Vizeletet itattak egy tanulóval a trónörökös iskolájában, dagad a botrány

A 16 éves Keresztély herceg iskolájában történtek mélységesen megrázták a királyi családot.

A dániai Herlufsholm egy tekintélyes – a királyi családban évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő – bentlakásos iskola. Az intézményben körülbelül 600 diák végzi tanulmányait, ebből 275-en bentlakásos tanulók – akárcsak Dánia leendő királya, a 16 éves Keresztély herceg is, aki egészen idáig a rangos iskola növendéke volt. 

Az országban május 5-én volt a Herlufsholm titkai című dokumentumfilm premierje, melyben 50 egykori diák mesélte el tapasztalatait a rangos intézményről – közülük többen iskolai zaklatásra és fizikai bántalmazásra is panaszkodtak. A filmben névtelenséget kérő egykori diák szerint bevett gyakorlat volt az idősebb diákok által elkövetett fizikai erőszak (amit az intézmény falai között senki sem próbált megakadályozni). 

Az 1565-ben alapított elitiskola gyökeres változásokat ígér a közeljövőben (Fotó: Ole Jensen/Getty Images)

Az egyik súlyos kollégiumi eset 2020 novemberében történt, amikor öt bentlakásos tanuló arra kötelezett egy fiatalabb diákot, hogy elfogyassza egyikőjük vizeletét, emellett szexuálisan is bántalmazták fiatalabb társaikat, éjszaka például fogva tartották őket, és különböző dolgokat helyeztek a végbélnyílásaikba (a herlufsholmi vezetőség pedig visszautasította, hogy tudomásuk lenne a történtekről). A Dán Oktatási és Minőségügyi Ügynökség nemrégiben közzétett előzetes határozatában foglaltak rendkívül kemény kritikát fogalmaznak meg az intézménnyel szemben, és szigorú követelményeket eszközölnek az iskola vezetőségét illetően is. 

A dokumentumfilmben elhangzottak megrendítették Frigyes koronaherceget és Mária hercegnét, akik úgy érezték, a királyi család tagjaiként, valamint szülőként is egyaránt kötelességük felszólalni az iskolai erőszak ellen. A házaspár – megerősítve a május óta keringő pletykákat – vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy kiíratják fiukat a neves iskolából, és korábbi terveikkel ellentétben lányuk, Izabella hercegnő sem fog az iskola növendékévé válni a nyári szünet után:

A királyi család 2019. április 16-án a dániai Aarhusban (Fotó: Ole Jensen/Getty Images)

„Mélyen megrendítettek bennünket a közelmúltban napvilágot látott hírek, és meghoztuk a döntést gyermekeink tanulmányait illetően. Szívszorító hallani a szisztematikus zaklatásról, a bántalmazás és erőszak kultúrájáról, amelynek rengetegen voltak részesei az intézményben. Ez teljességgel elfogadhatatlan.

Szülőként elvárjuk az intézménytől, hogy olyan iskolai kultúrát biztosítson a gyerekek számára, melyben kivétel nélkül mindenki a közösség részévé válhat, és ahol biztonságban érezhetik magukat a diákok.

 A jövőben figyelemmel fogjuk kísérni a szükséges változtatásokat.”

„Közösségünket a szolidaritás, a szórakoztató élmények és a barátságok jellemzik. Mindent megteszünk azért, hogy a diákokat megtanítsuk a tinédzserélet kihívásainak és konfliktusainak kezelésére” – szerepel az iskola honlapján, ahol azóta már azt is közölték, hogy független vizsgálatot indítanak az erőszakos visszaélésekkel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Emanuele Cremaschi / Getty Images