a hallójárat védelme szempontjából a fülzsírnak kiemelt szerepe van, hiszen ez óvja, védi a hallójárati hámot. Vagyis hacsak nem termelődik valakinek túl sok zsír a fülében, akkor ezzel nincs teendő. Sőt, még árthatunk is magunknak azzal, ha folyamatosan piszkáljuk, hiszen ezzel az úgynevezett cerumen termelő mirigyeket stimuláljuk a még több váladék termelődésére, illetve a fülzsírt is visszanyomjuk a dobhártya felé. Ilyenkor nemcsak a hallójáratot tömíthetjük el, hanem a strandoláskor befolyó víz is nehezebben ürül, mivel a víz hatására a zsírdugó megdagad, bennreked a víz, és a pangó folyadékban baktériumok, gombák is megtelepedhetnek.

Ha nyaralás közben alakul ki a fülfájás gyereknél, fontos, hogy a szülő próbálja elkülöníteni, hogy a rendszerint lázzal járó középfül-gyulladásról, vagy láz nélküli, de ugyancsak igen fájdalmas hallójárat-gyulladásról van-e szó.

Utóbbi esetében első lépésként adjunk a gyerekeknek fájdalomcsillapító gyógyszert, illetve recept nélkül is kapható fülcseppet – és ügyeljünk rá, hogy legalább néhány napig kerülje a strandolást. Alapesetben már ennek köszönhetően is elmúlnak a tünetek.

Ha azonban a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást csak az orvos tudja kezelni – helyileg, a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, fülcseppekkel. Természetesen ilyenkor is fontos, hogy a fület még a kezelés befejezése után se érje víz néhány napig.

Dr. Küstel Marianna szerint a gondtalan vízparti nyaraláshoz a fenti tanácsok mellett jó észben tartani, hogy a gyerekek ne legyenek túl hosszú ideig a víz alatt, és lehetőség szerint a strandoláshoz megfelelő minőségű élővizet vagy tiszta uszodát válasszon a család.

Kiemelt kép: Getty Images