Az újonnan kifejlesztett vakcina a daganatos vérsejtek által kiválasztott fehérjét veszi célba.

15 évnyi kutatás után az amszterdami rákközpont tudósai új, rák elleni vakcinát fejlesztettek ki kutyák számára, amelyről úgy vélik, hogy új utakat nyithat az emberi daganatos megbetegedések terápiájában is. Az ellenszer olyan immunválaszt hozott létre a hólyag- és csontrákkal kezelt kutyáknál, amellyel egyszerre gátolta a daganat növekedését, az áttétek képződését, valamint az immunrendszer fokozatos gyengülését.

A Nature Communications tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók 35 húgyhólyag- és csontrákban szenvedő kutyát kezeltek ezzel a vakcinával – a beteg háziállatok fele túlélte a 400 napos tesztidőszak végét, ketten pedig – hála a kezelésnek – teljesen felépültek a betegségből. Kezelés nélkül a kutyák fele 180 napon belül, míg mindegyike egy éven belül elpusztult volna. A vakcina hatására viszont a kutyák daganatai eltűntek, zsugorodtak vagy megálltak a növekedésükben. A kutatók szerint a vakcina nem okozott semmilyen mellékhatást, emiatt is annyira bizakodóak.

A kutyabetegek között volt Rax, egy 10 éves kutyus is, akit a csontrák egy agresszív formájával kezeltek az állatorvosok, majd a kezelést követően teljesen gyógyultnak minősítették. (A teljes történetét az Innovation Exchange Amsterdam oldalán lehet elolvasni angolul.)

A boldog gazdi elmondta: „Szerettünk volna adni neki még egy esélyt. A legfontosabb kérdés az volt, hogy a kezelést követően képes lesz-e visszanyerni a betegség előtti életminőségét. 

Látjuk már, hogy nagyszerű döntést hoztunk, hiszen Rax újra a régi önmaga lehet.”

A történet, amelyik most ilyen jól halad, nem újkeletű: 2006-ban talált egy kutatócsoport egy olyan fehérjét, amely csak a daganatok vérereiben fordul elő. E fehérje szerepének felfedezése fontos lépés volt a kutyáknak szánt vakcina kifejlesztésében. „Először is, ez a fehérje teszi lehetővé, hogy új erek alakuljanak ki. Másodszor pedig a fehérje kikapcsolja az immunrendszert. Mind az új erek, mind az immunrendszer kikapcsolása lehetővé teszi a daganat gyorsabb növekedését” – nyilatkozta Arjan Griffioen, a kísérleti onkológia és angiogenezis professzora. A kutatócsoport ezért úgy fejlesztette ki vakcináját, hogy ezt a fehérjét célozza meg. „A vakcina laboratóriumi állatokon hatásosnak bizonyult a vastagbélrák, a bőrrák és az agydaganatok ellen, és most már kutyák spontán hólyagrákjában is – mondta Griffioen. –

Az ellenszer továbbfejlesztése pedig az emberi rákos megbetegedéseket illetően is ígéretesnek bizonyulhat”

– tette hozzá bizakodóan. 

Kiemelt kép: Getty Images